14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την ελάφρυνση των τιμολογίων της ΑΗΚ

    Σειρά μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν τα  νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα, (Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021), η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσα Πηλείδου. Η εκπόνηση των μέτρων έγινε έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με στόχο να προκύψει άμεσο και μακροχρόνιο όφελος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα να μην επηρεαστεί αρνητικά η βιωσιμότητα της ΑΗΚ ενόψει μάλιστα της έναρξης λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά του  ηλεκτρισμού.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνουν τα εξής:

    1) Απορρόφηση από την ΑΗΚ μέρους της βασικής διατίμησης τελών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση της τάξης του 10% στα τιμολόγια των καταναλωτών, για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

    2) Διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.

    3) Το υφιστάμενο Σχέδιο για Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο), το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη λήξη της φετινής προκήρυξης.

    4) Ετοιμασία Σχεδίου Χορηγιών για άμεση εξαγγελία, με το οποίο θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

    5) Προκήρυξη ειδικού Σχεδίου στήριξης, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

    6) Προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών και μειοδοτικού διαγωνισμού για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ και για αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού λόγω του μικρότερου λειτουργικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από ό,τι η αντίστοιχη παραγωγή με συμβατικά καύσιμα. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ.

    7) Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για προώθηση κουλτούρας εξοικονόμησης ενέργειας.

    Επιπρόσθετα, με στόχο την εφαρμογή περαιτέρω μακροπρόθεσμων μέτρων, έχει συμφωνηθεί με την ΑΗΚ όπως προχωρήσει σε μελέτη του ενδεχομένου αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στις αρχές του έτους, που είναι πιο φθηνοί και σε περίπτωση περίσσειας να τους πουλά στο τέλος του έτους που οι τιμές είναι ψηλότερες. Παρόμοιες βέλτιστες πρακτικές θα μελετηθούν και για την προμήθεια υγρών καυσίμων, ενώ αναμένεται η υποβολή και πρόσθετων εισηγήσεων για μέτρα από την ΑΗΚ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles