24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Συνελήφθη στη Χαλκιδική 38χρονος Ρώσος, κατηγορούμενος για ξέπλυμα συνολικά 4 δισ. δολαρίων μέσω Bitcoin

    Αίσθηση προκαλεί η σύλληψη στη χώρα μας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα του Alexander Vinnik, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων, μέσω Bitcoin.

    Alexander Vinnik

    Ο 38χρονος Ρώσος υπήκοος συνελήφθη μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, καθώς κλιμάκιο του FBI φαίνεται ότι τον παρακολουθούσε εδώ και αρκετούς μήνες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, βρέθηκε ωστόσο άμεσα ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του στις ΗΠΑ.

    Θεωρείται ένα από τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που διακινούσε τεράστια χρηματικά ποσά μέσω Bitcoin και της γνωστής πλατφόρμας BTC-e, “ξεπλένοντας” συνολικά πάνω από 4 δισ. δολάρια από το 2011 έως και σήμερα.

    Στην πλατφόρμα BTC-e φαίνεται πως έχει καταλήξει μεγάλο μέρος των “κλοπιμαίων” που αφαιρέθηκαν από το Mt Gox το 2014, στην περίφημη υπόθεση “hacking” που είχε απασχολήσει τις αρχές. Τότε, 850.000 bitcoins αξίας τότε περίπου 500 εκατ. δολαρίων χάθηκαν, με τους υπευθύνους να κατηγορούν hackers γι’ αυτό. Όμως, σχεδόν τα μισά από αυτά φαίνεται ότι βρέθηκαν κατόπιν σε λογαριασμούς του ανταλλακτηρίου BTC-e, που, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα “πλυντήρια” χρήματος, με παράνομα έσοδα που προέρχονται μεταξύ άλλων από ηλεκτρονική πειρατεία, καταβολή λύτρων, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles