15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τον κίνδυνο ανακοπής στους καρδιοπαθείς

    Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί καχυποψία και ανασφάλεια σε ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Σίγουρα όμως προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, ειδικά στον τομέα της ιατρικής. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια από ένα γιατρό το κίνδυνο ανακοπής σε έναν καρδιοπαθή ασθενή.

    Πρόκειται για μια τεχνολογία, που αναλύει εικόνες από την καρδιά του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του. Υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη λήψη κλινικών αποφάσεων και να βοηθήσει την επιβίωση από αιφνίδιες και θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες. Το σύστημα με την ονομασία SSCAR (Survival Study of Cardiac Arrhythmia Risk) διαθέτει αλγόριθμο που αξιολογεί με αξιοσημείωτη ακρίβεια την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς και το πότε είναι πιθανότερο να συμβεί μέσα σε αυτό το διάστημα.

    Η δρ Τραγιάνοβα ανέφερε το εξής:

    «Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος λόγω αρρυθμίας ευθύνεται για έως το 20% όλων των θανάτων παγκοσμίως και παρόλα αυτά γνωρίζουμε λίγα αναφορικά με το γιατί συμβαίνει ή πώς να διακρίνουμε ποιος κινδυνεύει. Υπάρχουν ασθενείς που ίσως έχουν μικρό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αλλά δέχονται απινιδωτές που μπορεί να μην χρειάζονται. Υπάρχουν υψηλού κινδύνου ασθενείς που όμως δεν κάνουν την αναγκαία θεραπεία και μπορεί να πεθάνουν στην ακμή της ζωής τους. Αυτό που μπορεί να κάνει ο αλγόριθμος μας, είναι να διακρίνει ποιος κινδυνεύει από καρδιακό θάνατο και πότε αυτός θα συμβεί, επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να αποφασίσουν ακριβώς τι είναι ανάγκη να γίνει. Είναι η επιτομή της τάσης συγχώνευσης της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής και της ιατρικής ως το μέλλον της περίθαλψης».

    Διαβάστε επίσης: Dark web: Τη μεγαλύτερη αγορά παράνομων αντικειμένων έκλεισαν οι γερμανικές Αρχές (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles