21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Θα εξαγοράσει ο OTE τη Nova;

    Πρωταγωνιστής σε ποικίλα σενάρια βρίσκεται η Forthnet με δεδομένο ότι δείχνει να είναι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με τη μεγαλύτερη δυσκολία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τραπεζικών χρεών της, όταν παράλληλα η ανάπτυξη των εναλλακτικών παρόχων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

    της Τέτης Ηγουμενίδη για το infocom.gr

    Επισήμως η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχθεί πως συζητά με τις υπόλοιπες εταιρείες και πρόσφατα ανακοίνωσε την ύπαρξη πρότασης εξαγοράς της από τη Wind. Έχει διευκρινιστεί ότι η πρόταση αυτή αφορά μόνον τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και όχι τη συνδρομητική τηλεόραση. Αντίθετα, η συζήτηση με τη hellas online περί συγχώνευσης των δύο εταιρειών, η οποία έχει φθάσει μέχρι και στη διαμόρφωση μιας πρώτης συμφωνίας (MoU) περιλαμβάνει και τη Nova.

    Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αναπτύσσεται μια έντονη φημολογία περί συζήτησης συμβούλων του βασικού μετόχου της Forthnet (Emirates International Telecommunications – EIT) με τον ΟΤΕ. Με βάση όσους «γνωρίζουν» και μεταδίδουν τη φημολογία αυτή, αντικείμενο της συζήτησης είναι η Nova και κυρίως τα βασικά της περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα τηλεοπτικά δικαιώματα (super league, ταινίες). Το infocom.gr απεύθυνε σχετικό ερώτημα στον ΟΤΕ. Αρμόδιο στέλεχος του Οργανισμού, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση περί εξαγοράς της Nova.

    Άλλες πληροφορίες λέγουν πως ενδιαφέρον για τη Nova έχει εκφράσει ο όμιλος Ρέστη και ο όμιλος Γερμανού με προτάσεις οι οποίες κινούνται στη λογική της ανάληψης αρχικά του management, με προοπτική την εξαγορά της εταιρείας στη συνέχεια.

    Σε κάθε περίπτωση το σενάριο να ξεχωρίσει λειτουργικά η Nova από την υπόλοιπη Forthnet θεωρείται πιθανό. Άλλωστε, η δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει τυπικά να ανήκει σε ξεχωριστή εταιρεία. Αυτό που δυσκολεύει μια πιθανή πώληση των δύο δραστηριοτήτων ξεχωριστά είναι το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών της Forthnet έχει συνδυαστικά τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση (141.734 με βάση τα στοιχεία 9μήνου).

    Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως σε όλα τα σενάρια είναι οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Forthnet. Βαρύνεται με ομολογιακά δάνεια της τάξεως των 333 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 110 εκατ. αφορούν τη μητρική εταιρεία, δηλαδή το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι και αυτό είναι κάτι που το κάνει περισσότερο ελκυστικό. Για τη συνδρομητική τηλεόραση, με το ρυθμό που κινείται η ανάπτυξή της σε συνδυασμό με τις τραπεζικές υποχρεώσεις και τα κεφάλαια που καταβάλλει για το περιεχόμενο, εκτιμάται πως τίθεται θέμα βιωσιμότητας.

    Στις ενδιάμεσες συνοπτικές καταστάσεις 9μήνου της Forthnet οι παρατηρήσεις είναι αποκαλυπτικές: «Δεδομένης της ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης, ο όμιλος εκτιμά πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια για το 2013, ύψους 60 εκατ. ευρώ».
    Η εν λόγω εταιρεία έχει καταθέσει στις χρηματιστηριακές αρχές το πληροφοριακό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο ήδη έχει γίνει γνωστό πως δεν θα συμμετέχουν όλοι οι βασικοί της μέτοχοι, οπότε το ποσό που θα αντλήσει θα είναι μικρότερο. Με βάση μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα timesofmalta.com δεν είναι δεδομένη καν η συμμετοχή στην αύξηση της Go.

    Η κινητικότητα που παρατηρείται, η ύπαρξη τουλάχιστον δύο σεναρίων με επίσημες αναφορές (οι συζητήσεις με hellas online και Wind) σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν οι δανειακές υποχρεώσεις, οδηγούν στην εκτίμηση πως οι όποιες εξελίξεις περί την Forthnet δεν θα αργήσουν. Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμα και κινήσεις οι οποίες θα υπαγορεύονται από ασφυκτική πίεση με δεδομένο ότι για την χώρα το 2013 προμηνύεται ακόμα δυσκολότερο.

    Πηγή: Infocom

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles