20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ο κύριος Google του 19ου αιώνα, έμοιαζε πολύ στον Sergey Brin

    Υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να καυχηθεί ότι σε αυτόν οφείλεται το γεγονός ότι η απέραντη γνώση της ανθρωπότητας είναι αναζητήσιμη. Το όνομά του είναι Melvil Dewey, ήταν βιβλιοθηκάριος και έζησε από το 1851 έως το 1931. Σε αυτόν τον άνθρωπο και τις εμμονές του, οφείλεται η δεκαδική ταξινόμηση, ένα σύστημα ταξινόμησης σε βιβλιοθήκες που έχει υιοθετηθεί σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. Ο Dewey, με το σύστημά του, μετέτρεψε της βιβλιοθήκες από άχαρους χώρους με πεταμένα βιβλία, σε χώρους γνώσης και μελέτης, όπου οι αναγνώστες μπορούσαν να βρουν ό,τι ακριβώς αναζητούσαν. Τι σχέση έχει όμως με την Google και τον Sergey Brin;

    dewy_decimal_system

    Ο Dewey ήταν ένας άνθρωπος με εμμονές. Στα 5 του χρόνια τακτοποιούσε τα καρυκεύματα της μητέρας του στο ράφι της ώστε να είναι πιο αποτελεσματική όταν τα χρησιμοποιούσε στο μαγείρεμα. Μεγαλώνοντας, η εμμονή του αυτή και η ιδιαιτερότητά τον έκαναν να «καταλήξει» να γίνει βιβλιοθηκάριος. Η εμμονή του εκτονώθηκε στα βιβλία και μέρος του έργου του ήταν να 50πλασιαστεί ο αριθμός βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ και να αρχίσουν να γίνονται χώροι διάδοσης της γνώσης, ενώ ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης. Κάτι σαν τη Google που “ταξινόμησε” το διαδίκτυο, έτσι δεν είναι;

    Ο Sergey Brin δεν διαφέρει πολύ. Είναι ένας άνθρωπος που έχει εμμονές με την αποτελεσματικότητα, πολύ περισσότερο από τον συνιδρυτή και συμφοιτητή του, Larry Page. Δεν ησυχάζει αν δεν εντοπίσει τον καλύτερο τρόπο για να κάνει τα πράγματα. Αυτό τον κάνει και κάμποσο δύσκολο άνθρωπο, λένε όσοι περνούν την καθημερινότητά τους μαζί του. Όπως και στην περίπτωση του Steve Jobs που είχε εμμονή με την καινοτομία. Το ίδιο φαίνεται να είναι και η Marissa Mayer που έχει τρομακτική εμμονή στη λεπτομέρεια.

    O Dewey, όπως όλοι οι εμμονικοί άνθρωποι, είχε τεράστιες ιδέες, εξαιρετικές πρακτικές, αλλά η εμμονή του, οδήγησε στην πτώση του. Αποπέμφθηκε από την κοινότητα των βιβλιοθηκάριων, όταν 6 διαφορετικές βιβλιοθηκονόμοι κατήγγειλαν ότι τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.

    Διαβάστε περισσότερα για τον Melvil Dewey, αλλά και για τα θαυμαστά, αλλά και όχι τόσο θαυμαστά χαρακτηριστικά των εμμονικών που έκαναν την διαφορά σε αυτό τον κόσμο, στο αναλυτικό άρθρο του Wired, εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles