13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το laptop σας

    Το μηχάνημα που έχετε μπροστά σας αυτή τη στιγμή και διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχει κάτι μαγικό που εσείς, δεν το βλέπετε με γυμνό μάτι. Από τον σκληρό του δίσκο και σχεδόν όλα του τα μηχανικά εξαρτήματα, εκλύονται μαγνητικά και ηλεκτρικά φορτία.  Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του laptop σας, αλλά και κάθε άλλης συσκευής που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας και, δύο designers από την Κοπεγχάγη, ο Luke Sturgeon και Samik Ray, βρήκαν τρόπο να το εικονοποιήσουν.

    EMF7

    Η πρόκληση ήταν να εικονοποιήσουν καθημερινά, αόρατα φαινόμενα χωρίς ψηφιακή επεξεργασία και τα κατάφεραν. Πώς; Κλείστηκαν σε ένα ολοσκότεινο και ηχομονωμένο δωμάτιο για τρεις ολόκληρες μέρες και έκαναν πειράματα. Κατέληξαν να κάνουν μία Android εφαρμογή που τους επέτρεψε να χαρτογραφήσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τα smartphone τους που διαθέτουν μαγνητικούς αισθητήρες, αλληλεπιδρούσαν με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που «διάβαζαν» γύρω από τις ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι, περνώντας  το smartphone αργά, πάνω από την κάθε συσκευή, κατέγραψαν το «φως» του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, καταγράφοντας απίθανες εικόνες.

    Πανέμορφο; Ναι. Όμως, είναι και καλό υλικό για σκέψη. Αν όπως λένε οι designers, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που κατέγραψαν γύρω από ένα Mac ή κάποια smartphones είναι τόσο ισχυρό που σχεδόν «μπούκωσε» τους μαγνητικούς αισθητήρες των συσκευών τους, πόσο περίεργο είναι να βρισκόμαστε τόσο κοντά σε τόσο ισχυρά πεδία καθημερινά; Πόσο αυτά επιδρούν στον οργανισμό μας; Χμ… food for thought. Δείτε το βίντεο:

    Υ.Γ. Οι δύο designers χρησιμοποιήσαν τη γλώσσα προγραμματισμού Processing για να φτιάξουν την εφαρμογή τους. Δείτε περισσότερα για την γλώσσα προγραμματισμού, εδώ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles