24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τι γίνεται με την ηλιακή καταιγίδα που χτυπά τη γη;

    Δεν είναι πολλές μέρες που σας γράφαμε για το ενδεχόμενο μίας πολύ σοβαρής ηλιακής καταιγίδας μέσα στην επόμενη διετία, καθώς ο ήλιος πια, περνά σε αυτή τη φάση του κύκλου του.

    Πολύς λόγος έγινε όμως για την ηλιακή καταιγίδα που χτυπά από εχθές τον πλανήτη, την οποία βιάστηκαν αρκετοί να χαρακτηρίσουν ως… μεγάλη. Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δημιουργήσει τα σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία καταιγίδα μεγέθους μεγαλύτερου του G3 που είναι και το μέγιστο της παρούσας καταιγίδας.

    Σε ανακοίνωση νωρίτερα του Αμερικανικού Κέντρου Μετεωρολογίας αναφέρεται πως:

    Για ακόμα 6 ώρες θα παρατηρούνται επίπεδα καταιγίδας μεταξύ G1 και G3, ενώ τα επίπεδα της ακτινοβολίας που κατευθύνεται προς τη γη βρίσκονται στο S2 (μέτριο) και μειώνονται γρήγορα.

    Τα επίπεδα καταιγίδας G1 έως και G3, σύμφωνα με την επίσημη κλίμακα για τις Γεωμαγνητικές καταιγίδες, χαρακτηρίζονται χαμηλά έως μέτρια και χρειάζονται να ανησυχούν για ενδεχόμενες συνέπειες οι χειριστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και όσοι επιβλέπουν τους δορυφόρους που βρίσκονται γύρω από τη γη. Δεν επηρεάζονται δραστικά οι επικοινωνίες ή τα συστήματα πλοήγησης. Ούτε οι μονάδες παραγωγής ενέργειας.

    Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μία άλλη αναφορά του ίδιου κέντρου που παρατήρησε άλλη μία έξαρση στην επιφάνεια του ήλιου σήμερα, το μέγεθος και την ένταση της οποίας εξετάζει ακόμα.

    Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν όλοι μας προσπαθούμε να «κλέψουμε» τα φώτα της δημοσιότητας με την υπερβολή, καλό είναι να μην παρασυρόμαστε από τον τρόμο. Ακολουθεί μία διετία με πολλές ηλιακές καταιγίδες, όπως αναφέρουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες και η πιθανότητα μίας που θα φτάσει την κορυφή της κλίμακας G5, είναι 12%. Σίγουρα όμως, δεν ήταν αυτή που μόλις πέρασε.

    Πηγές: The Register, ΒΒC, NOAA

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles