21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ο άνθρωπος που άλλαξε το πιο σημαντικό λεξικό της Αγγλικής γλώσσας

    Υπάρχει ένα αξίωμα στην Αγγλική γλώσσα και στο πλέον αξιόπιστο λεξικό γι αυτή, το Oxford English Dictionary: όταν μία λέξη μπαίνει σε αυτό το λεξικό, δεν βγαίνει ποτέ. Κι όμως…

    Ένα νέο βιβλίο που μελετά την έκδοση του Oxford English Dictionary αποκαλύπτει πως ένας από τους συντάκτες του, ο Robert Burchfield, μεταξύ 1972 και 1986, «εξαφάνισε» μερικές χιλιάδες λέξεις. Λέξεις που δεν προέρχονται από την Αγγλική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούνταν από τους Αγγλόφωνους. Πιο συγκεκριμένα; Εξαφάνισε περίπου το 17% των λέξεων που υπήρχαν στο λεξικό και δεν είχαν αγγλική προέλευση!

    Γιατί όμως; Το σκεπτικό μίας σειράς συντακτών του ιστορικού λεξικού είναι να διατηρηθεί η «σωστή» Αγγλική γλώσσα, αυτή που χρησιμοποιεί η Βασίλισσα και η αυλή. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό μέσα στους αιώνες και ειδικά στην περίπτωση μίας διεθνούς γλώσσας, εφόσον η Αγγλία ήταν κάποτε αυτοκρατορία και τα Αγγλικά ήταν η επίσημη γλώσσα για μία σειρά χωρών σε όλο τον κόσμο που βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή και μετέπειτα συνθέτουν την Κοινοπολιτεία.

    Αναπόφευκτα λοιπόν, μέσα στα χρόνια, η Αγγλική έπρεπε να υιοθετήσει λέξεις για αντικείμενα που δεν υπήρχαν στην Αγγλία, αλλά οι αγγλόφωνοι έπρεπε να συνεννοηθούν γι αυτά. Όπως ένα παράνομο ταξί στο Hong Kong. Ή ένα φαγητό στην Ινδία.

    Ο κος Robert Burchfield αποφάσισε να αφαιρέσει περίπου το 17% αυτών των λέξεων μέσα στα χρόνια που επιμελήθηκε τη σύνταξη του λεξικού, χωρίς ποτέ να ομολογήσει ότι το έκανε. Το αντίθετο μάλιστα, υποστηρίζεται ότι «υπογείως», χρέωνε την εξαφάνιση των λέξεων από το λεξικό σε συναδέλφους του!

    Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε στον κο Burchfield και το γεγονός ότι ήταν ο άνθρωπος που έκανε το Oxford English Dictionary, ένα σύγχρονο λεξικό για τον 21ο αιώνα. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που πρόσθεσε στο λεξικό τις… «κακές λέξεις» που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους οι αγγλόφωνοι, ή τουλάχιστον, αρκετές από αυτές.

    Το βιβλίο που κυκλοφορεί και αποκάλυψε αυτή την σκανδαλιστική λεπτομέρεια για το πιο αξιόπιστο λεξικό αγγλικής στον κόσμο, έχει γραφτεί από την γλωσσολόγο και λεξικογράφο Sarah Ogilvie, με τίτλο “Words of the World” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cambridge University Press.

    Πηγή: The Guardian

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles