13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Τελικά ο κόσμος είναι ακόμα μικρότερος απ’ όσο νομίζαμε! Το Facebook το αποδεικνύει

    Πριν λίγους μήνες, σας είχαμε μιλήσει για την θεωρία ενός ερασιτέχνη κοινωνιολόγου, του Frigyes Karinthy που έλεγε πως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, συνδέονται μεταξύ τους, μέσω 6 άλλων ανθρώπων. Την θεωρία αυτή απέδειξε στην πράξη ένας έτερος ψυχολόγος, στο Πανεπιστήμιο του Stanford, o Stanley Milgram και στην αγγλική θα μπορέσετε να την αναζητήσετε ως “six degrees of seperation”.

    Λοιπόν… το Facebook, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μιλάνο, απέδειξαν πως ο κόσμος είναι ακόμα μικρότερος απ’ ότι πιστεύαμε. Τελικά, απ’ ότι αποδείχτηκε από το πείραμα του Facebook, όλοι οι άνθρωποι συνδεόμαστε μεταξύ μας, μέσω 4,47 ανθρώπων. Τι σημαίνει αυτό; Φανταστείτε πως εσείς, εδώ στην Ελλάδα, αν κάποια στιγμή μιλήσετε με κάποιον που βρίσκεται στην Αλάσκα και ψαρεύει ψάρια, θα ανακαλύψετε πως έχετε έναν γνωστό, που έχει έναν άλλο γνωστό κι εκείνος έχει με την σειρά του έναν άλλο γνωστό, ένας γνωστός του οποίου είναι και δικός σας γνωστός.

    Φυσικά, το δείγμα στην έρευνα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τους 298 ανθρώπους που χρησιμοποίησε ο Milgram το 1967. 721 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 1 δέκατο του πληθυσμού της γης, που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο website. Το facebook.

    Αντίστοιχη μελέτη της Microsoft το 2008, που έγινε σε ένα δείγμα 240 εκατομμυρίων ανθρώπων που έστελναν μηνύματα chat, υπέδειξε πως η αλυσίδα των ανθρώπων μέσω των οποίων συνδεόμαστε, είναι 6,6 άνθρωποι.

    Οι μελετητές του facebook και του πανεπιστημίου του Μιλάνο, εύλογα χρησιμοποιούν την λέξη “φίλοι” (friends). Έτσι, αρκετοί κοινωνιολόγοι μπήκαν στην διαδικασία να εξετάσουν πώς έχει αλλάξει η έννοια του “φίλου”. Είναι “φίλος” μας κάποιος που μοιράζεται ψηφιακά την καθημερινότητά μας;

    Έτσι προτιμούμε κι εμείς να αναφέρουμε, στην παρούσα θεωρία, πως ο κόσμος είναι μικρός, αλλά δεν είναι όλοι “φίλοι” μας. Απλά γνωστοί. Και συνδεόμαστε μεταξύ μας, μέσω των επαφών μας. Αν το facebook έχει αλλάξει την έννοια του “φίλου”, ας είναι μία συζήτηση που θα ανοίξει στο μέλλον.

    Πηγές: Facebook, New York Times, Wikipedia

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles