11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ρολόι στον κόσμο

    132727548011

    Τον Ιούλιο του 2010, στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, έγιναν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου και ψηλότερου ρολογιού στον κόσμο. Μεγάλες και ψηλές, όμως, ήταν και οι επιδιώξεις των δημιουργών του. Ήθελαν, η ώρα της Μέκκα, να αντικαταστήσει την ώρα του Greenwich.

    261555,xcitefun-abraj-al-bait-towers-4

    Το ρολόι της Μέκκα, είναι τρομερά εντυπωσιακό. Το κτιριακό συγκρότημα μέσα στο οποίο βρίσκεται, ονομάζεται Abraj Al Bait και βρίσκεται μερικά βήματα δίπλα από το το μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου και το πλέον ιερό μέρος των Μουσουλμάνων, το Masjid al Haram, ενώ η αποπεράτωσή του, ολοκληρώθηκε μόλις μέσα στο 2012.

    Το εν λόγω ρολόι, σχεδιασμένο από την Ελβετική εταιρεία Straintec, «κάθεται» πάνω σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων και φτάνει στο συνολικό ύψος των 601 μέτρων, τέταρτο ψηλότερο κτίριο μετά το Burj Khalifa στο Dubai. Έτσι, δικαιωματικά είναι το πιο ψηλό ρολόι στον κόσμο, αλλά έχει και μία άλλη πρωτιά: είναι το ρολόι με την μεγαλύτερη επιφάνεια καθώς, κάθε μία από τις 4 προσόψεις του ρολογιού αυτού, είναι 43 x 43 μέτρα. Κάθε μία από τις προσόψεις επίσης, είναι στολισμένες με 2 εκατομμύρια LED και η κάθε πλευρά αναγράφει την φράση «στο όνομα του Αλλάχ». Λέγεται πως τα LED του ρολογιού είναι ορατά από 18 μίλια μακριά.

    Με όλες αυτές τις «πρωτιές» οι Σαουδάραβες σκέφτηκαν, εύστοχα ίσως πως, δεν μπορεί ένα εντελώς μικρότερο μέρος, σε ένα λόφο του Λονδίνου, το Greenwich, να αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας ώρας εδώ και 125 χρόνια! Έτσι, επεδίωξαν το κέντρο βάση του οποίου υπολογίζεται η παγκόσμια ώρα (και τα συν ή πλην της) να γίνει το συγκεκριμένο ρολόι. Δυστυχώς για εκείνους, δεν το έχουν καταφέρει ακόμα. Αν και δεν είμαστε εντελώς σίγουροι για το ποιος το αποφασίζει αυτό. Δεν παύει όμως, να πρόκειται για ένα απίστευτα μεγάλο ρολόι που δικαιωματικά μπορεί να κάνει τους Σαουδάραβες να περηφανεύονται γι αυτό.

    Να σημειωθεί πως το κόστος κατασκευής του, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας έφτασε τα 15 εκατομμύρια δολάρια και την κατασκευή πραγματοποίησε η κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας Binladen.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles