24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τι καινούργιο φέρνει στην Κύπρο το 5G

    Σε ρυθμούς… 5G ξεκίνησε να τρέχει από τις αρχές Φεβρουαρίου η Κύπρος, με την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του πρώτου δικτύου 5G στη χώρα μας από τη Cytamobile-Vodafone. Το δίκτυο τέθηκε σε λειτουργία από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 με πληθυσμιακή κάλυψη 70% η οποία σε περίπου ένα χρόνο, αναμένεται να φτάσει στο 98%.

    Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό το 5G; Τι καινούριο φέρνει στη ζωή μας; Οι ταχύτητες στις συνδέσεις θα είναι τόσο υψηλές; Γιατί θεωρείται καταλυτικός ο ρόλος του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας; Αυτά είναι μερικά από τα συνηθέστερα ερωτήματα που τίθενται για τις δυνατότητες των νέων δικτύων με τεχνολογία επικοινωνιών επόμενης – 5ης – γενιάς (5G).

    Οι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, θα μπορούσαν να «χωρέσουν» σε μία μόνο λέξη: Επανάσταση! Πρόκειται για μία εξέλιξη που βάζει τα θεμέλια για την ψηφιακή μεταμόρφωση της Κύπρου, την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη βιωσιμότητα και την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

    Τι είναι όμως το 5G

    Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Τα πλεονεκτήματα του είναι πoλυάριθμα και σημαντικά, όπως ο πολύ χαμηλός χρόνος απόκρισης (very low latency) με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%, ενώ σταδιακά το δίκτυο 5G θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, δυνατότητα στην οποία θα βασιστεί το Internet of Things, όπου πολλές πρόσθετες συσκευές, όπως τα αυτοκίνητα και οι οικιακές συσκευές, θα συνδεθούν τελικά με τα κινητά δίκτυα.

    Τι καινούριο φέρνει στη ζωή μας

    Η εμπειρία των χρηστών γίνεται συναρπαστική, καθώς το 5G αναπροσαρμόζει σημαντικά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Οι απίστευτα υψηλές ταχύτητες σερφαρίσματος, η δυνατότητα διασύνδεσης πολλαπλών συσκευών στο Διαδίκτυο και μεταξύ τους όπως και οι εξαιρετικά χαμηλές καθυστερήσεις είναι μόνο μερικές από τις πολλές αλλαγές που φέρνει το 5G.

    Αμέσως με τη λειτουργία του, το δίκτυο 5G αύξησε την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσης κατά δέκα φορές σε σχέση με τον προκάτοχό του, το 4G+. Η ταχύτητα αυτή αρκεί για να βλέπει κάποιος ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα υψηλής ανάλυσης ή να κατεβάζει μία ταινία 3D μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν με το 4G θα χρειαζόταν περίπου έξι λεπτά. Επιπλέον, η νέα τεχνολογία διαθέτει έξτρα χωρητικότητα, κάτι που επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο.

    Οι ταχύτητες στις συνδέσεις θα είναι τόσο υψηλές;

    Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα είναι καταφατική. Το 5G αναμένεται στην πλήρη ανάπτυξη του να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Άλλωστε το είδαμε αυτό και στην πράξη, καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργιάς του το δίκτυο 5G της Cytamobile-Vodafone προσφέρει πολύ ψηλές ταχύτητες μέχρι 1Gbps οι οποίες θα φτάσουν στο μέλλον μέχρι και 10Gbps με την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

    Χάρη στην τεχνολογία 5G για παράδειγμα, η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα θα είναι πλέον μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία. Δεν θα χρειάζεται καν η τηλεόραση. Με τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο θεατής θα παρακολουθεί τον αγώνα πριν καν αρχίσει, μέσα στα αποδυτήρια.

    Γιατί θεωρείται καταλυτικός ο ρόλος του 5G για την πορεία της κυπριακής οικονομίας;

    Το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, θα επηρεαστεί σε βάθος χρόνου από τις υποδομές του 5G, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

    Οι λεγόμενες “κάθετες” αγορές (Β2Β Verticals), όπως η ναυτιλία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, εμφανίζουν την μεγαλύτερη δυναμική στη ψηφιακή τους ριζοσπαστικοποίηση/μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που δημιουργούνται για αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με το αντίκτυπο να είναι ισχυρό συνολικά σε όλη την οικονομία.

    Επίσης, νέες υπηρεσίες και λειτουργίες, όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, “έξυπνα” κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι, ενδεικτικά,  ορισμένες από τις περιπτώσεις, που το 5G φέρνει επανάσταση. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των τηλεπικοινωνιακών δικτύων να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. 

    Ποιοι έχουν πρόσβαση στο δίκτυο CytamobileVodafone 5G

    Πρόσβαση στο δίκτυο 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της Cytamobile-Vodafone, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συνδρομητές να διαθέτουν συσκευή 5G πιστοποιημένη στο δίκτυο της Cyta. Επιπλέον, θα πρέπει να εγκαταστήσουν το τελευταίο λογισμικό (software) και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη 5G. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο Cytamobile-Vodafone 5G.

    Ποιες είναι οι πιστοποιημένες συσκευές που παρέχουν πρόσβαση στο CytamobileVodafone 5G

    Για να μπορέσουν οι καταναλωτές να απολαύσουν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας του δικτύου της Cytamobile-Vodafone 5G, χρειάζονται και τις απαραίτητες νέες συσκευές, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες στην κυπριακή αγορά, και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Ήδη, στην λίστα των διαθέσιμων πιστοποιημένων συσκευών από την Cyta που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G περιλαμβάνονται αυτή την στιγμή τα μοντέλα Xiaomi Mi 10T Lite, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro & Huawei P40 Pro, ενώ στην συγκεκριμένη λίστα προστίθενται σταδιακά και άλλες πιστοποιημένες συσκευές που παρέχουν πρόσβαση στο δίκτυο της. Στο πλαίσιο αυτό η Cyta, προχώρησε πρόσφατα στην αποστολή SMS σε συνδρομητές της που είναι χρήστες συσκευής Samsung Note 20 Ultra ενημερώνοντας τους ότι η συσκευή τους έχει πιστοποιηθεί στο 5G δίκτυο της και μπορούν, αναβαθμίζοντας το λογισμικό τους, να απολαμβάνουν τις υπερύψηλες  ταχύτητες του δικτύου.

    Όπως εκτιμάται, μέχρι τον Ιούνιο, σχεδόν όλα τα μοντέλα συσκευών 5G που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά θα πιστοποιηθούν σταδιακά με το δίκτυο. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και όλα τα νέα μοντέλα iPhone 12 και οι νέες συσκευές 5G της Samsung.

    Να σημειωθεί ότι στο λανσάρισμα συσκευών συμβατών με την τεχνολογία επικοινωνιών επόμενης – 5ης – γενιάς (5G) προχωρούν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη στα τέλη Ιανουαρίου υπήρχαν παγκοσμίως διαθέσιμα 588 μοντέλα συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2021, ενώ οι διαθέσιμες συσκευές, που υποστηρίζουν το 5G, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 60% τους τελευταίους έξι μήνες. Από αυτές τις 588 συσκευές, το 62% διατίθεται ήδη στο εμπόριο. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό των 5G συσκευών που διατίθενται στο εμπόριο σε 365, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 46,6% τους τελευταίους τρεις μήνες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles