13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Το 46,7% των περιστατικών ασφαλείας το 2021 συνδέονταν με ransomware

    Κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκαν το 2021 τα περιστατικά ασφαλείας που συνδέονται με ransomware σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2020. Αναλυτικότερα, κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, το ποσοστό των αιτημάτων, που επεξεργάστηκε η Kaspersky άγγιξε το 46,7% σε σύγκριση με το 37,9% που ήταν το 2020. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το ransomware αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος, σταματώντας τη λειτουργία αγωγών αερίου και κρατικών υπηρεσιών υγείας.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το “Kaspersky Story of the Year: Ransomware in the Headlines”, μέρος του ετήσιου Security Bulletin της Kaspersky, “Οι χειριστές ransomware έχουν βελτιώσει το οπλοστάσιο τους, εστιάζοντας σε λιγότερες επιθέσεις εναντίον οργανισμών μεγάλης κλίμακας και ένα ολόκληρο υπόγειο οικοσύστημα φαίνεται να υποστηρίζει τις προσπάθειες των “συμμοριών” ransomware”.

    Τους πλέον συνηθισμένους στόχους των συμμοριών ransomware αποτέλεσαν ο κυβερνητικός και ο βιομηχανικός τομέας. Το σύνολο των επιθέσεων εναντίον αυτών των δύο βιομηχανιών έθεσε σε κίνδυνο σχεδόν το 50% όλων των αιτημάτων IR που σχετίζονταν με ransomware το 2021. Άλλοι δημοφιλείς στόχοι περιλάμβαναν IT και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Καθώς το ενδιαφέρον των χειριστών ransomware έχει μετατοπιστεί σε περισσότερα λύτρα και στόχους υψηλότερου προφίλ, η αυξανόμενη πίεση από πολιτικούς και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους αναγκάζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων τους. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν σημειώσει δύο σημαντικές τάσεις, που θα αποκτήσουν δημοτικότητα το 2022.

    Πρώτον, οι συμμορίες ransomware είναι πιθανό να δημιουργούν πιο συχνά εκδόσεις Linux ransomware για να μεγιστοποιήσουν την επιφάνεια επίθεσης. Αυτό είναι κάτι που έχει ήδη ανιχνευθεί με ομάδες, όπως το RansomExx και το DarkSide.

    Επιπλέον, οι χειριστές ransomware θα αρχίσουν να επικεντρώνονται περισσότερο στον “οικονομικό εκβιασμό”. Αυτό συμβαίνει, όταν οι φορείς εκμετάλλευσης απειλούν να διαρρεύσουν πληροφορίες για εταιρείες, όταν αυτές σχεδιάζουν κρίσιμα οικονομικά γεγονότα (π.χ. συγχώνευση ή εξαγορά, είσοδος στο χρηματιστήριο) για να υποτιμήσουν τις τιμές των μετοχών τους. Όταν οι εταιρείες βρίσκονται σε τόσο ευάλωτη οικονομική κατάσταση, είναι πιο πιθανό να πληρώσουν τα λύτρα.

    “Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το λεγόμενο Ransomware 2.0 το 2020 και αυτό που βλέπουμε το 2021 είναι αυτή η νέα εποχή του ransomware να τίθεται σε πλήρη ισχύ. Οι χειριστές ransomware όχι μόνο κρυπτογραφούν δεδομένα, αλλά τα κλέβουν από κρίσιμους, μεγάλης κλίμακας στόχους, ενώ απειλούν να αποκαλύψουν τις πληροφορίες, εάν τα θύματα δεν πληρώσουν. Και το Ransomware 2.0 δεν πρόκειται να πάει πουθενά και τον επόμενο χρόνο”, σχολιάζει η Kaspersky.

    Συστάσεις προστασίας
    Για να προστατέψετε την επιχείρησή σας από ransomware, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

    “- Μην εκθέτετε υπηρεσίες απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (όπως το RDP) σε δημόσια δίκτυα, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο και χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για αυτές.

    – Εγκαταστήστε άμεσα διαθέσιμες ενημερώσεις κώδικα για εμπορικές λύσεις VPN, που παρέχουν πρόσβαση σε υπαλλήλους που εργάζονται εξ αποστάσεως και λειτουργούν ως πύλες στο δίκτυό σας.

    – Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε, για να αποτρέψετε το ransomware να εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία.

    – Εστιάστε την αμυντική στρατηγική σας στον εντοπισμό πλευρικών κινήσεων και διείσδυσης δεδομένων στο Διαδίκτυο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εξερχόμενη κίνηση για να εντοπίσετε τις συνδέσεις των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

    – Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε αυτά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν χρειάζεται”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles