18.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι το δαχτυλίδι που ενέπνευσε τον Tolkien για το Lord of The Rings;

    460712-britain-tolkien-039-s-one-ring

    Σε μία ιδιοκτησία που λέγεται Vyne, στο Hampshire της Αγγλίας, εκτίθεται ένα δαχτυλίδι από την εποχή των Ρωμαίων που κουβαλάει μία «κατάρα». Φημολογείται πως αυτό είναι το δαχτυλίδι που ενέπνευσε τον J.R.R. Tolkien να γράψει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Γιατί όμως;

    Το 12 γραμμαρίων χρυσό δαχτυλίδι, φέρεται να ανακαλύφθηκε το 1785 στο Silchester στην Αγγλία, εκεί που άλλοτε υπήρχε μία Ρωμαϊκή πόλη με το όνομα Calleva Atrebatum. Το δαχτυλίδι, έχει την εξής επιγραφή στα Λατινικά: «Ο Senicianus, ζει καλά ακολουθώντας το νόμο του Θεού».

    Περίπου 100 χρόνια αργότερα, σε ένα άλλο αρχαιολογικό χώρο, στο Lydney του Gloucestershire, ανακαλύφθηκε μία επιγραφή της ίδιας εποχής με το δαχτυλίδι που εξηγούσε την κατάρα που φέρει το δαχτυλίδι του Senicianus: ένας άντρας με το όνομα Silvanus, αναφέρεται σε μία κελτική θεότητα με το όνομα Nodens και ο Senicianus έκλεψε το δαχτυλίδι του. Η επιγραφή λέει πως υπάρχει μία κατάρα για οποιονδήποτε φέρει το όνομα Senicianus, μέχρι να επιστραφεί το δαχτυλίδι στο ναό του Nodens.

    Τι σχέση έχει ο Tolkien, όμως, με όλη την παραπάνω ιστορία; Το 1929 ο John Ronald Reuel Tolkien ήταν καθηγητής της Αγγλο-Σαξονικής στην Οξφόρδη όταν τον προσέγγισε ο αρχαιολόγος Sir Mortimer Wheeler που συνέδεσε την επιγραφή με το δαχτυλίδι. Του ζήτησε να τον βοηθήσει για το όνομα της θεότητας που αναφερόταν στην επιγραφή, του Nodens.

    Θεωρείται λοιπόν πολύ πιθανόν, αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη που ήρθε υπ’ όψιν του Tolkien να ήταν η έμπνευση για το έργο του ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles