18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    TCL X10 Press Event ή… όταν το «μέλλον» των smart TVs έρχεται στο σήμερα!

    Η TCL είναι μια εταιρεία, η οποία παράγει προϊόντα που κοιτάζουν διαρκώς προς το «μέλλον» και στα 38 χρόνια που βρίσκεται στο προσκήνιο (ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1981 ως μια κατασκευάστρια εταιρεία κασετών), η κινεζική εταιρεία έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα της. όχι μόνο με την αιχμή του δόρατος της υψηλής τεχνολογίας, αλλά και με τις εξαιρετικά προσιτές τιμές. Από television sets μέχρι smartphones, air conditions, ψυγεία, πλυντήρια και μικροσυσκευές για το σπίτι, αναμφίβολα η TCL διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια προϊοντική γκάμα, όπου στο πλαίσιο του μεγάλου ανοίγματος που κάνει στις ευρωπαϊκές αγορές είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα στην IFA 2019 πριν από μερικούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η TCL ανεβαίνει διαρκώς levels στον τομέα των smart TVs.

    Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε αρκετές περιοχές του κόσμου (μεταξύ αυτών και οι Η.Π.Α) βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες και πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενες εταιρείες παραγωγής τηλεοράσεων, κοιτάζοντας με άνεση στα μάτια ακόμη και τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Η υψηλή τεχνογνωσία, σε συνδυασμό με την user friendly προσέγγιση που ακολουθεί και που εστιάζει στην εμπειρία του χρήστη, την οδήγησαν στο διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 28 εκατομμύριων TVs το 2018 (νούμερο που αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο για τη χρονιά που τελειώνει). Με 30 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο, καθετοποιημένη παραγωγή (τρείς είναι μόνο οι εταιρείες που κατασκευάζουν τηλεοράσεις από το Α έως το Ω, χωρίς να εξαρτώνται από άλλους κατασκευαστές για τα internal parts) και συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αν μη τι άλλο το μέλλον της ανήκει. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της παρουσίασης και προώθησης της σειράς τηλεοράσεων X10, είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, στo high-tech εργοστάσιο συναρμολόγησης των τηλεοράσεων της TCL και να γνωρίσουμε από κοντά όλες τις συναρπαστικές τεχνολογίες που έχει στα συρτάρια της η γνωστή κινεζική εταιρεία…

    Live the Χ10 experience!

    Η σειρά X10 αναμφίβολα ενσωματώνει όλη την τεχνολογική υπεροχή της TCL και είναι ένας «δείκτης» για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Το μυστικό της επιτυχίας βέβαια έγκειται στην τεχνολογία MiniLED, η οποία αποτελεί το επόμενο εξελικτικό στάδιο σε ότι έχει να κάνει με την τεχνολογία των LED TV panels. Τι είναι όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία θα αρχίσει να μας απασχολεί ακόμη πιο έντονα μέσα στο 2020 (ύστερα και από το ντεμπούτο της επί ευρωπαϊκού εδάφους στην IFA);

    Σύμφωνα με τον Marek MaciejewskiProduct Development Director της TCL Europe, o οποίος ανέλαβε να μας μυήσει καλύτερα στα «μυστικά» της TCL, το MiniLED panel δεν αποτελεί ένα παροδικό τεχνολογικό trend, αλλά ήρθε εδώ για να μείνει και αυτό γιατί σε σύγκριση με το WOLED αναμένεται σε μερικά χρόνια να προσφέρει πολλά περισσότερο στους καταναλωτές. Μάλιστα, αναφερόμενος στη κεντρική στρατηγική της TCL που ακολουθεί στις τηλεοράσεις, διευκρίνισε ότι αφορά στην υιοθέτηση ενός μοντέλου που αποκρυσταλλώνεται στη δυνατότητα streaming (μέσω της χρήσης των Android TV features και των Amazon Alexa και Google Assistants), την καλύτερη δυνατή αξία (που προέρχεται από το μοναδικό design, την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την υποστήριξη των πιο γνωστών προτύπων), την υψηλή τεχνολογία (Mini LED, QLED, viewing angles κ.ά) και τέλος στην ύπαρξη στοιχείων και δυνατοτήτων που προετοιμάζουν το έδαφος, έτσι ώστε κάποιες ανεπτυγμένες τεχνολογίες (όπως τα 8K για παράδειγμα) που σήμερα φαντάζουν απόμακρες, να περάσουν σταδιακά στη σφαίρα του mainstream καταναλωτή.

    Πιο συγκεκριμένα, η ύπαρξη της MiniLED backlight τεχνολογίας είναι συνώνυμη του υψηλού performance, προσφέροντας καλύτερο contrast, μεγαλύτερη λεπτομέρεια, άκρως ρεαλιστικές εικόνες και ποιοτικό HDR που δύσκολα μπορεί να κοντραριστεί από άλλες λύσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο κύριος Maciejewski, στάθηκε ιδιαίτερα στη σύγκριση ανάμεσα στη τεχνολογία MiniLED και στην WOLED (η οποία χρησιμοποιείται από τον ανταγωνισμό και αφορά σε display panel που εκπέμπει λευκό φως). Ειδικότερα στον τομέα του brightness, η MiniLED τεχνολογία ξεπερνάει κατά πολύ την WOLED, καθώς στο χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να φτάσει στα 200 nits και στο peak στα 700 nits, εν αντιθέσει με την QLED όπου παρατηρούμε πολλαπλάσιο brightness με 500 nits+ σε full screen και παραπάνω peak στα 1500 nits. Ως γνωστόν, οι τηλεοράσεις που ανήκουν στη σειρά X10 είναι οι πρώτες LCD TVs, βασίζονται σε ένα Mini LED Backlight, προσφέροντας χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και βελτιωμένες γωνίες θέασης με ένα ανεκτό κόστος για τον μέσο καταναλωτή. Διαθέτοντας περισσότερους από 15000 διόδους εκπομπής φωτός και 768 dimming zones, η σειρά X10 είναι σχεδιασμένη για να παρέχει ζωντανά λευκό χρώμα και βαθύ μαύρο, πλήρη εξάλειψη του ενοχλητικού «halo effect» και απίστευτες λεπτομέρειες που παρέχουν την καλύτερη απόδοση του HDR.

    Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα ανεπτυγμένα τεχνολογικά specs της TCL X10 series, o κύριος Maciejewski δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πλήρη υποστήριξη του Dolby Vision, HLG, HDR 10 και του HDR 10+ (παίζοντας έτσι οποιοδήποτε content που προέρχεται από YouTube, Netflix, Amazon, Blu-Ray, κονσόλες κ.ά), αλλά και στην (χρήσιμη) ύπαρξη του auto-calibration feature (ο χρήστης δεν χρειάζεται να εμπλακεί στο παιχνίδι με τα settings). H συγκεκριμένη λειτουργία ουσιαστικά «αντιλαμβάνεται» την πηγή του περιεχομένου (Standard, movie ή studio mode) και αναλόγως «προσαρμόζει» αυτόματα την ποιότητα και την απόδοση της οθόνης.

    Επίσης, ο Product Development Director της TCL Ευρώπης αναφέρθηκε διεξοδικά και στην μεγάλη βαρύτητα που δίνεται από την TCL στον νευραλγικό τομέα του ήχου. Ειδικότερα, η γνωστή εταιρεία κατασκευής περιφερειακών ήχου,  Onkyo, έχει προσθέσει κι εκείνη την πινελιά της με την soundbar που συνοδεύει τις X10, ενώ από την πρόταση της TCL δεν απουσιάζει και η υποστήριξη για Dolby Atmos για surround ήχο και AC4 Dolby Audio που αναμένεται να ξετρελάνει τους fans των κινηματογραφικών ταινιών που θέλουν να μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία  του κινηματογράφου στην άνεση του σαλονιού τους. Τέλος, με τη λειτουργία Dynamic EQ, οι χρήστες μιας X10 μπορούν να διαμορφώσουν την ηχητική και ακουστική εμπειρία στα μέτρα τους.

    Και οι εκπλήξεις φυσικά δεν σταματούν εδώ, καθώς το κλειδί της επιτυχίας για τις τηλεοράσεις Χ10 της TCL βρίσκεται στο βελτιωμένο user experience και στο υψηλό επίπεδο αλληλεπίδρασης που προσφέρουν στο χρήστη. Για αυτό και όπως τόνισε ο κ. Maciejewski, η επιλογή του προτύπου της Android TV ήταν μονόδρομος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι απώτερος στόχος της TCL είναι οι τηλεοράσεις της να γίνουν τμήμα ενός ευρύτερου οικοσυστήματος διασυνδεδεμένων συσκευών. Για αυτό και διαθέτουν built-in hands-free δυνατότητα ελέγχου, remote που εκτελεί λειτουργίες με φωνητικές εντολές, σύνδεση με το Google Home, ειδικό mobile app που επιτρέπει τον χειρισμό από το tablet ή το smartphone και τέλος υποστήριξη των virtual Assistants: Google Assistant και Amazon Alexa. Από αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η TCL με την σειρά επιχειρεί να προσφέρει στον καταναλωτή το αρτιότερο user experience που μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο TV set.

    See it, feel it… love it!

    Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του, ο Marek Maciejewski στάθηκε στους 4 πυλώνες που χαρακτηρίζουν τόσο τη σειρά Χ10 όσο και τις υπόλοιπες τηλεοράσεις της TCL. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: το «design» αφορά σε TVs που διακρίνονται για την θέση τους στο χώρο, ακολουθώντας τη λογική της γοητευτικής απλότητας και χρησιμοποιώντας λεπτά bezels και κύρια υλικά το μέταλλο και το γυαλί. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την «εικόνα» και τις εξελιγμένες δυνατότητες που χαρίζουν οι τεχνολογίες Dolby Vision, QLED και MiniLed, ενώ ο τρίτος με την “ηχητική απόδοση” και το συνδυασμό των τεχνολογιών Dolby Atmos και των built-in λύσεων (όπως είναι η soundbar της Onkyo). Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας σχετίζεται με την «εμπειρία χρήσης» και το πώς το λειτουργικό Android TV και τα features που προσφέρει μπορεί να διευκολύνει τον χρήστη στην καθημερινότητα του.

    Φυσικά, ως είθισται μετά το πέρας της παρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να τεστάρουμε διεξοδικά το προϊοντικό line-up της TCL X10 και να συγκρίνουμε την απόδοση της με τις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού. Σε επίπεδο εικόνας καθίσταται σαφές ότι επικρατεί μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση στην απόδοση των χρωμάτων, ενώ είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε και με τα settings βλέποντας τις διαφορετικές εκδοχές της εικόνας σε μια σειρά από modes. Αναμφίβολα, στον τομέα του software υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση, έτσι ώστε το user interface να γίνει πιο γρήγορο.

    Παρόλα αυτά και κρίνοντας με βάση τα όσα είχαμε την ευκαιρία να δούμε η TCL αποδεικνύει την υψηλή προσήλωση που έχει στην κατάκτηση της κορυφής. Το 2020 αναμένεται να δούμε τις προτάσεις της TCL και στη χώρα μας και σίγουρα με βάση τα όσα είδαμε από την σειρά X10 πραγματικά… ανυπομονούμε! Stay tuned γιατί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε νεότερα για τις τηλεοράσεις της TCL που θα “πατήσουν”  σε ελληνικό έδαφος… 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles