19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    O Tim Cook αποκαλύπτει: H συναρμολόγηση κάποιων Mac θα γίνεται στις ΗΠΑ

    Το τέλος εποχής της Apple σηματοδοτείται από τις όλο και πιο συχνές εμφανίσεις του CEO της εταιρίας, Tim Cook, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μία από αυτές ήταν η συνέντευξη που έδωσε στο Businessweek του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

    «Του χρόνου, θα μεταφέρουμε ένα μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτιάχνουμε τους υπολογιστές μας μόνοι μας βέβαια. Θα συνεργαστούμε με ανθρώπους και θα επενδύσουμε τα χρήματά μας».

    Αυτό δεν σημαίνει πως όλη η παραγωγή των Mac θα μεταφερθεί και πάλι στις ΗΠΑ. Η Apple μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 90 διατηρούσε την παραγωγή των υπολογιστών της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα χαμηλότερα εργατικά κόστη στην Άπω Ανατολή. Η επένδυση που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία για να επιστρέψει μέρος της παραγωγής των Mac από τη Foxconn σε εργοστάσια των ΗΠΑ, μπορεί να πραγματοποιηθεί από το απόθεμα των 121,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά που έχει στην διάθεσή της η εταιρεία.

    Γιατί όμως μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία η Apple; Η πίεση προς τις εταιρείες τεχνολογίας να επιστρέψουν ένα μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ είναι ολοένα και αυξανόμενη, μετά την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα, ανάλογη της δικής μας. Τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ εξακολουθούν και παραμένουν σε υψηλό επίπεδο (όχι σαν την Ελλάδα βέβαια) και ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν από τις εταιρείες που πουλούν τα gadget τους στις ΗΠΑ να τα φτιάχνουν κι εκεί.

    Έτσι λοιπόν αποφάσισε η Apple να συνεργαστεί και πάλι με κάποιες γραμμές παραγωγής στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Google που, προκειμένου να κατασκευάσει ένα αμιγώς αμερικανικό προϊόν, το Nexus Q, καθυστέρησε την παράδοσή του, αλλά και την Lenovo, η οποία, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε την κατασκευή γραμμής παραγωγής στη χώρα.
    Τι θα σημαίνει αυτή η κίνηση όμως για τα περιθώρια κέρδους της Apple και τα δίκτυα διανομής που θα πρέπει να αναδιαρθρώσει; Το κόστος παραγωγής θα είναι σίγουρα υψηλότερο. Η Apple θα απορροφήσει τη διαφορά κόστους ελαττώνοντας την κερδοφορία της ή το κόστος αυτό θα μετακυλήσει στους καταναλωτές; Ο χρόνος θα δείξει.

    Πηγή: Bloomberg Businessweek

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles