BREAKING

6

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τους νέους φόρους που έρχονται σε Internet και συνδρομητική τηλεόραση

Νέοι φόροι δυστυχώς στη ζωή μας και κάποιοι από αυτούς επιβαρύνουν τη σχέση μας με την τεχνολογία. Νέοι φόροι στο Internet και τη συνδρομητική τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας τη φημολογία των προηγούμενων ημερών.

internet-cable-tv

Έτσι οι πληροφορίες σημειώνουν ότι από την 1η Ιουλίου 2016 θα εφαρμοστεί επιβολή φόρου 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Λεπτομέρειες αναμένεται να καθοριστούν με συμπληρωματικές διατάξεις. Ο φόρος θα επιβληθεί σε όλες τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο, είτε για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet ή κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.

Παρά τις προειδοποιήσεις για την αντιαναπτυξιακή φύση του μέτρου, καθώς ήδη ο ΣΕΠΕ είχε σημειώσει από τα μέσα Απριλίου τις καταστρεπτικές συνέπειες πρόσθετης φορολόγησης σε κινητή τηλεφωνία, Διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ο ΣΕΠΕ είχε τότε σημειώσει ότι “η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις Διαδικτύου θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και την λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας” ενώ “ταυτόχρονα θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της”.

Όσον αφορά τη συνδρομητική τηλεόραση είχε τονίσει ότι “η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον φόρο. Ιδιαίτερα, τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3%, ετησίως, επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής”

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για το β΄ εξάμηνο του 2015, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας ανέρχεται μόλις στο 30,8% επί του πληθυσμού (11η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.).

6 Comments

 • Πέτρος
  13 Μαΐου 2016 at 15:23

  Δεν θα έχω δικαίωμα να τερματίσω την υπηρεσία, εφόσον αλλάζει η τιμή που έχω υπογράψει;

 • Stephanos
  13 Μαΐου 2016 at 00:52

  Εδώ και χρόνια, η πρακτική παγκοσμίως λέει «φορολογείς ό,τι κινείται και επιδοτείς ότι σταματά». Ούτε η «ανάπτυξη» θα επηρεαστεί από το μέτρο, ούτε θα πεινάσουμε χωρίς συνδρομητική (αν κάποιος αντέχει να δίνει 25-50€, αλλά δυσκολεύεται στα 2,5-5€ του φόρου, απλώς την καταργεί όταν τελειώσει το συμβόλαιό του).
  Η αύξηση του ΦΠΑ (που επιβάλλεται στην πλειοψηφία των προϊόντων) στο 24% (από 23% τώρα, αλλά και από… 16% όταν πρωτοεπιβλήθηκε ο συγκεκριμένος φόρος το μακρινό 1986) επηρεάζει περισσότερο και – κυρίως – περισσότερους.

 • Leonidas Maliagros
  12 Μαΐου 2016 at 13:04

  Multiview στη συνδρομητική τηλεόραση (με 1 σύνδεση να βλέπει ρεφενέ όλη η πολυκατοικία) κια μια shared VDSL 50mbps σύνδεση επίσης ρεφενέ σε όλη την πολυκατοικία. Μειώνεις το κόστος στο 25% της αρχικής και άσε τους να πάνε να κουρεύονται!!!

 • Δημήτρης Σ.
  12 Μαΐου 2016 at 13:00

  Έτσι όπως πάει… θα συμφέρει περισσότερο να έχει ένας άνθρωπος γραμμή (τηλέφωνο και Internet στο σπίτι) και να βάζουμε 2-3 ακόμα λεφτά σε αυτόν για να μας βγαίνει οικονομικότερα και μοιραζόμαστε το internet….
  Τράτζικ…

  Και τι γίνεται με όσους έχουν υπογράψει συμβόλαια για σταθερή τιμή για 2 χρόνια; θα τα πληρώσουν και αυτοί ή όχι;

  Οι εταιρίες που έτσι κι αλλιώς βγάζουν κέρδος, θα μπορούσαν να απορροφήσουν αυτήν την αύξηση αλλά τι να λέμε τώρα…

 • To Stenaki
  12 Μαΐου 2016 at 03:18

  Εδώ ο κόσμος έχει καταργήσει το σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι του και μείνανε με ένα καρτοκινητό, κι αυτοί βάζουν φόρους !!!

 • Lazini
  11 Μαΐου 2016 at 20:38

  Μα αν ειναι να δυσχεραινουν την κατασταση τα νεα μετρα, για ποιο γ***μενο λογο τα ψηφιζουν;;;

  (Ολοκληρη η πολιτικη της Ελλαδος σε μια ερωτηση ξερω γω)