22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Τα σενάρια για την πώληση της Cyta Ελλάδος

    det_cyta

    Διακηρυγμένη πρόθεση του Δ.Σ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου είναι να διεξαχθεί ένας διαφανής διαγωνισμός για την πώληση ή τη συγχώνευση με άλλη εταιρεία της Cyta Ελλάδος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε ένα σχετικά εύλογο, αλλά και σύντομο χρονικό διάστημα. Γι΄αυτό και επελέγη συντεταγμένη διαδικασία που ξεκίνησε προχθές Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει της οποίας οι μη δεσμευτικές προσφορές δύναται να κατατεθούν έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

    Η Cyta Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008, και εν μέσω της πρωτοφανούς ελληνικής οικονομικής κρίσης κατάφερε και διαθέτει σήμερα μια καλή συνδρομητική βάση που πλησιάζει τους 300.000 συνδρομητές, κερδίζοντας παράλληλα το σεβασμό της αγοράς και του ελληνικού καταναλωτικού κοινού με τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρουσίασε στην αγορά. Το πρόβλημα σήμερα είναι η χρηματοδότησή της. Όπως συνηθίζεται να λέγεται «οι τηλεπικοινωνίες καίνε λεφτά»… γι αυτό και οι μέτοχοι συχνά πυκνά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κάτι που η Cyta Κύπρου δεν επιθυμεί να πράξει στο μέλλον. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα, (εξαιτίας κυρίως της Οικ. Κρίσης), έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οδηγείται σε μια αγορά με ακόμα λιγότερους παίχτες. Τα συνολικά έσοδα το 2016 (σταθερή κινητή τηλεφωνία συν περιεχόμενο) των 5 εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα ήταν περίπου 4,1 δις. ευρώ από 7,4 δις. το 2008.

    Η εκτίμηση είναι πως για τη Cyta Ελλάδος θα ενδιαφερθούν τόσο η Vodafone όσο και η Wind (ο ΟΤΕ δεν θα το επιχειρούσε λόγω του μεγάλου μεριδίου του). Θεωρητικά ενδιαφέρον θα μπορούσε να εκδηλώσει και η Forthnet η οποία όμως δεν έχει μετόχους που θα στήριζαν ένα τέτοιο εγχείρημα και είναι πιθανό σύντομα να υπάρξουν και σε αυτή εξελίξεις αλλαγής μετοχολογίου.

    Κρίσιμο θέμα όπως και σε κάθε συναλλαγή είναι η αποτίμηση βάσει της οποίας θα γίνει η όποια συναλλαγή. Βάσει του κειμένου της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι δύναται να προτείνουν είτε την πλήρη ή μερική εξαγορά της, ή τη συγχώνευση που σημαίνει ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της αξίας και των δύο πλευρών (της Cyta Ελλάδος και του προτείνοντος).  Εξαιρετικά δύσκολο, αν και όχι απίθανο, θεωρείται να υπάρξει ένας τρίτος επενδυτής, εκτός δηλαδή της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Ο λόγος είναι κυρίως η γενικότερη κατάσταση της χώρας.

    Ως εκ τούτου σήμερα το πιο πιθανό σενάριο είναι η Cyta Ελλάδος να οδεύσει  στη Vodafone ή στη Wind. Για την μεν πρώτη δεν ταιριάζει το σενάριο της συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών, ενώ αντίθετα θα βόλευε τη Wind. Η Vodafone όντας πολυεθνική το πιθανότερο είναι να προτείνει την πλήρη εξαγορά της και στη συνέχεια να προχωρήσει σε συγχωνεύσει. Καθώς η συζήτηση για την πώληση της εν λόγω εταιρείας ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2014 η διοίκηση της Vodafone έχει αφήσει να διαφανεί ότι ενδιαφέρεται, το ίδιο και η Wind η οποία μάλιστα είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση.

    Δεν αποκλείεται η πρόταση της Wind και σε αυτή τη φάση να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, αυτό της συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών, μόνο που οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με αυτές πριν τρία χρόνια. Η Wind έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία, δεν συνέβη το ίδιο με τη Cyta Ελλάδος και η όποια πρότασή της θα είναι υποδεέστερη αυτής του 2014 – 2015. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Cyta Κύπρου θα αποκτήσει μετοχές σε μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Ελλάδα, θα διατηρήσει δηλαδή την παρουσία της στη χώρα, ίσως και να διευκολύνει τις όποιες αποφάσεις. Επίσης, σε μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών τίποτα δεν εμποδίζει τις αποτιμήσεις να κινηθούν στο πάνω επίπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει όταν πρόκειται για μια συναλλαγή εξαγοράς.

    Πάντως, παρότι στην παρούσα φάση φαίνεται να «προκρίνεται» από πολλούς στο νησί, η πώληση της θυγατρικής της Cyta Κύπρου στην Ελλάδα, εντούτοις δεν λείπει ο προβληματισμός για την απουσία εναλλακτικού σχεδίου (plan b) για την περίπτωση που το ενδιαφέρον δεν είναι ικανό να οδηγήσει σε μια επιτυχή συναλλαγή. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά επελέγη μια διαδικασία που ταιριάζει σε μια δημόσια επιχείρηση, αλλά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει παραμεριστεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια ζωντανή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια πώλησή της.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles