16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα αποφασίζει για το οφσάιντ από φέτος στους αγώνες του Champions League

    Τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) η οποία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται το VAR για την υπόδειξη ενός οφσάιντ ή όχι, προτίθεται να αξιοποιήσει η UEFA. Στόχος, να βελτιωθεί η ροή των ποδοσφαιρικών αγώνων καθώς και ο εκμηδενισμός του χρονικού περιθωρίου λήψης των αποφάσεων, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της χρήσης του VAR οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διακόπτονται για αρκετά λεπτά μέχρι την τελική απόφαση.

    Το νέο σύστημα για το ημιαυτόματο οφσάιντ, θα εφαρμοστεί σύντομα στους επίσημους ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς η UEFA ανακοίνωσε την εισαγωγή του από τη φάση των ομίλων του Champions League αυτής της περιόδου.

    Το εν λόγω σύστημα θα χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες που θα είναι τοποθετημένες περιμετρικά του σταδίου, παρέχοντας έτσι την ακριβή θέση των παικτών στο γήπεδο και δίνοντας στους διαιτητές ακριβείς πληροφορίες σε δευτερόλεπτα. Το σύστημα θα δημιουργεί 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη, ιχνηλατώντας τα διάφορα μέρη του σώματος για να δημιουργήσει ένα 3D σκελετικό μοντέλο. Η αμφισβητούμενη φάση θα μετατρέπεται σε ένα 3D animation που θα προβάλλεται σε μια οθόνη και η τελική απόφαση θα βασίζεται στην ουσία στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως σημειώνουν από την UEFA, ο μέσος χρόνος λήψης της απόφασης θα μειωθεί στα 25 δευτερόλεπτα, από τα 70 που είναι σήμερα με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας VAR.

    Να σημειωθεί ότι το ημιαυτόματο οφσάιντ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να δοκιμαστεί στα γήπεδα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο και εν συνεχεία να μπει στους διασυλλογικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όμως η UEFA έτρεξε τις εξελίξεις, με τη νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο στην κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης. Μάλιστα και ο αγώνας του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Αυγούστου θα γίνει με την εφαρμογή του ημιαυτόματου οφσάιντ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles