15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Οι πύλες της κολάσεως υπάρχουν. Στο Τουρκμενιστάν (φώτο & video)

    Θα μπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας, αλλά δεν είναι. Είναι όσο πραγματικό γίνεται και αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ένας συνδυασμός των θαυμαστών φαινομένων αυτού του πλανήτη και μίας αποτυχημένης επιστημονικής απόφασης.

    Το 1971, Σοβιετικοί (τότε) γεωλόγοι, έκαναν έρευνες στην έρημο Karakum, στο σημερινό Τουρκμενιστάν, προκειμένου να βρουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη γεώτρηση δεν πήγε καλά. Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, βρισκόταν ένα σπήλαιο γεμάτο φυσικό αέριο. Το έδαφος στη γεώτρηση υποχώρησε και δημιουργήθηκε αυτή η τρύπα, που έχει διάμετρο 70 μέτρα. Φοβούμενοι οι επιστήμονες ότι η τρύπα αυτή θα ήταν πηγή δηλητηριωδών αερίων, πήραν την απόφαση να βάλουν φωτιά για να «καεί» το αέριο. 40 χρόνια μετά, το αέριο συνεχίζει να καίγεται συνεχώς και έχει δημιουργηθεί αυτό που αποκαλούν οι ντόπιοι «Η πύλη της κόλασης».

    Όλα αυτά τα χρόνια οι φλόγες παράγουν μία χρυσή λάμψη που είναι ορατή πολλά μίλια από το διπλανό χωριό Derweze, ένα χωριό με πληθυσμό μόλις 350 κατοίκων. Η τοποθεσία βρίσκεται σε μία απόσταση 260 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ashgabat. Τον Απρίλιο του 2010, ο πρόεδρος της χώρας Gurbanguly Berdimuhamedow, επισκέφτηκε την περιοχή και διέταξε το κλείσιμο της τρύπας, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

    Η έρημος Karakum καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας του Τουρκμενιστάν και βρίσκεται ανατολικά της Κασπίας Θάλασσας. Βόρεια της ερήμου βρίσκεται η θάλασσα του Αράλ και νοτιοανατολικά, ο ποταμός Darya μαζί με την έρημο Kyzyl Kum. Φυσικά, η περιοχή είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα στείλετε κάποιον στον “διάβολο” μπορεί κάλλιστα να πάει εδώ

    Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

    Πηγή: Daily Mail, Techeblog

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles