14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Την νέα πορεία της Amazon σηματοδοτεί η αποχώρηση του Τζεφ Μπέζος από τη θέση του CEO

    Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση της αποχώρησης του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Μπέζος επέλεξε μάλιστα και τον διάδοχο του που είναι ο επικεφαλής του τμήματος cloud computing, Άντι Τζάσι, σηματοδοτώντας έτσι τη στροφή του κολοσσού, ο οποίος άρχισε ως online κατάστημα λιανικής και εξελίχθηκε στην συνέχεια σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους του διαδικτύου.

    Το καλοκαίρι ο 57χρονος Μπέζος θα «παραδώσει τα κλειδιά» στον Τζάσι, επικεφαλής της Amazon Web Services , δίνοντας απάντηση στο ερώτημα της διαδοχής του στο «τιμόνι» της Amazon. Ο Μπέζος ολοκληρώνει την πορεία του με εντυπωσιακό τρόπο: Η επιχείρηση που άρχισε πριν από 27 χρόνια ως online βιβλιοπωλείο είναι πλέον μια από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Όπως γράφει το Reuters, την Τρίτη η Amazon ανακοίνωσε πωλήσεις τριμήνου άνω των 100 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά.

    Ο 53χρονος Τζάσι είχε μπει στην Amazon το 1997 μετά το Χάρβαρντ, ιδρύοντας την AWS και κάνοντάς την μια πλατφόρμα cloud που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια πελάτες. Ο ίδιος ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποψηφίους για τη θέση, από τότε που η Amazon είχε δημιουργήσει δύο θέσεις CEO που απαντούσαν στον Μπέζος- με τον Τζεφ Γουΐλκε στην άλλη (ο οποίος ανακοίνωσε πέρυσι πως αποσύρεται).

    Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τομ Τζόνσον, chief transformation officer στη Mindshare, είπε ότι η προαγωγή του Τζάσι υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στη στρατηγική της Amazon οι δραστηριότητες web hosting. «Το background του Τζάσι στη διοίκηση της AWS δείχνει απλά πόσο σημαντικές είναι αυτές οι υπηρεσίες στη στρατηγική της Amazon. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό επηρεάζει τη στρατηγική τους» σημείωσε σχετικά.

    Ο Τζεφ Μπέζος , που φαίνεται να εστιάζει σε προσωπικά εγχειρήματα, σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους ανέφερε πως, από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου (Exec Chair) θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε σημαντικές πρωτοβουλίες της Amazon, μα «επίσης θα έχω τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζομαι για να εστιάσω στο Day 1 Fund, το Bezos Earth Fund, τη Blue Origin, την Washington Post…ποτέ δεν είχα περισσότερη ενέργεια, και δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση».

    O Μπέζος ήταν «στο τιμόνι» της Amazon από τότε που άρχισε ως online βιβλιοπωλείο το 1994. Πλέον απασχολεί 1,3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 196,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, κάτι που τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, αν και ο Έλον Μασκ τον ξεπέρασε κάποιες φορές τελευταία πριν «υποχωρήσει» ξανά. Η Amazon είχε μια πραγματική «έκρηξη» το 2020, λόγω της τεράστιας ανόδου στις online αγορές που έφερε η πανδημία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles