20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ο Calum MacDougal μας μιλά για το «οικοσύστημα» της Sony

    Στην IFA 2012 η Sony έκανε ένα ακόμα βήμα προς τον μεγάλο της στόχο, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει όλες τις συσκευές της και χάρη στο οποίο, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν το περιεχόμενό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το είδαμε εξ’ άλλου με τη διασύνδεση smartphones και φωτογραφικών μηχανών, tablets και τηλεοράσεων, smartphones και tablets και γενικώς κάθε ειδών συσκευών μεταξύ τους!

    Οι άνθρωποι της Sony μας εξήγησαν ότι με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης κερδίζει σε άνεση, ελευθερία κινήσεων και λειτουργικότητα αφού λ.χ. μπορεί να ξεκινήσει να παρακολουθεί μια ταινία στο smartphone του επιστρέφοντας από τη δουλειά, να συνεχίσει την προβολή της στην τηλεόραση του σαλονιού του και να την ολοκληρώσει στο tablet του στο κρεβάτι. Όλα αυτά μέσα από ένα ενοποιημένο και ιδιαίτερα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας που κάνει ακόμα πιο άνετη –αλλά και καλαίσθητη- την όλη εμπειρία.

    Για τα πλάνα της Sony σχετικά με την περίφημη «4-screen connectivity», μιλήσαμε στη γερμανική έκθεση με τον Calum MacDougal, επικεφαλής μάρκετινγκ του τμήματος Xperia στη Sony Mobile, ο οποίος και ανέλαβε να λύσει κάθε μας απορία. Για να δούμε τι μας είπε…

    Ακουστικά που παίζουν τη μουσική του Xperia smartphone σας με ένα άγγιγμα; Φαντάζει μαγικό κι όμως δεν είναι...

    Συστήνοντας μια νέα εμπειρία

    Ποια ανάγκη των καταναλωτών προσπαθήσατε να καλύψετε με τη λειτουργία «4-screen connectivity»;

    Αυτό ήταν κάτι που θελήσαμε να ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής. Ο καταναλωτής θέλει να απολαμβάνει περιεχόμενο στην καλύτερη ποιοτικά οθόνη που έχει μπροστά του. Αν είμαστε κάπου στον δρόμο για παράδειγμα και θέλω να σου δείξω κάποιες φωτογραφίες, θα χρησιμοποιήσω το κινητό μου. Όταν όμως βρισκόμαστε στο σπίτι, τότε θα προτιμήσω την τηλεόρασή μου. Είδαμε λοιπόν ότι το κοινό όντως αποσκοπεί σε κάτι τέτοιο, το ενδιαφέρει δηλαδή αυτή η δυνατότητα αλλά ανησυχεί για τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος. «Θα δουλέψει η τηλεόραση με το κινητό μου»; «Τι ρυθμίσεις θα απαιτούνται»; «Μήπως θα πρέπει να αγοράσω κάτι άλλο»;

    Εμείς λοιπόν δώσαμε προτεραιότητα στην εξεύρεση ενός εύκολου τρόπου επικοινωνίας των διάφορων συσκευών, κάτι για το οποίο μίλησε εξ’ άλλου ο Kaz Hirai στη συνέντευξη Τύπου μας δίνοντας έμφαση στη λειτουργία επαφής και την τεχνολογία NFC. Ουσιαστικά όλη η δουλειά γίνεται μέσω Bluetooth αλλά η «επαφή» των δύο συσκευών είναι εκείνη που απλοποιεί τα πράγματα για τον καταναλωτή. Άρα καταλήγουμε στο ότι ναι μεν θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον χρήστη να προβάλλει το περιεχόμενό του στην καλύτερη δυνατή οθόνη αλλά ψάξαμε και τον πιο εύχρηστο και φιλικό προς εκείνον τρόπο.

    Οπότε λοιπόν εστιάσατε κατά κύριο λόγο στη φιλικότητα προς τον χρήστη, σωστά;

    Θελήσαμε να κάνουμε κάτι που θα έχει νόημα για τον καταναλωτή. Ναι μεν είναι σημαντικές οι τεχνολογίες πάνω στις οποίες βασίζεται κάτι αλλά βασικά ο χρήστης θέλει απλά κάτι που να δουλεύει. Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και η ενσύρματη σύνδεση δύο συσκευών είναι κάτι απλό και εύχρηστο για τον μέσο καταναλωτή, πολύ ξεκάθαρο και άνετο, αλλά θελήσαμε να του προσφέρουμε το κάτι παραπάνω για έξτρα εργονομία και λειτουργικότητα. Η Sony έχει ως brand name το απαραίτητο ειδικό βάρος για να εγγυηθεί για μία λύση που θα δουλεύει και θα καλύπτει όλες τις συμβατές συσκευές του χρήστη. Το βασικό πάντως είναι να αντιληφθείς ως εταιρεία τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης θέλει να μοιράζεται το περιεχόμενό του και να το προβάλλει στις συσκευές του. Τότε μόνο θα καταφέρεις να προσφέρεις κάτι ουσιώδες στην καθημερινότητά του.

    Κάτι άλλο που παρουσιάσαμε στην IFA, είναι οι Sony Media εφαρμογές μας για μουσική, εικόνα και βίντεο που είναι κοινές για τα Xperia smartphones, τα tablets, τα Walkman και τα Vaio. Όπως ξέρουμε κι απ’ τους φίλους μας στο Κουπερτίνο, αν θες να κάνεις τη ζωή του χρήστη ευκολότερη, οφείλεις να υιοθετήσεις ένα κοινό user interface το οποίο εκείνος θα καταλαβαίνει εύκολα, ειδικά από τη στιγμή που θα είναι το ίδιο. Αν λοιπόν βλέπω μια ταινία στο smartphone μου, θα είναι πανεύκολο να χρησιμοποιήσω το tablet μου και να συνεχίσω την προβολή της χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Η σύνδεση tablet και τηλεόρασης δεν είναι τελείως «sci-fi», δεν παύει ωστόσο να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και πρακτική.

    Το οικοσύστημα της Sony

    Οδηγούμαστε με άλλα λόγια στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος από τη Sony το οποίο θα προσφέρει στον χρήστη οτιδήποτε θα μπορούσε να ζητήσει εκείνος;

    Ναι, αν και το οικοσύστημα αυτό δεν είναι κλειστό. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι πως ο χρήστης θα έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία αν έχει προϊόντα Sony γιατί έτσι θα έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες μας. Από εκεί και πέρα όμως, δεν κλείνουμε τον δρόμο και στις υπόλοιπες συσκευές, το οικοσύστημά μας μπορεί να τις δεχθεί και να τις υποστηρίξει. Απλά συνδέοντας συσκευές Sony, η εμπειρία που θα απολαύσει ο καταναλωτής θα είναι η καλύτερη δυνατή, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς περιεχομένου.

    Πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σας για τον καταναλωτή η αίσθηση του να αποτελεί μέρος ενός οικοσυστήματος;

    Νομίζω πως μιλάμε για μια εμπειρία «early adopter» αλλά οι έρευνες που έχουμε διεξάγει μας δείχνουν ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την ιδέα αυτή. Θέλουν να ακούν μουσική στον δρόμο και μόλις φτάνουν σπίτι να συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα. Θέλουν να ξεκινούν να βλέπουν μια ταινία στην τηλεόραση και κάποια στιγμή να συνεχίζουν στο tablet. Τους ενδιαφέρει αυτή η προοπτική αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να πειστεί η πλειοψηφία. Είναι εξ’ άλλου κάτι που έχει ξεκινήσει να κάνει και η Apple. Γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα δυνατό brand όμως οι καταναλωτές ψάχνουν για εναλλακτικές προτάσεις και στην αναζήτηση του ιδανικού γι’ αυτούς οικοσυστήματος, βλέπουν στη Sony την αξιόπιστη, προσιτή, ολοκληρωμένη εταιρεία που θα μπορούσε να τους προσφέρει την εμπειρία που ψάχνουν.

    Μέσα στο όλο οικοσύστημά σας λοιπόν, υπάρχουν tablets που τρέχουν Android και PC που βασίζονται στα Windows. Πόσο δύσκολος είναι ο συνδυασμός των πλατφορμών αυτών σε ένα μοναδικό οικοσύστημα;

    Έχουμε πολλές διαφορετικές συσκευές στο οικοσύστημά μας: tablets, τηλεοράσεις, κάμερες, smartphones, φωτογραφικές μηχανές. Αυτό που προσέξαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε εφαρμογές οι οποίες θα «κουμπώνουν» στα διάφορα λειτουργικά και στην ουσία θα είναι εκείνες πάνω στις οποίες θα βασίζεται το όλο οικοσύστημα. Κάτι άλλο που μπορεί να προσφέρει η Sony, είναι το περιεχόμενο. Δημιουργούμε μουσική, ταινίες, παιχνίδια και άρα μπορούμε να δώσουμε στον καταναλωτή μέσω κάποιων υπηρεσιών μας, όπως το Music Unlimited, τη δυνατότητα να απολαύσει περιεχόμενο που δύσκολα θα του προσφέρει άλλος με την ίδια αμεσότητα.

    Ο Calum MacDougal απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

    Ατενίζοντας το μέλλον

    Με ποιες προκλήσεις ήρθατε αντιμέτωποι κατά την προώθηση της λειτουργίας 4-screen connectivity στο καταναλωτικό κοινό;

    Οι καταναλωτές ναι μεν ενδιαφέρονταν γι’ αυτό αλλά έπρεπε να το δουν και σε λειτουργία προκειμένου να πειστούν για τα όσα υποστηρίζαμε, να καταλάβουν ότι το όλο concept θα δούλευε και με τις δικές τους τηλεοράσεις, τα δικά τους smartphones, τα δικά τους tablets. Δημιουργήσαμε βίντεο λοιπόν τα οποία ανεβάσαμε στο sonymobile.com ενώ σε όλα τα Sony Stores αλλά και πολλά άλλα καταστήματα γίνονται live παρουσιάσεις εξηγώντας παράλληλα στους καταναλωτές τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας.

    Και με το cloud τι γίνεται; Έχει θέση σε αυτό το οικοσύστημα;

    Θεωρώ πως έχει. Μιλάμε για συνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών, το να πάρω π.χ. περιεχόμενο από το smartphone μου και να το προβάλλω στην τηλεόρασή μου. Στο φινάλε όμως μία cloud υπηρεσία βάσει της οποίας θα μπορούσα να έχω πρόσβαση στο υλικό μου απ’ όπου κι αν βρίσκομαι, θα είχε τεράστιο νόημα. Έτσι δημιουργήσαμε το PlayMemories Online στο οποίο ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει multimedia περιεχόμενο και να το απολαύσει όπου κι αν είναι, μέσω cloud. Μεγάλο μέρος της ευχρηστίας της διασύνδεσης των διάφορων συσκευών πηγάζει από το cloud. Αυτή εξ’ άλλου είναι και η πρωταρχική ανάγκη του χρήστη: να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό του όπου κι αν είναι. Η διασύνδεση των συσκευών του είναι ένας τρόπος για να το κάνει, όμως το cloud αδιαμφισβήτητα είναι το μέλλον.

    Το καλό πάντως με το οικοσύστημα της Sony, είναι πως είναι «ανοιχτό». Με άλλα λόγια δέχεται και συσκευές άλλων εταιρειών, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη φιλικότητα προς τον χρήστη και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles