17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Συστάσεις του Επίτροπου Επικοινωνιών για την πρακτική του zero rating

    Στην εμπορική πρακτική ορισμένων παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την οποία δεν προσμετράτε ο όγκος των δεδομένων συγκεκριμένων εφαρμογών ή υπηρεσιών κατά τον υπολογισμό της χρήσης των δεδομένων των πελατών τους (zero rated), αναφέρεται σε σημερινή εγκύκλιο του ο Επίτροπος Επικοινωνιών.

    Όπως σημειώνεται, η ενδεχόμενη εφαρμογή πρακτικής διαχείρισης της κίνησης υπό μορφή “zero rating” δύναται να παραβιάζει την σχετική νομοθεσία και δεν μπορεί να εφαρμόζεται. Στις συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές που τυχόν να εφαρμόζονται από τους παροχείς συμπεριλαμβάνεται και η ενδεχόμενη εφαρμογή πρακτικής κατά την οποία τα δεδομένα τα οποία καταναλώνονται για την διεξαγωγή μετρήσεων ευρυζωνικών ταχυτήτων σε κινητά δίκτυα από τους συνδρομητές να μην αφαιρούνται (zero rated) από τον όγκο δεδομένων που συμπεριλαμβάνεται στην εκάστοτε συνδρομή κινητής τηλεφωνίας.

    Tι είναι το zero rating

    To zero rating, είναι με άπλα λόγια μια μέθοδος που εφαρμόζεται από ορισμένους  τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σύμφωνα με την οποία δεν προσμετράτε ο όγκος των δεδομένων συγκεκριμένων εφαρμογών ή υπηρεσιών κατά τον υπολογισμό της χρήσης των δεδομένων των πελατών τους. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις ιστοσελίδες ή τις υπηρεσίες τα δεδομένα που καταναλώνονται παρέχονται με μηδενικό συντελεστή χρέωσης (δωρεάν) στους πελάτες, σε αντίθεση και σε βάρος άλλων υπηρεσιών ή ιστοσελίδων.

    Η συγκεκριμένη πρακτική είναι αντίθετη με τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ερμηνεία του Κανονισμού για το Ανοικτό Διαδίκτυο, και ιδιαίτερα του άρθρου 3 που αφορά την πρόσβαση στο ανοικτό διαδίκτυο και τα δικαιώματα των τελικών χρηστών, την απαγόρευση συμφωνιών και εμπορικών πρακτικών που περιορίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των τελικών χρηστών, την υποχρέωση για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση της κίνησης, τη δυνατότητα εφαρμογής εύλογων μέτρων διαχείρισης της κίνησης, την πρόσθετη τιμολογιακή πρακτική (zero rating) και τον περιορισμό του εύρους ζώνης.

    Τέλος, σημειώνεται ότι το Γραφείο Επίτροπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) αναμένει την οριστικοποίηση των νέων Κατευθυντήριων Γραμμών του ΒΕREC για την εφαρμογή του εν λόγω Κανονισμού, ώστε να προβεί στην συνέχεια στις επιβαλλόμενες αλλαγές της κείμενης νομοθεσίας και σε ενημέρωση της αγοράς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles