Σε 2,6 δισεκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που είναι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2023. Ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως, που δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο παρά το ότι μειώθηκε φέτος σε σχέση με τα 2,7 δισ. άτομα, που βρίσκονταν offline το 2022, ωστόσο, αυτή η μείωση εξακολουθεί να αφήνει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού της γης χωρίς σύνδεση το 2023.
Όπως αναφέρει η ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών) του ΟΗΕ, δεν πρέπει να μας ικανοποιεί ότι το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 5,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι πλέον online. «Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να επιτευχθεί καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα έως το 2030».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin, «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ζήσουμε σε έναν κόσμο, όπου η ουσιαστική συνδεσιμότητα είναι μια πραγματικότητα για όλους, παντού».
Βραχύβια η αύξηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο την περίοδο της πανδημίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η αύξηση της συνδεσιμότητας είναι πιο ισχυρή στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου οι χρήστες του internet αυξήθηκαν κατά περίπου 17%. Ωστόσο, παρά την πρόοδο, λιγότερο από το 1/3 των πολιτών αυτών των χωρών είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Οι τελευταίες παγκόσμιες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διψήφια αύξηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, που παρατηρήθηκε στην κορύφωση του 2020 της πανδημίας της COVID-19, ήταν βραχύβια. Όπως αναφέρει η Ένωση, οι τρέχουσες τάσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να εγγυηθούν ότι ο στόχος της καθολικής και ουσιαστικής συνδεσιμότητας θα επιτευχθεί έως το 2030.
Καθολική συνδεσιμότητα έως το 2030
Η επίτευξη καθολικής και ουσιαστικής συνδεσιμότητας έως το 2030 – η δυνατότητα για όλους να απολαμβάνουν μια ασφαλή, ικανοποιητική, εμπλουτισμένη και παραγωγική διαδικτυακή εμπειρία με προσιτό κόστος – απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις υποδομές, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική προσιτότητα και οι δεξιότητες.
«Το Διαδίκτυο είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για πρόσβαση σε πληροφορίες, ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευση. Άτομα χωρίς ουσιαστική πρόσβαση μπορεί να μείνουν πίσω. Αυτό γίνεται πιο σημαντικό καθώς τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, γίνονται πιο διαδεδομένες στην καθημερινή μας ζωή», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.