23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    «Τελειώνει» η κινεζική καταστολή κατά των τεχνολογικών κολοσσών

    Η διαδικασία λήψης δραστικών μέτρων από το κινεζικό κράτος προς τους εγχώριους τεχνολογικούς κολοσσούς πλησιάζει στο τέλος της και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να επανέλθει σύντομα σε κανονική τροχιά, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

    Η «καταστολή» του fintech, που αφορά σε περισσότερες από 12 εταιρείες με δραστηριότητα στο διαδίκτυο, έχει «βασικά» τελειώσει, όπως δήλωσε ο Guo Shuqing, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    «Στη συνέχεια, θα προωθήσουμε την υγιή ανάπτυξη των διαδικτυακών πλατφορμών», πρόσθεσε ο Guo, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας. «Θα τους ενθαρρύνουμε να βγουν δυνατοί στην ηγετική οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τον ανταγωνισμό, παγκοσμίως».

    Τα σχόλιά του πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα που ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma παραχώρησε τον έλεγχο της Ant Group, αφού οι μέτοχοι του κολοσσού του fintech συμφώνησαν να αναδιαρθρώσουν τη δραστηριότητα του.

    Η καταστολή της Κίνας κατά των μεγαλύτερων εγχώριων τεχνολογικών εταιρειών ξεκίνησε το 2020, με νέους κανονισμούς για το fintech, που ανάγκασαν τον όμιλο του Ma, την Ant, να αναστείλει την IPO ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση της.

    Στη συνέχεια, οι ρυθμιστικές αρχές στόχευσαν τις διαδικτυακές μονάδες των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών 13 άλλων τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Tencent, Baidu, JD.com, Bytedance, Meituan και Didi.

    Ο Guo αναμένει ότι η κινεζική οικονομία θα επανέλθει σύντομα σε «κανονική» κατάσταση. «Το κλειδί για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας είναι η μετατροπή του τρέχοντος συνολικού εισοδήματος σε κατανάλωση και επενδύσεις, όσο το δυνατόν περισσότερο», σημείωσε.

    Οι υπεύθυνοι για την χάραξη της κινεζικής πολιτικής θα στρέψουν την εστίασή τους στην τόνωση της ανάπτυξης το 2023 και οι εταιρείες τεχνολογίας αναμένεται πως θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles