13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Το μόνο χαρακτηριστικό του iPhone 5C που δεν έχει διαρρεύσει, είναι το πιο σημαντικό

    Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Apple που σχεδόν γνωρίζουμε ένα από τα προϊόντα που θα ανακοινωθούν τη 10η Σεπτεμβρίου, το iPhone 5C, με τόση λεπτομέρεια. Τα υλικά, την όψη, τα χαρακτηριστικά, τα χρώματα, όλα τα specs, τη συσκευασία του… μόνο αναλυτικό handson δεν έχει γίνει ακόμα. Το μόνο χαρακτηριστικό, όμως, της νέας συσκευής της Apple που δεν έχει διαρρεύσει ακόμα, είναι και το πιο σημαντικό: η τιμή του.

    iphone-5c-leak1

    Μετά την ανακοίνωση και του παράλληλου event παρουσίασης της Apple στην Κίνα, γνωρίζουμε πια τον προσανατολισμό της εταιρείας: είναι η τεράστια, αλλά όχι τόσο οικονομικά εύρωστη (σε επίπεδο μεμονωμένων καταναλωτών) Κίνα και εν γένει αυτό το κομμάτι της Άπω Ανατολής. (Επί τη ευκαιρία να αναφέρω ότι όταν κυκλοφόρησε το ανέκδοτο ότι το C στο iPhone 5C, σημαίνει Κίνα, λίγοι γελάσατε, ακόμα λιγότεροι το καταλάβατε).  Η τιμή του όμως, είναι εκείνη που θα υποδηλώσει της σαφείς ισορροπίες που θα επιλέξει η Apple.

    Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει στο Quartz ο Christopher Mims, η Apple έχει 4 επιλογές όσον αφορά την τιμή του iPhone 5C:

    • Θα μπορούσε να το πουλήσει στην τιμή των 100-150 δολαρίων, τιμή στην οποία προσφέρουν τα διπύρηνα smartphone τους οι περισσότεροι Κινέζοι κατασκευαστές.
    • Στα 150-200 δολάρια που, χωρίς επιδοτήσεις συσκευής, είναι το price segment που «πουλάνε» τα περισσότερα smartphones σε αριθμό, σε όλο τον κόσμο.
    • Στα 200-400 δολάρια, τιμές που ξεφεύγουν από τις δυνατότητες των περισσότερων κατοίκων αυτού του κόσμου, αλλά μπορούν να το δουν σαν μία midrange αξιοπρεπέστατη συσκευή που θα μπορούσαν να αγοράσουν με επιδότηση συσκευής.
    • Στα 400+ δολάρια, όσο περίπου κυκλοφορεί πια και το iPhone 4.

    Ας επισημάνουμε δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα πως το iPhone 4, μπορεί να είναι συσκευή του 2010, αλλά έχει τεράστια απήχηση στις αναπτυσσόμενες αγορές. Με τιμή περίπου στα 450 δολάρια σε αγορές όπως η Κίνα, είναι σχετικά εφικτό να αγοραστεί και παραμένει ένα (έστω και παλιό) status symbol. Με αυτό το δεδομένο, η Apple γνωρίζει ήδη το πεδίο τιμής στο οποίο μπορεί να κάνει την είσοδό της στην αγορά των κινητών με λιγότερα από 550 δολάρια.

    Το άλλο σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως, αν για κάποιο λόγο η Apple σκεφτεί να μπει με το iPhone 5C στην αγορά των low range smartphones, στα επίπεδα δηλαδή των «μικρών» συσκευών που προσφέρουν Κινέζοι, Κορεάτες και Ταϊβανέζοι κατασκευαστές, μπαίνει σε έναν ανταγωνισμό που δεν γνωρίζει καθόλου. Η Apple ποτέ δεν είχε «οικονομικές» συσκευές. Δεν ξέρει πώς να τις «πουλάει». Και ξέρει επίσης, παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχει υποστεί στο concept της ως εταιρεία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Tim Cook πως, το λανσάρισμα κάθε Apple συσκευής, ως συσκευής για «λίγους» είναι αυτό που δημιουργούσε την προσδοκία στο καταναλωτικό κοινό της. Οπότε, μία «αρκετά φτηνή» συσκευή, θα αποτελούσε τεράστια στροφή στην στρατηγική marketing της εταιρείας.

    Βέβαια, θα πείτε, εδώ είδαμε τόσα πράγματα να αλλάζουν στην Apple. Και η εταιρεία που βλέπουμε ειδικά τον τελευταίο καιρό, δεν έχει καμία σχέση με την «άπιαστη» Apple της εποχής του Steve Jobs. Κι έχετε δίκιο.

    Όμως, θα συμφωνήσουμε με τον συντάκτη του Quartz και θα ρισκάρουμε την πρόβλεψη-εκτίμηση πως το iPhone 5C θα λανσαριστεί σε τιμή που θα ξεπερνά μόλις τα 400 δολάρια. Εφόσον μπήκε η Apple στη διαδικασία να λανσάρει μία συσκευή που θέλει να έχει απήχηση σε αγορές όπου ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 300 δολάρια, τα 400+ θα λειτουργήσουν όπως λειτουργούν στους Έλληνες καταναλωτές τα 739 ευρώ για το iPhone 5: ένα ακριβό, αλλά όχι ανέφικτο όνειρο.

    Μια τέτοια τιμή, θα επιτρέψει επίσης στην εταιρεία να κρατήσει τα κατ’ εκτίμηση υψηλά ποσοστά κέρδους της, μέγεθος απαραίτητο για την καλή συμπεριφορά και αντιμετώπιση των επενδυτών της. Αλλά και να δικαιολογήσει μία αρκετά υψηλή τιμή για το iPhone 5S.

    Συμφωνείτε;

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles