19.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
More

    Τι πρέπει να κάνετε αν την «πατήσετε » και πατήσετε πάνω σε ένα phishing link

    Ενώ χιλιάδες άρθρα γράφονται για το πως μπορούμε να προστατευτούμε από επιθέσεις τύπου phishing, λιγοστά είναι εκείνα τα άρθρα που αναφέρονται στο τι πρέπει να κάνουμε αν την «πατήσουμε» και πατήσουμε πάνω σε ένα phising link. Ένας σοβαρός «σύγχρονος» κίνδυνος που παραμονεύει στη γωνία… και μπορεί να συμβεί σε όλους, καθώς το phishing, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κακόβουλη τεχνική που χρησιμοποιεί ψυχολογική χειραγώγηση για να  παρασύρει τους χρήστες στο να εκτελέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή στο να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

    Έτσι λοιπόν, αν υποψιαστείτε ότι μπορεί να έχετε πέσει θύμα επίθεσης μέσω phishing, υπάρχουν μερικά χρήσιμα πράγματα που ψύχραιμα πρέπει να κάνετε, και μάλιστα χωρίς να χάσετε καθόλου χρόνο:

    1. Αρχικά, αποσύνδεσε την συσκευή σου από το internet. Κάτι τέτοιο αποτρέπει τη συσκευή σας από το να μολύνει άλλες συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, του οικιακού ή του επιχειρηματικού.

    2. Πάρτε ένα backup όλων των αρχείων σας σε εξωτερική συσκευή, όπως ένα USB ώστε να μην χρειαστεί να συνδεθείτε στο internet και διαγραφούν τα δεδομένα σας.

    3. Σκάναρετε το PC με κάποιο antivirus πρόγραμμα, το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε αν δεν γνωρίζετε κάτι περισσότερο.

    4. Ξεκινήστε αλλάζοντας κωδικούς σε όλες τις υπηρεσίες και ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια χρησιμοποιήστε ένα καινούργιο email στο οποίο έχετε ρυθμίσει ισχυρό κωδικό και 2fa σύστημα.

    5. Παράλληλα άλλαξε τους κωδικούς τραπέζης χωρίς δεύτερη σκέψη.

    6. Τέλος, αν αντιληφθείτε ότι κινδυνεύετε με απώλεια κάποιου χρηματικού ποσού,  ενημερώστε άμεσα την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και την  τράπεζα σας .

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles