20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Τέλος το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη; Θα πραγματοποιήσει ο Zuckerberg την «απειλή» του ή απλώς… μπλοφάρει;

    Σε πολλά media έχει παίξει η είδηση που αφορά στην «απειλή» του Mark Zuckerberg και αφορά στην παύση των δραστηριοτήτων της Meta από την Ευρώπη (ΕΕ). Ο εμπνευστής του Facebook έχει εναντιωθεί σε ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε στην ΕΕ και ο οποίος υποχρεώνει όλες τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που συλλέγουν δεδομένα να διατηρούν και να επεξεργάζονται τα data αυτά αποκλειστικά σε servers εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Meta, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα δεδομένα των φυσικών και νομικών προσώπων αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και αποθήκευσης σε διακομιστές οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά η Meta δεν ακολουθεί τους κανόνες του General Data Protection Regulation (GDPR), το οποίο ισχύει σε όλη την ΕΕ.

    Πραγματοποιώντας ένα report στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Meta τόνισε ότι το ενδεχόμενο μιας μεταφοράς των servers της θα διέκοπτε την εύρυθμη λειτουργία της. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Meta ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν θα μπορεί να στοχεύσει σωστά τις διαφημίσεις της και να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της. Η μόνη λύση για την Meta είναι να δημιουργηθεί ένα νέο framework αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, το οποίο θα λειτουργεί κατ’ εξαίρεση και θα μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό το σενάριο, η Meta να αναγκαστεί να τραβήξει την πρίζα από δημοφιλή προϊόντα της όπως το Facebook και το Instagram, μια πράξη που όμως θα είναι εξαιρετικά επιζήμια τόσο για την ίδια όσο και για εκατομμύρια επιχειρήσεις που ως γνωστόν χρησιμοποιούν τις δύο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η κατάληξη λοιπόν αυτού του σίριαλ παραμένει άγνωστη σε αυτή τη φάση και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι να δούμε εάν τελικά ο Zuckerberg θα πάρει μια απόφαση, η οποία ενδέχεται να συρρικνώσει σε τρομακτικό βαθμό τις δραστηριότητες της Meta (η μετοχή της κατρακύλησε την προηγούμενη εβδομάδα) και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους επενδυτές. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται πάντοτε πίσω από τις κλειστές πόρτες, από τη στιγμή που η Meta είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, οπότε θα υπάρξει ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Πάντως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και το πόσο τα social media επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς Facebook και Instagram;

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles