21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    “Έρικ, μαθαίνω ότι το τμήμα smartphones της Google προσλαμβάνει δικούς μας. Σταμάτησέ το. Steve”

    Μία ομάδα εργαζομένων στη Silicon Valley κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατά εταιρειών τεχνολογίας, διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη και κατηγορώντας τις για συνωμοσία. Γιατί; Γιατί αποδεικνύουν με έγγραφα και emails μεταξύ των επικεφαλής των περισσότερων εταιρειών πως υπήρχε μία μυστική συμφωνία μεταξύ τους να μην προσλαμβάνουν μηχανικούς που εργάζονται σε αυτούς.

    Ο CEO της Palm, Edward Colligan, στα πλαίσια της προανάκρισης για την υπόθεση αυτή, απεκάλυψε πως η εταιρεία του δεχόταν απειλές για αγωγές που θα αφορούν πνευματική ιδιοκτησία, αν δεν σταματούσε να προσλαμβάνει μηχανικούς που δούλευαν στην Apple. Όταν απαντούσε στον Steve Jobs πως η Palm διαθέτει πατέντες με τις οποίες θα μπορούσε να ανταποδώσει τις αγωγές προς την Apple, ο Jobs επεσήμανε «τα οικονομικά μεγέθη της μίας και της άλλη εταιρείας, υποδηλώνουν την δυνατότητα που έχει η κάθε μία να στηρίξει τις απανωτές αγωγές της…».

    Ήταν το πρόβλημα, όμως, μόνο μεταξύ της Palm και της Apple; Όχι. Απ’ ότι αποδεικνύουν τα έγγραφα, υπήρχε μία μυστική (και εντελώς παράνομη) συμφωνία κυρίων, μεταξύ αναρίθμητων εταιρειών και στα γραφεία Ανθρώπινου Δυναμικού, κυκλοφορούσαν λίστες με εταιρείες από τις οποίες «δεν έπρεπε να προσλάβουν άτομα».

    Συνέπεια αυτού ήταν αρκετοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να μετακινηθούν από την μία εταιρεία στην άλλη, διεκδικώντας καλύτερο μισθό, καλύτερη θέση, καλύτερες συνθήκες εργασίας, δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, όχι γιατί είχαν μειωμένα προσόντα, αλλά γιατί εργάζονταν για μία συγκεκριμένη εταιρεία.

    Οι λίστες μεταξύ των εταιρειών ανανεώνονταν με κάθε νέα συμφωνία και οι απειλές μεταξύ των CEOs και CTOs εξαπολύονταν κάθε φορά που κάποιος «έσπαγε» αυτή την σιωπηρή συνεννόηση. Έτσι, ο Steve τα έβαζε με τον Eric, ο Eric με τον Don, ο Don με την Pixar κ.ο.κ.

    Sad; Ναι γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Pixar, η Adobe κι άλλες, φαίνονται να συμπεριφέρονται σαν κλειστοφοβικές παλιοκατίνες. Αλλά εκτός από λυπηρό, είναι και παράνομο, οπότε καλούνται να απολογηθούν γι αυτό. Βασικά, να απολογηθούν για έναν αριθμό χαμένων ευκαιριών που αφαίρεσαν από πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στον υποτίθεται «πιο ελεύθερο» τομέα της αγοράς. Βλακείες.

    Πηγή: The Verge

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles