13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Tech συμβουλές από την Kaspersky για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά και τη μελαγχολία του νέου έτους!

    Στο ξεκίνημα του 2021, πολλοί από εμάς ελπίζαμε σε μία πιο φωτεινή χρονιά. Αλλά στην πραγματικότητα, απέχουμε ακόμη πολύ από την δια ζώσης κοινωνικοποίηση. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα νέο κύμα lockdown και περιορισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν στρέψει πολλούς από εμάς σε αυξημένη χρήση της τεχνολογίας προκειμένου να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους μας αλλά και για να διασκεδάσουμε.

    Έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως αισθάνονται πιο μοναχικοί από ό, τι πριν από την εμφάνιση του ιού. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαρκών αλλαγών. Στην πραγματικότητα, οι εννέα στους 10 (89%) Ευρωπαίους καταναλωτές δηλώνουν ότι η τεχνολογία τούς βοηθά να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί. Έχοντας αυτό κατά νου, και καθώς γίνονται διαθέσιμες περισσότερες λύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία, η Kaspersky δημιούργησε μια λίστα με κορυφαίες συμβουλές και ιδέες για να βοηθήσει τους καταναλωτές να ξεπεράσουν τη μελαγχολία αυτού του Ιανουαρίου. Ο Ιανουάριος παραδοσιακά θεωρείται ως ένας δύσκολος μήνας για πολλούς, με την περίοδο των διακοπών να τελειώνει και οι χώρες να βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα. Φέτος, αυτό το συναίσθημα έχει ενταθεί, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο να ζουν με κοινωνικές αποστάσεις και να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, απομονωμένοι.

    Η Kaspersky αποκάλυψε ότι τέσσερις στους πέντε (84%) Ευρωπαίους που ένιωσαν πιο μοναχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό, τι στο παρελθόν, δήλωσαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν μπορούσαν να δουν την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Από τότε που εφαρμόστηκαν μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού πέρυσι, οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους όχι μόνο για να περάσουν τον χρόνο τους αλλά και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι τακτικές βιντεοκλήσεις και τα διαδικτυακά κουίζ έχουν γίνει δύο βασικά παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία διευκόλυνε την επιθυμία τους να παραμείνουν σε επαφή.

    Η τεχνολογία αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική για τις παλαιότερες γενιές στην καταπολέμηση της μοναξιάς, με το 64% των baby boomers και εκείνων άνω των 65 ετών που αισθάνονται λιγότερο μοναχικά κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 από ό, τι στο παρελθόν, να συμφωνούν ότι η τεχνολογία τούς βοήθησε στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Ωστόσο, η έρευνα της Kaspersky έδειξε επίσης ότι δεν είναι όλοι εξίσου εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ψυχική τους ευεξία και επιδεινώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των ερωτηθέντων επιθυμούν να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, καθώς θα τους βοηθούσε να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί.

    «Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει διαταράξει τη ζωή όπως τη γνωρίζαμε, και σε πολλούς έχει λείψει η δια ζώσης επαφή με αγαπημένους τους. Το διαδίκτυο και ο συνδεδεμένος κόσμος στον οποίο ζούμε υπήρξαν εξαιρετικά επωφελείς για να βοηθήσουν την κοινωνία μέχρι στιγμής, παρέχοντας μια εικονική πλατφόρμα για να συνδεθούν οι άνθρωποι, αλλά και παρέχοντας πρόσβαση και πληροφορίες για άτομα που χρειάζονται υποστήριξη ψυχικής υγείας. Η έρευνά μας δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις πιέσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί ως αποτέλεσμα. Έχουμε δει ακόμη και άτομα που στο παρελθόν απέφευγαν την τεχνολογία να την υιοθετούν με ταχύτητα αστραπής. Υπηρεσίες όπως βιντεοκλήσεις ή online streaming έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστα μέρη της καθημερινής ζωής. Είναι υπέροχα νέα ότι τόσοι πολλοί από εμάς αποκομίζουν τα οφέλη της τεχνολογίας, ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε ότι η στάση των ανθρώπων ή η αντίληψη των διαδικτυακών κινδύνων μπορεί να μην ταιριάζει με την κατανόησή τους για το πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι παραμένουμε συνδεδεμένοι με ασφάλεια. Όταν χρησιμοποιούνται με ασφάλεια, τα διαδικτυακά και ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να προσφέρουν θεραπεία στη μοναξιά και να αποβούν σωτήρια για τους πιο μοναχικούς», σχολιάζει ο David Emm, κύριος ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky.

    Παρόλο που είναι σημαντικό να διατηρείται η συνεχής επαφή με τους αγαπημένους, το διαδίκτυο μπορεί επίσης να είναι ένα ζωτικό εργαλείο για να συνδεθείτε με φίλους ή ακόμα και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ζωτική υποστήριξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είναι επίσης διαθέσιμο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τις δικές τους «φυλές» και να κάνουν νέες γνωριμίες. Επιπλέον, με την κοινωνική μοναξιά να αποτελεί πρόβλημα πολύ πριν από την πανδημία, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε αισθάνεται μοναχικά.

    Για τους ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να ξεπεράσουν τη μοναξιά στις αρχές του 2021, η Kaspersky προτείνει τα ακόλουθα:

    1. Οργανώστε μια κινηματογραφική βραδιά και καλέστε την οικογένεια και τους φίλους σας να συμμετάσχουν. Πολλές υπηρεσίες streaming προσφέρουν πλέον μια λειτουργία «πάρτι» ή «ομαδικής παρακολούθησης» που επιτρέπει σε πολλά νοικοκυριά να βλέπουν το ίδιο περιεχόμενο ταυτόχρονα. Ορισμένες έχουν ακόμη και μια επιλογή συνομιλίας στο διαδίκτυο, οπότε μπορείτε να μιλήσετε για αυτό που παρακολουθείτε χωρίς να διακόψετε την ταινία.

    2. Επισκεφθείτε ένα νέο ή ένα από τα αγαπημένα σας μουσεία κάνοντας μια εικονική περιήγηση. Μερικές από τις πιο διάσημες γκαλερί και μουσεία τέχνης του κόσμου επιτρέπουν στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τις εκθέσεις και τα αντικείμενα τους στο διαδίκτυο.

    3. Παρακολουθήστε μια online συναυλία ή φεστιβάλ. Από κλασική μουσική έως DJ σετ, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο οργανώνουν περισσότερες ευκαιρίες για τους οπαδούς να απολαύσουν μια «ζωντανή» εμπειρία από την άνεση των σπιτιών τους.

    4. Ομαδική άσκηση. Υπήρξε αύξηση του αριθμού των μαθημάτων γυμναστικής που διατίθενται στο Διαδίκτυο και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν να λάβουν μέρος με τους φίλους και την οικογένειά τους για να δείξουν υποστήριξη ο ένας στον άλλο.

    5. Μάθετε μια νέα δεξιότητα/τέχνη. Υπάρχουν πολλά μαθήματα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, από μαγειρική έως εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν τώρα να απολαύσουν μαζί ως ομάδα.

    6. Τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν είναι μόνο για gamers. Οι ιστότοποι παιχνιδιών που βασίζονται σε Arcade ενθαρρύνουν τους φίλους και την οικογένειά τους να έρθουν μαζί στο διαδίκτυο για να λύσουν παζλ ή να ανταγωνιστούν με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν με τα επιτραπέζια παιχνίδια.

    Η Kaspersky συνιστά επίσης να ακολουθείτε αυτές τις βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την ψηφιακή ζωή και τις συσκευές σας ασφαλείς:

    1. Προστατέψτε όλες τις συσκευές σας με ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό προϊόν διαδικτυακής ασφάλειας, όπως το Kaspersky Total Security.

    2. Χρησιμοποιήστε μοναδικούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια λύση όπως το Kaspersky Password Manager για να το κάνετε πιο απλό.

    3. Μην απαντάτε σε ανεπιθύμητα μηνύματα και μην κλικάρετε σε συνδέσμους ή κατεβάζετε άγνωστα συνημμένα – είναι πάντα καλύτερο να μεταβείτε απευθείας σε έναν ιστότοπο πληκτρολογώντας μόνοι σας τη διεύθυνση URL.

    4. Κρατήστε ιδιωτικά τις προσκλήσεις και τα αναγνωριστικά συσκέψεων για ομαδικές συναντήσεις και χρησιμοποιήστε τυχόν δυνατότητες που μπορούν να προστατεύσουν το απόρρητό σας.

    5. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας οποιασδήποτε διαδικτυακής υπηρεσίας που χρησιμοποιείτε, προκειμένου να περιορίσετε τα δεδομένα που μοιράζεστε με άλλους.

    Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην πλήρη έκθεση Find Your Tribe.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles