BREAKING

Συνέντευξη με τον Edwin Ong: «30 χρόνια πρωτοπορίας & καινοτομίας για την Creative και την Sound Blaster»!

Creative και Sound Blaster δύο ονόματα από τον κόσμο της τεχνολογίας που είναι βαριά σαν ιστορία. Πριν από σχεδόν 30 χρόνια η Creative με την Κάρτα Ήχου Sound Blaster άλλαξε για πάντα το τοπίο στον τομέα του ήχου που προερχόταν από τα PC μας. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο όρος «Κάρτα Ήχου» δεν άργησε να γίνει συνώνυμος με το brand Sound Blaster και να εντυπωθεί στις καρδιές και στο μυαλό εκατομμυρίων PC users στον κόσμο. Σήμερα, 30 χρόνια μετά η Creative εξακολουθεί να ανήκει στο κλειστό club των κορυφαίων εταιρειών που ασχολούνται με την κατηγορία των audio προϊόντων. Ξεφεύγοντας από τα όρια πλέον των καρτών ήχου και δημιουργώντας μια τεράστια κι εξαιρετικά πλούσια προϊοντική γκάμα που περιλαμβάνει εκτός από sound cards: DAC, headphones, in-ear ακουστικά, Bluetooth ηχεία, Sound Bars κ.ά., η Creative δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή των προτιμήσεων των φανατικών audiophiles. Στο πλαίσιο της IFA 2019 είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το υπεύθυνο στέλεχος της Creative για τα media και την επικοινωνία, Edwin Ong, ο οποίος μας έδωσε μια σαφή εικόνα για τη δυναμική των νέων προτάσεων της Creative και μας μύησε καλύτερα στην ξεχωριστή φιλοσοφία της…

IMG_20190906_163002

DL: Πρώτα από όλα, θα μας ενδιέφερε πολύ να μιλήσουμε για την πλούσια ιστορία της Creative! Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Creative τοποθετείται ανάμεσα στους leaders των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και στα PC peripherals. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε ποιο είναι το μυστικό που σας έχει οδηγήσει σε τόσο μεγάλες επιτυχίες;

E.O.: Όταν ο CEO μας, κύριος Sim Wong Hoo δημιούργησε την Creative, είχε μια «απλή» αποστολή στο μυαλό: Να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ήχου υψηλής ποιότητας για τα PC. Η φιλοσοφία του να δημιουργείς μια νέα διάσταση στην ακουστική τεχνολογία, έγινε η αιτία για την επανάσταση που έφερε η Sound Blaster στον τομέα του PC audio (παραμένοντας μαζί μας μέχρι σήμερα). Με κάθε νέο μας προϊόν, επιχειρούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες των φίλων του ποιοτικού ήχου.

DL: Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το πιο πετυχημένο προϊόν στη μακρόχρονη ιστορία της Creative;

E.O.: H Creative, έχει πετύχει πολλές πρωτιές και breakthroughs στον τομέα των καινοτόμων audio products, αλλά δεν σας κρύβω ότι το προϊόν για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι η Sound Blaster και η επανάσταση που έφερε στον κόσμο των PC. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην παραλείπουμε και τα Zen Mp3 players, τα οποία ανήκαν ανάμεσα στα πιο πρωτοποριακά φορητά προϊόντα στον χώρο του digital audio market. Και φυσικά τώρα έχουμε την ολογραφική τεχνολογία Super X-Fi για headphones, που χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια σοβαρή game-changing «επένδυση» στην κατηγορία των headphones.

Logo-SoundBlaster-BK

DL: Ας μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τις κάρτες ήχου Sound Blaster! Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει μια αισθητή πτώση στην αγορά για αυτού του τύπου τα προϊόντα (ως γνωστών τα περισσότερα PC mainboards διαθέτουν built-in λύσεις ήχου) ή πιστεύετε ότι οι high-end users / gamers, με την αφοσίωση τους βοηθούν στην καλύτερη διάθεση και προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων;

E.O.: Αν και σήμερα τα περισσότερα motherboards κυκλοφορούν παρέχοντας audio λύσεις, η ποιότητα τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την ποιότητα που μπορεί να προσφέρει μια dedicated κάρτα ήχου, ειδικότερα εάν πρόκειται για μια Sound Blaster.

Και υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ… Τα τελευταία χρόνια, οι users απαιτούν διαρκώς περισσότερα από το gaming setup τους, για αυτό και είναι διατεθειμένοι ακόμη και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν τον ποιοτικό ήχο που έχουν ονειρευτεί. Εάν οι χρήστες είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν ένα σεβαστό ποσό για την αγορά μιας ισχυρής κάρτας γραφικών, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να πράξουν το ίδιο και να επενδύσουν σε μια audio card που θα αναβαθμίσει και θα ολοκληρώσει την entertainment εμπειρία τους. Για αυτό λοιπόν, οι Sound Blaster είναι ένα “must” για τους users που επιθυμούν υψηλή ηχητική ποιότητα στα PC τους. Ακόμη και οι low-end κάρτες ήχου που διαθέτουμε προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα.

Product-AE-9-03

DL: Θα μπορούσατε να μας δώσετε τους 3 κορυφαίους λόγους, γιατί ένας PC gamer χρειάζεται μια Sound Blaster; Πως μπορεί αυτή

του η απόφαση να επηρεάσει την εμπειρία του πάνω στο gaming;

E.O.: To brand “Sound Blaster” δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και είναι συνώνυμο με τον όρο «κάρτα ήχου», ακόμη και ύστερα από τόσα χρόνια. Επιπλέον, θεωρώ ότι η ποιότητα ήχου που προσφέρει μια κάρτα της Sound Blaster είναι «μυθική», αποτελώντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα πολλών ετών εμπειρίας και τεχνογνωσίας πάνω στον τομέα του audio processing. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Sound Blaster εξακολουθεί και δημιουργεί εξαιρετικό ήχο και δεν σταματάει διαρκώς να ανεβαίνει επίπεδο.

Με κάθε προϊόν, η εμπειρία που προσφέρει η Sound Blaster επανακαθορίζεται με διαφορετικό τρόπο για τον εκάστοτε user. Για παράδειγμα, με το επερχόμενο USB DAC Sound Blaster X3, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις δυνατότητες της πρώτης Sound Blaster με την τεχνολογία Super X-Fi. Έτσι λοιπόν, η συγκεκριμένη πρόταση συνενώνει δύο κόσμους – σε speaker mode, o χρήστης αποκτάει την επικών διαστάσεων επεξεργαστική τεχνολογία, ενώ σε headphone mode, η ολογραφική τεχνολογία Super X-Fi θα μεταφέρει τον user απευθείας στο πεδίο της μάχης.

DL: Super X-Fi… Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πως ακριβώς δουλεύει αυτή η «επαναστατική» τεχνολογία;

E.O.: Για να την κατανοήσετε καλύτερα, η τεχνολογία Super X-Fi ουσιαστικά αναδημιουργεί την αίσθηση που λαμβάνει ένας χρήστης από ένα surround σύστημα ήχου, μεταφέροντας αυτόν τον ήχο σε ένα σετ ακουστικών! Ο ήχος αποκτάει ένα personalized χαρακτήρα και έτσι όλα ακούγονται με φυσικό τρόπο. Για να επιτευχθεί αυτό η Creative επινόησε περίπλοκους αλγόριθμους και ειδικές τεχνικές.

Logo-SXFi-BK

DL: Μάλιστα, με ποιο όμως τρόπο το Super X-Fi αλλάζει για πάντα την ακουστική εμπειρία για τον χρήστη;

E.O.: Αλλάζει πλήρως τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα headphones!

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα ακουστικά μας δεν έχει αλλάξει καθόλου. Υπάρχουν για παράδειγμα δύο στέρεο ηχεία, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στα αυτιά μας. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί μια κούραση, για αυτό και μας είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε τα headphones για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που προκύπτει σε οποιαδήποτε συμβατικά ακουστικά είναι ότι ο ήχος ακούγεται πιεσμένος, αφύσικος, για αυτό και η πλειοψηφία των users προτιμάει ένα σύστημα ήχου, το οποίο θα προσφέρει μια πιο φυσική εμπειρία.

Κανένα άλλο headphone που κυκλοφορεί στην αγορά δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια ακουστικά αποτελέσματα, όπως τα Super X-Fi! Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα είναι τόσο ρεαλιστικό που ένας gamer όταν θα παίζει το αγαπημένο του FPS θα αισθάνεται ότι βρίσκεται στο πεδίο της μάχης! Εάν βέβαια επιθυμεί να χαλαρώσει και να ακούσει μουσική, τότε η αίσθηση που θα αποκομίσει ο χρήστης είναι ότι θα είναι σα να μπαίνει στα παπούτσια του του καλλιτέχνη που βρίσκεται μπροστά στο stage. Και όταν έρχεται η στιγμή για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του κινηματογραφική ταινία, τότε ο user θα αισθάνεται ότι βρίσκεται πάντοτε στο πιο κατάλληλο σημείο, ακριβώς στο μέσο της κινηματογραφικής αίθουσας! Μάλιστα, αυτό είναι πολύ καλύτερο και από το να πηγαίνει κάποιος στο cinema, καθώς πολλές φορές εάν αργήσει μπορεί να μην βρει καλές θέσεις.

Product-SXFI_Theater-01

DL: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά features της τεχνολογίας Super X-Fi, είναι η δυνατότητα «χαρτογράφησης» του κεφαλιού του user. Υπάρχουν άραγε θέματα «ασφαλείας» από τη στιγμή που ολόκληρη η διαδικασία περιλαμβάνει το uploading του προσώπου του χρήστη στο cloud;

E.O.: Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος και αυτό συμβαίνει γιατί στην database που δημιουργείται δεν ανεβαίνει η εικόνα του χρήστη, αλλά το περίγραμμα των αυτιών και του προσώπου. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το παρατηρήσετε κατά τη διαδικασία του head-mapping από την εφαρμογή. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι «χαρτογραφούμε» μόνο τη μισή πλευρά του προσώπου.

Young boy playing games on a computer at home

DL: Στη διάρκεια της IFA, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα από κοντά ένα πολύ ισχυρό line-up από νέα προϊόντα, θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά;

E.O.: Στο booth μας στην IFA φιλοξενήθηκαν τα τελευταία προϊόντα μας από τη σειρά Super X-Fi, Sound Blaster, αλλά κι άλλες σειρές που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των audiophiles. Για τη σειρά Super X-Fi, παρουσιάζουμε το SXFI THEATER, ένα πανίσχυρο σετ wireless ακουστικών, στο οποίο συνδυάζεται η τεχνολογία Super X-Fi με δυνατότητα σύνδεσης στα 2.4GHz. Αυτό μεταφράζεται σε 5 φορές λιγότερο latency σε σύγκριση με τα συμβατικά Bluetooth ακουστικά, προσφέροντας μοναδική ποιότητα χωρίς διακοπές και lag.

Σε ότι έχει να κάνει με την Sound Blaster, έχουμε δύο αρκετά αξιόλογες προτάσεις για να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια του αγαπημένου brand. Έτσι λοιπόν, η Sound Blaster AE-9 και Sound Blaster AE-7 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα της καινοτομίας στο χώρο του PC audio, καθώς η τελευταία λέξη της τεχνολογίας συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή ποιότητα. Ειδικότερα, με την AE-9, ο χρήστης δεν απολαμβάνει μόνο ένα νέο στάνταρ στην αναπαραγωγή ήχου, αλλά και πολλά πλεονέκτημα που προέρχονται από την τεχνολογία αφαίρεσης θορύβου, ονόματι CleanLine. Παράλληλα και οι δύο προαναφερθείσες προτάσεις υποστηρίζουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο audio control module για καλύτερο έλεγχο από την άνεση του desktop σας.

Επιπλέον, στο booth μας στην IFA 2019 φιλοξενήθηκαν οι Sound Blaster X3 και Sound Blaster G3. Το X3 πρόκειται για ένα hi-res USB DAC, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την διαμόρφωση της νέας ταυτότητας των προϊόντων Sound Blaster, καθώς πρόκειται για το πρώτο του είδους του που ενσωματώνει την τεχνολογία Super X-Fi. Επίσης, προσφέρει cross-platform συμβατότητα, καθώς εκτός από τα PC και MAC, μπορεί να «συνεργαστεί» με το PS4 και το Nintendo Switch. Όταν είναι συνδεδεμένο σε αυτές τις κονσόλες, οι users θα μπορούν να ορίσουν τις ρυθμίσεις που επιθυμούν μέσω του ειδικού Sound Blaster app, χωρίς να απαιτείται η σύνδεση του X3 σε ένα PC. Το ίδιο ισχύει και με το G3, με τη διαφορά όμως ότι αυτό ξεχωρίζει για τον εξαιρετικά φορητό small-factor χαρακτήρα του. To G3 είναι εξαιρετικά ελαφρύ, έρχεται με game chat balance και καθίσταται ιδανικό για τους λάτρεις του mobile gaming, ενώ μάλιστα θα είναι διαθέσιμο σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή!

Lifestyle-SXFI Air C-01

 

DL:  Ένα από τα trends που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες έχει να κάνει με την άνοδο των in-ear Bluetooth headphones. Όπως ήδη θα γνωρίζετε κι εσείς καλύτερα, εταιρείες όπως η Samsung, η Huawei, η Apple κ.ά., δημιουργούν και σχεδιάζουν τις δικές τους λύσεις. Με ποιο τρόπο τα in-ear ακουστικά Outlier διαφέρουν από τον ανταγωνισμό;

E.O.: Τα earbuds της Creative, Outlier Air και Outlier Gold, έχουν θέσει νέα στάνταρ στην κατηγορία που απευθύνονται και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κάποιος το… γιατί! Και τα δύο διαθέτουν τεράστια αυτονομία… Για παράδειγμα, το Air προσφέρει 10 ώρες ανά φόρτιση, 30 ώρες μαζί με την θήκη φόρτισης, ενώ το Gold 14 ώρες ανά φόρτιση και 39 ώρες με την charging case. Επιπλέον, υποστηρίζουν Bluetooth 5.0, aptX και AAC audio codecs και είναι sweatproof φέροντας πιστοποίηση IPX57. Το δε Outlier Gold είναι ακόμη πιο δυνατό, καθώς έρχεται με υποστήριξη software Super X-Fi, το οποίο ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον user να ξεκλειδώνει την software έκδοση του Super X-Fi κι έτσι να παίζει αρχεία μέσω του built-in player που υπάρχει μέσα στο app. Μάλιστα, και τα δύο διατίθενται σε απίστευτη τιμή, με το Outlier Air να κοστίζει 79 και το Gold 99 ευρώ! Πραγματικά δεν θα βρείτε στην αγορά τόσο καλό συνδυασμό τιμής – απόδοσης!

Product-Outlier_Gold-05

DL:  Πως αξιολογείτε το feedback που λαμβάνετε από τους πελάτες σας; Σας βοηθάει έτσι ώστε να σχεδιάζετε ακόμη πιο καινοτόμα προϊόντα στο μέλλον;

E.O.: Οποιαδήποτε γνώμη λαμβάνουμε από τους πελάτες και τους reviewers αναμφίβολα είναι σεβαστή και μετράει για εμάς. Οι γνώμες και οι απόψεις των πελατών μας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στο να δούμε με ποιους τρόπους θα αναπτύξουμε καλύτερα τα μελλοντικά μας προϊόντα. Για αυτό το λόγο, διαθέτουμε μια σειρά από διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, μέσω των οποίων μπορούμε να επικοινωνήσουμε τόσο με τους πελάτες, όσο και με τους ειδικούς του χώρου της τεχνολογίας.

IMG_20190906_163054_1

DL:  Μπορείτε να μας δώσετε μια μικρή γεύση από το μέλλον; Ποιο θα αποτελέσει το κορυφαίο audio trend για το 2020; 

E.O.: Το ενδιαφέρον μας αναμφίβολα στρέφεται στο κομμάτι της προσωποποιημένης εμπειρίας στα audio products και πιστεύουμε ότι το 2020 θα ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με τον συγκεκριμένο τομέα.

DL: Edwin σε ευχαριστούμε πολύ!

E.O.: Και εγώ! Stay always Creative!

IMG_20190906_163142

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment