18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    To αμίμητο στυλ του Fantastic Mr. Wes Anderson

    Royal Tenenbaums, The Life Aquatic of Steve Zissou, The Darjeeling Limited, Moonrise Kingdom… Όλες τους ταινίες-αποδείξεις πως ο Wes Anderson, ο Τεξανός σκηνοθέτης, εκπέμπει σε μία δική του συχνότητα. Είναι ο σκηνοθέτης που περιέργως, κάθε στοιχείο που μπορείς να του αναγνωρίσεις ως πλεονέκτημα μπορεί την ίδια στιγμή να του το προσάψεις και ως μειονέκτημα.

    grand budapest

    Κοινώς σαν την φευγάτη αύρα των ταινιών του με το αμίμητο στιλιζάρισμα, το “deadpan” στυλ, και πάνω κάτω το ίδιο καστ και συνεργείο, δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Μιας και το The Grand Budapest Hotel κατέφθασε στις αίθουσες, είπαμε να κάνουμε μία αναδρομή στην φιλμογραφία του.

    Bottle Rocker (1996)
    Το σενάριο γράφτηκε από τον Anderson και τον Owen Wilson (γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο το 1990 και έκτοτε “κόλλησαν”), το πρώτο δείγμα της συνεργασίας τους επάνω σε κείμενο. O Martin Scorsese συμπεριέλαβε το φιλμ στα καλύτερα του για τα ‘90s, με τους αδελφούς Wilson (Luke και Owen) να συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους James Caan και Robert Musgrave, στο comedy/crime film που αποκάλυψε για πρώτη φορά σε όλους έναν πολύ ιδιαίτερο σκηνοθέτη.

    Rushmore (1998)
    H ταινία που έβαλε ακόμα πιο γερές βάσεις στο όραμα του Anderson, που λανσάρισε τον Jason Schwartzman (πρώτος του ρόλος), ενώ έβαλε στο προσκήνιο ξανά τον Bill Murray, αυτή τη φορά ως τον σούπερ cool ηθοποιό που και μόνο που υπάρχει τιμά το ανεξάρτητο σινεμά. Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε κάθε ταινία του Anderson. O Scorsese εκθείασε κι αυτό το φιλμ.

    The Royal Tenenbaums (2001) 

    Η κορυφαία στιγμή του Wes Anderson, η ταινία σήμα κατατεθέν του, η δουλειά που θα τον ακολουθεί για πάντα και θα μας κάνει να σκάμε τα πιο αξέχαστα “μισά” χαμόγελα. Σ’ ένα σουρεάλ σκηνικό στη Νέα Υόρκη, ο θεότρελος πατέρας Gene Hackman ηγείται ενός απίθανου all star cast και μίας ακόμα πιο απίθανης δυσλειτουργικής οικογένειας που το “νορμάλ” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της. Εδώ δεν χωράνε ούτε “I Love You”, ούτε φυσικά σβήνονται εύκολα οι παλιές έχθρες. Γι’ αυτό το φιλμ και μόνο, η μοναδική οπτική γωνία του Anderson θα μνημονεύεται για τις επόμενες δεκαετίες με θαυμασμό.

    The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)
    Είναι η ταινία που θα φέρει την στάμπα του «flop» (budget 50 εκ. δολάρια, box office 34 εκ. δολάρια) και θα τονίζει το «πρόβλημα» που προκύπτει με το στυλ του Anderson. Όταν το εκφραστικό του «στήσιμό» του το παρακάνει, τότε η ατμόσφαιρα της ταινίας μοιάζει με αδιέξοδο και η επικοινωνία των ηθοποιών παγωμένη. Ωστόσο αυτό το απίθανο βλέμμα του Bill Murray παραμένει αντικείμενο λατρείας.

    The Darjeeling Limited (2007)
    «Τσακισμένο» road trip movie όπου τρία αδέλφια (Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman) που είχαν αποξενωθεί μεταξύ τους, ξεκινούν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, διασχίζοντας την Ινδία, μέσα σ’ ένα πιο γραφικό και από καρτ ποστάλ τρένο. Τα γυαλιά του μακαρίτη μπαμπά γίνονται αντικείμενο συζήτησης, όπως και πιο γιο αγαπούσε περισσότερο. Και οι τρεις αντιδρούν σπασμωδικά, προσπαθώντας να ξεπεράσουν αυτό το σιωπηλό μοιρολόι, με ένα αφαιρετικό κωμικό υπόβαθρο, που το σενάριο έπρεπε να ήταν καλύτερο.

    https://www.youtube.com/watch?v=b1w2z-4tTFE

    Fantastic Mr Fox (2010)
    Η «αμερικανοποιημένη» animated version της παιδικής ιστορίας του Roald Dahl, μία υπέροχη οπτικά αφήγηση, με ένα αρτίστικο –τι άλλο- stop action animation. Η επιστροφή του Anderson προς σε μία πιο σωστή κατεύθυνση, γίνεται και πάλι μέσα από οικογενειακές δυναμικές, που καταφέρνουν την ίδια στιγμή να είναι nerdy, θλιμμένες, με υπόγειο χιούμορ και εντελώς τρελές.

    Moonrise Kingdom (2012)
    Ο Anderson βρήκε ξανά την φόρμα του εδώ, γυρίζοντας μία γοητευτικότατη ιστορία για δύο όχι και τόσο δημοφιλή παιδιά που ερωτεύονται και το σκάνε μακριά, αναστατώνοντας μία, σούπερ ιδιόμορφη μικρή κοινωνία εκεί στα 1965. Εύθραυστος και κομψός όπως πάντα, ο Anderson έδειξε πως γυρίζεται μία θριαμβευτική κωμωδία, με αισθητική που νομίζεις πως ζωγραφίστηκε στο χέρι, δημιουργώντας όπως πάντα ένα εντελώς δικό του, ξεχωριστό σύμπαν.

    The Grand Budapest Hotel
    Κάθε ταινία του Anderson διακρίνεται για το εντυπωσιακό και εκλεκτικό καστ της, ωστόσο αυτή το φορά τα πράγματα μοιάζουν να… ξεφεύγουν. Το συγκεκριμένο θα λάμπει τόσο πολύ που οι θεατές μάλλον θα χρειαστούν γυαλιά ηλίου για να παρακολουθήσουν το φιλμ. Λοιπόν εδώ πρωταγωνιστούν οι (βαθιά ανάσα) Ralph Fiennes, Bill Murray, Εd Norton, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Jude Law, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel και Owen Wilson! Κάπου εδώ το ισχύς εν τη ενώσει αποκτά καινούργιο νόημα. 
Όσο για το story, o σκηνοθέτης το έχει περιγράψει με το απλό και τόσο ανοιχτό σε ερμηνείες «είναι μία Ευρωπαϊκή ιστορία», η οποία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα και σ’ ένα ξενοδοχείο όπου ένας θρυλικός «concierge» και ο νεαρός υπάλληλός του πρέπει να λύσουν το μυστήριο της κλοπής ενός ανεκτίμητης αξίας πίνακα από την Αναγέννηση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles