BREAKING

Την «έκαψε» το Facebook

Καλό το Facebook αλλά μπορεί να μας δημιουργήσει και προβλήματα μερικές φορές… Προ ημερών, το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του θεώρησε ότι η επανειλημμένη περιήγηση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εν ώρα εργασίας, µπορεί να αποτελέσει λόγο απόλυσης του εργαζομένου. Συγκεκριμένα, κρίνοντας την υπόθεση μιας υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας που φαινόταν να επισκέπτεται πολύ συχνά εν ώρα εργασίας την δημοφιλή σελίδα  κοινωνικής δικτύωσης- παρ’ ότι από τον Δεκέμβριο του 2008 είχε αποσταλεί mail µε το οποίο οι υπεύθυνοι... έβαζαν φραγή στο προσωπικό απαγορεύοντας να επισκέπτεται ηλεκτρονικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης- το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η απόλυση της υπαλλήλου και η μη είσπραξη ούτε ευρώ αποζημίωσης ήταν απολύτως νόμιμη.

Η υπάλληλος είχε μάλιστα συλληφθεί επ’ αυτοφώρω από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας να επισκέπτεται το Facebook, ενώ αρκετές φορές, όταν την καλούσαν οι πελάτες για να προβούν σε κράτηση εισιτηρίων, τους απαντούσε ότι το σύστημα δε λειτουργεί και να ξανακαλέσουν αργότερα, προκειμένου αυτή να έχει περισσότερο χρόνο στη δημοφιλή ιστοσελίδα. Παρά τις συστάσεις που της έγιναν να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά, αυτή συνέχισε ακάθεκτη, μέχρι που ήρθε η απόλυση. Η Δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγε όχι μόνο δικαίωσε την εταιρεία αλλά και απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου ότι η απόλυση έγινε για λόγους εχθρότητας και εκδίκησης της εργοδότριας εταιρείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook γίνεται αιτία απόλυσης εργαζομένου. Στο εξωτερικό απολύσεις λόγω υπερβολικής χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και «ατυχών» σχολίων σε προσωπικά προφίλ είναι ιδιαίτερα συχνές.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η περίπτωση δασκάλας στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, η οποία ετέθη σε διαθεσιµότητα επειδή ανήρτησε υποτιµητικά σχόλια για τους µαθητές της στο προφίλ της. Στην επίµαχη ανάρτηση, η δασκάλα αποκαλούσε τους µαθητές της – έξι και επτά ετών – «µελλοντικούς εγκληµατίες», προσθέτοντας ότι αισθάνεται σαν «δεσµοφύλακας σε φυλακές» όταν τους κάνει µάθηµα.

Οι φωτογραφίες στο facebook µπορεί να έχουν και άλλου είδους αρνητικά αποτελέσµατα. Μία γυναίκα από τον Καναδά, η οποία βρισκόταν σε άδεια για κατάθλιψη, έχασε το επίδοµα που λάµβανε επειδή η ασφαλιστική εταιρεία ανακάλυψε φωτογραφίες της στο facebook που την έδειχναν να διασκεδάζει. Υπάλληλος της ασφαλιστικής εταιρείας την ενηµέρωσε ότι θεωρεί πως οι φωτογραφίες της στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης από βραδιές σε µπαρ, από διακοπές και από τα γενέθλιά της, αποτελούν «αποδείξεις» ότι δεν έχει πλέον κατάθλιψη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο γιατρός της είχε ζητήσει να βγαίνει και να προσπαθεί να περνάει καλά.

Όσο για την Ελλάδα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γενικού γραµµατέα υπουργείου ο οποίος αποπέµφθηκε από τη θέση του µόλις 24 ώρες µετά τον διορισµό του, καθώς – σύµφωνα µε τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση – είχε «ως και το πρόσφατο παρελθόν εκφραστεί συνεχώς και επωνύμως µέσω του ∆ιαδικτύου µε χυδαίους, υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισµούς για την κυβέρνηση, την οποία ζήτησε να υπηρετήσει από θέση ευθύνης».

Όσο κι αν πιστεύουμε πως τα παραπάνω περιστατικά είναι απλά "ιστορίες άλλων", είναι περισσότερο δικά μας... Φροντίστε πάντα η περιήγησή σας στα κοινωνικά δίκτυα να μην στέκεται εμπόδιο στην εργασία σας και ας είστε προσεκτικοί στον τρόπο που διαχειρίζεστε την δημόσια εικόνα σας σε αυτά. Όσο κι αν νομίζετε ότι δεν σας βλέπει ή δεν σας διαβάζει κανείς, σας βλέπουν και σας διαβάζουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι...

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment