18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    TCL Plex review: Νέος “παίκτης” στη mid-range αγορά

    Η κινέζικη TCL δεν είναι “τυχαία” εταιρεία καθώς αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεοράσεων και panels παγκοσμίως, στο Top 5 σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης. Η εταιρεία, στην οποία ανήκει και το Alcatel brand εδώ και μερικά χρόνια, αποφάσισε πρόσφατα να μπει “επίσημα” στην αγορά smartphones με δικά της μοντέλα και το πρώτο εξ’αυτών είναι το TCL Plex, το οποίο και είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή. Τοποθετείται στη mid-range αγορά, σε μια πολύ ανταγωνιστική κατηγορία, με τιμή €299, όμως τα χαρακτηριστικά του δεν περνάνε αδιάφορα. Πάμε να το δούμε!

    Κατασκευή και εμφάνιση

    H εταιρεία κατάλαβε αμέσως πως χωρίς ελκυστικό σχεδιασμό… δε πας πουθενά σήμερα, οπότε το Plex είναι αρκετά εντυπωσιακό και καλοφτιαγμένο. Ποιοτικά υλικά με εκτενή χρήση γυαλιού, ένα ιριδίζον πίσω μέρος, μικρό πάχος (8mm) και βάρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και τείνει προς το “βαρύ” (192 gr). Στο εμπρός μέρος, τα bezels είναι αρκετά μικρά, ενώ η selfie camera βρίσκεται σε μια οπή, στο πάνω-αριστερό μέρος της οθόνης, καταλαμβάνοντας όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια (84.2% screen-to-body ratio). Για το λόγο αυτό, οι διάφοροι αισθητήρες έχουν “κρυφτεί” στο πάνω μέρος της συσκευής, ενώ και το ακουστικό είναι αρκετά μικρό. Στο πλάι βρίσκονται τα κλασικά πλήκτρα, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο πίσω μέρος του κινητού και μάλιστα έχει τετράγωνο σχήμα. Θα περιμέναμε ίσως ένα in-screen αισθητήρα ώστε το Plex να κάνει ακόμα πιο δυναμική την είσοδό του στην αγορά, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο υπάρχον αισθητήρας λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα.

    Στη συσκευασία θα βρείτε φορτιστή 18W, Type-C καλώδιο και διάφανη θήκη σιλικόνης που μάλλον θα σας χρειαστεί για να αποφύγετε πτώσεις και ζημιές. Άλλωστε, παρά το σχετικά καλό grip για τις διαστάσεις και την κατασκευή της, δε παύει να γλιστράει, ειδικά σε λείες, επίπεδες επιφάνειες που μπορεί να το δείτε να κυλάει σαν… παγάκι που λιώνει, από το πουθενά.

    Hardware, software και δυνατότητες

    Σε αυτή την κατηγορία τιμής, το Plex δε θα μπορούσε να έχει κάποιο chipset-“ναυαρχίδα”, έτσι εξοπλίζεται με το “τίμιο”, mid-range Snapdragon 675 της Qualcomm, το οποίο συνδυάζεται με 6GB RAM και 128GB UFS 2.1 επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου. Μπορεί να μη προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις σε games αλλά θα “τρέξει” άνετα όποιο app κι αν θέλετε, τα καταφέρνει ακόμα και στο multitasking ενώ είναι κατασκευασμένο στα 11nm, έτσι έχει σχετικά μικρή κατανάλωση ενέργειας.

    Ή οθόνη είναι IPS (πιστεύουμε πως η TCL ίσως θα μπορούσε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό με ένα OLED panel) με διαγώνιο 6,53″, aspect ratio 19,5:9 και FullHD ανάλυση (1080 x 2340 pixels). Σαφώς, όμως, προτιμάμε ένα καλό IPS panel από ένα “μέτριο” OLED και χάρη και στην τεχνογνωσία της TCL από το χώρο των τηλεοράσεων, η οθόνη του Plex είναι πολύ καλή από πλευράς ποιότητας, χρωματικής πιστότητας και φωτεινότητας/contrast. NXTVISION την ονομάζει η TCL και προσφέρει αυτόματη ρύθμιση των παραμέτρων της ανάλογα με τι προβάλει ανά πάσα στιγμή, μπορεί να κάνει αυτόματο enhancement του SDR περιεχομένου σε HDR και φροντίζει για την ξεκούραση των ματιών του χρήστη με φιλτράρισμα του μπλέ φωτός και των λειτουργιών “ανάγνωσης” και “άνεσης ματιών”.

    Από πλευράς συνδεσιμότητας έχουμε Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot), Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX), NFC, FM ραδιόφωνο, audio jack και τη θύρα Type-C, φυσικά, ενώ από πλευράς software/interface, το Plex μας “συστήνει” το TCL UI, το οποίο είναι εύκολο, παραμετροποιήσιμο, αν και έχει προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές, που όμως θα σας χρησιμεύσουν κατά πάσα πιθανότητα, αν είστε “multimedia” χρήστης. Με το “Smart Panel” μπορείτε να φέρετε στα μέτρα σας το Plex για γρήγορη πρόσβαση στις λειτουργίες και εφαρμογές που θέλετε ενώ, αν έχετε κι άλλες συσκευές του οικοσυστήματος της TCL στο σπίτι σας, μπορείτε να τις ελέγξετε όλες από το smartphones σας, εύκολα και απλά. Ίσως μέσα στους επόμενους μήνες να αποδειχθεί χρήσιμο αυτό το χαρακτηριστικό…

    Κάμερα, ήχος και αυτονομία

    Η τριπλή AI κάμερα του Plex είναι ένα από τα highlights της συσκευής. Έχει διαφορετικό configuration από τα συνηθισμένα που βλέπουμε στην αγορά καθώς, εκτός από τον κύριο αισθητήρα των 48MP και τον ultra-wide φακό με τον αισθητήρα των 16MP, η τρίτη κάμερα των 2 MP είναι αφιερωμένη στο low-light photography. Συνδυάζεται με φακό f/1.8, όπως και 48άρα, όμως η διαφορά της έγκειται στα 2,9μm “big pixels” που επιτρέπουν τη “σύλληψη” περισσότερων λεπτομερειών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Χρησιμεύει και στο low-light video, ενώ η κύρια 48άρα έχει PDAF και 4-1 pixel binning για φωτογραφίες 12MP υψηλής ποιότητας (μπορείτε, ωστόσο, να τραβήξετε και 48ΜP φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης). Η κάμερα μπορεί να κάνει λήψη 4K video στα 30 FPS και slow-motion HD στα 960 FPS, αν και η ποιότητα πέφτει αρκετά σε αυτό το slow-motion mode. Τo gyro-EIS βοηθά στη σταθεροποίηση των videos και το διπλό, συμμετρικό LED flash φωτίζει επαρκώς το σκηνικό το βράδυ. Συνολικά μείναμε ικανοποιημένοι από την τριπλή κάμερα του Plex, όπως και την 24MP selfie του (f/2.0, 1080p video), αν και ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί ιδιαίτερα στην κατηγορία των €300, όσον αφορά τις φωτογραφικές και βιντεοληπτικές ικανότητες των κινητών.

    Δείγματα κύριας κάμερας:

    Camera 1
    Camera 2
    Camera 3
    Camera 4
    Camera 5
    Camera 6
    Camera 7
    Camera 8
    Camera 9
    Camera 10

    Ο ήχος προέρχεται από το μονό ηχείο του Plex στο κάτω μέρος της συσκευής, όμως η TCL φρόντισε ώστε να μπορείτε να συνδέσετε έως 4 Bluetooth ηχεία ταυτόχρονα (ή ακουστικά), ώστε να κάνετε ακόμα και… πάρτυ χωρίς ειδικό εξοπλισμό και ογκώδη ηχοσυστήματα. Τέλος, η αυτονομία ήταν η αναμενόμενη, από τη μπαταρία των 3.820 mAh, η οποία επαναφορτίζεται έως το 50% μέσα 32 λεπτά, χάρη στην υποστήριξη Quick Charge 3.0. Βγάζει μια τυπική μέρα με αρκετή χρήση, οπότε σπάνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο powerbank.

    Το TCL Plex έχει αρκετά πλεονεκτήματα… η σχεδίασή του, η οθόνη του, η αυτονομία του, οι 4 κάμερες, είναι από τα χαρακτηριστικά που θα υπερκαλύψουν το μέσο χρήστη. Όχι, δεν αποτελεί την “αγορά του αιώνα”, αλλά είναι μια εξαιρετική πρώτη προσπάθεια από την TCL ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση των χρηστών ως ένας high-class κατασκευαστής. Μάλιστα, η TCL σκοπεύει να κυκλοφορήσει ακόμα 2 smartphones μέσα στο 2020, ένα με τιμή κοντά στα €200 και ένα με τιμή κοντά στα €450-500, ώστε να καλύψει όλο το εύρος αυτού που ονομάζουμε “mid-range” κατηγορία, όπως και τα “premium mid-rangers”. Είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα, Obsidian Black και Opal White, έναντι €299 μέσω των καταστημάτων Cosmote/Γερμανός.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles