12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Μία βόλτα στο data center του CERN (video)

    Θυμηθείτε τι συμβαίνει στο CERN στην Ελβετία. Μέσα στον τεράστιο Επιταχυντή Σωματιδίων που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις, εκατομμύρια σωματίδια συγκρούονται μεταξύ τους, κάθε δευτερόλεπτο. Οι επιστήμονες του CERN, όχι μόνο πρέπει να αποθηκεύουν τις πληροφορίες από αυτές τις συγκρούσεις, αλλά πρέπει να τις επεξεργάζονται. Φαντάζεστε πόση υπολογιστική ισχύ χρειάζονται; Και, κατ’ επέκταση, φαντάζεστε πώς μπορεί να είναι το data center του CERN; Όχι ε;

    cern data center
    Ο Brady Haran, από το Computerphile είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο κεντρικό data center του CERN και να φτιάξει ένα εκπληκτικό βίντεο που μας εξηγεί πώς οι επιστήμονες του ιδρύματος συλλέγουν δεδομένα από τον Επιταχυντή Σωματιδίων, πώς τα αποθηκεύουν και πώς χρησιμοποιούν το data center τους για να «στείλουν» τα δεδομένα αυτά σε ένα τεράστιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά τον κόσμο, ώστε να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και να καταλήξουν σε αποτελέσματα προς περαιτέρω μελέτη.
    Αν θέλετε να αναφέρουμε μερικούς αριθμούς, έτσι, για να σας ανοίξει η όρεξη για το βίντεο που ακολουθεί, σκεφτείτε: 600 εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων κάθε δευτερόλεπτο, απ’ τις οποίες οι επιστήμονες συλλέγουν μόλις 100 χιλιάδες στιγμιαίες λήψεις κάθε δευτερόλεπτο, πράγμα που μεταφράζεται σε δεδομένα 1000 MB το δευτερόλεπτο.
    Το Tier0, το data center που θα δείτε στο βίντεο και είναι το κεντρικό των εγκαταστάσεων του CERN, αποστέλλει 10GB δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο. 10GB δεδομένων στα τερματικά των φυσικών όλου του κόσμου που επεξεργάζονται τα ευρήματα και παράγουν… επιστήμη.
    Απολαύστε το βίντεο:

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles