19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι το πιο ήσυχο δωμάτιο στον κόσμο

    Να λοιπόν ένα δωμάτιο που βρίσκεται στο Εργαστήριο Orfield, στη Minessota των ΗΠΑ και σχεδιάστηκε ώστε στο εσωτερικό του να δοκιμάζονται ακουστικά βοηθήματα. Για να διασφαλίσουν οι επιστήμονες ότι το δωμάτιο αυτό θα είναι εντελώς ανεπηρέαστο από τους θορύβους του κόσμου, φρόντισαν να το «κρύψουν» πίσω από δύο τεράστιες πόρτες θησαυροφυλακίου και όλες οι επίπεδες επιφάνειες είναι καλυμμένες με υλικό που ακυρώνει τους ήχους. Αντί ο ήχος να ανακλάται στους τοίχους ή το πάτωμα, απορροφάται. Αποτέλεσμα; Στα -9 ντεσιμπέλ, μπορείτε να ακούτε τον ήχο του αίματος που τρέχει στις φλέβες σας.

    p0102wk1

    Το δωμάτιο δοκιμών του εργαστηρίου Orfield έχει κερδίσει και τον τίτλο του πιο ήσυχου δωματίου στον κόσμο από τα βραβεία Guinness. Το κτίριο που στεγάζεται, λειτουργούσε πριν σαν στούντιο ηχογραφήσεων, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει και ο Bob Dylan.

    Κι αν νομίζετε πως τα -9 ντεσιμπέλ δεν είναι και τόσο… ήσυχα, φανταστείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε, έχει θορύβους έντασης 30 ντεσιμπέλ. Μία χαλαρή συζήτηση, έχει ένταση 60 ντεσιμπέλ. Στο συγκεκριμένο δωμάτιο όμως, αν ο συνομιλητής σας μιλήσει θα ακούτε μόνο την φωνή του και τίποτε άλλο. Ενώ αν γυρίσει το κεφάλι του και συνεχίσει να μιλάει, θα ακούσετε τον ήχο της φωνής του να καμπυλώνει πίσω από το κεφάλι του. Η παντελής έλλειψη ήχου στο δωμάτιο θα σας κάνει να καταλάβετε πλήρως τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Θα ακούσετε την καρδιά σας να φιλτράρει το αίμα σας. Τους πνεύμονες να γεμίζουν και να αδειάζουν από οξυγόνο. Τα αυτιά σας θα βουίζουν. Θα ακούτε την πίεση του αίματος που τρέχει στις φλέβες σας. Εφόσον δεν υπάρχει η παραμικρή αντήχηση στο δωμάτιο, δεν έχετε αίσθηση του χώρου και μετά από κάμποσα λεπτά, θα αρχίσετε να έχετε παραισθήσεις.

    Σε τι χρησιμοποιείται αυτό το πολύ ήσυχο δωμάτιο; Στη δοκιμή ακουστικών βοηθημάτων, αλλά και συσκευών, όπως οθόνες, κινητά τηλέφωνα, πλυντήρια πιάτων και άλλες. Οι κατασκευαστές τους, δοκιμάζουν σε τέτοια δωμάτια πόσο θόρυβο παράγουν κατά την λειτουργία τους, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν τα βγάλουν προς πώληση.

    Φυσικά, δεν είναι το μοναδικό ήσυχο δωμάτιο στον κόσμο. Υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που έχουν κατασκευάσει χώρους χωρίς αντήχηση ώστε να πραγματοποιούν δοκιμές σε συστήματα ήχου, μουσικά όργανα αλλά και συσκευές. Ανεπίσημα, το πιο ήσυχο δωμάτιο βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Salford και έχει μετρηθεί πως ο θόρυβος εκεί ( ή καλύτερα η απουσία θορύβου), φτάνει τα -12,4 ντεσιμπέλ.

    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα «ήσυχα» δωμάτια και τις χρήσεις τους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles