23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Τα Κανόνια του Ναβαρόνε γιορτάζουν μισό αιώνα ζωής με ένα επετειακό Blu-ray

    Πριν τον Λοχαγό Κορέλι και την Lara Croft, υπήρξαν κι άλλες ταινίες που γυρίστηκαν στα μέρη μας…. Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn και η Ειρήνη Παπά πρωταγωνίστησαν σ’ ένα από πιο κλασικά πολεμικά φιλμ, που τιμάται όπως του αξίζει στην επετειακή Blu-ray έκδοση, που γιορτάζει μισό αιώνα από την πρώτη προβολή της ταινίας.
    Β Παγκόσμιος Πόλεμος, η Παλιά Πόλη της Ρόδου στα καλύτερά της και η ναζιστική βάση με τα τεράστια κανόνια που πρέπει να ανατιναχτεί, είναι τα “βασικά” ενός φιλμ που αν και γυρίστηκε το 1961, το μπαρούτι του δεν έχει ξεθυμάνει και κάθε φορά που νομίζεις πως θα γεμίσει “μελό” πλοκή, εκείνη αλλάζει ρότα και σε ξαφνιάζει. Δεν μπορείς να αποφύγεις την ανακολουθία στο σενάριο ή τις απίστευτες προφορές, αλλά σίγουρα απολαμβάνεις τον τρόπο που ένα τέτοιο καστ κράτησε τις ισορροπίες και ερμήνευσε τις υπόγειες εντάσεις των ηρώων, με την καταπληκτική μουσική του Dimitri Tiomkin να βοηθάει τα μέγιστα. Το φιλμ κέρδισε Όσκαρ για καλύτερα οπτικά εφέ, ενώ ήταν υποψήφια για 6 ακόμα, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, μουσικής (εννοείται…) και ήχου.

    Extras Blu-ray: Πραγματικός θησαυρός. Σαν τα επίκαιρα εποχής και βάλε. Θα δείτε από την Παπά να μιλάει για το πως τα περνούσε στο σετ και στη Ρόδο ψωνίζοντας με την Gia Scala, τον Peck να παίζει ποδόσφαιρο με τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Ρόδου, μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να τρώει σουβλιστό αρνάκι στα γυρίσματα (!!!). Υπάρχουν ακόμα σχόλια από τον ιστορικό κινηματογράφου Stephen J. Rubin, featurettes για την Ελληνική Αντίσταση και τον πόλεμο στα νησιά μας, ένα σωρό αναμνήσεις από τον σκηνοθέτη J. Lee Thompson αλλά και αναφορά στην πολύ δύσκολη διαδικασία αποκατάστασης της ταινίας, που είναι θαύμα και μόνο που υπάρχει.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles