16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών ανέκτησε με επιτυχία σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ σε καταναλωτές

    Πώς μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου εάν μια αεροπορική εταιρεία ακυρώσει την πτήση; Τι γίνεται αν μου αρνηθούν την πρόσβαση σε μια συναυλία που έκλεισα στην Αθήνα; Ή αν η εξοχική κατοικία που έκλεισα σε κάποιο ελληνικό η άλλο νησί, κοστίζει περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά συμφωνηθεί;

    Απαντήσεις σε αυτά και σε ανάλογα ερωτήματα μπορεί να σας δώσει και να σας βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net) που πέρσι βοήθησε πολλούς καταναλωτές στην Ευρώπη να πάρουν πίσω σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ.

    Απάντησε σε σχεδόν 118.000 ερωτήματα καταναλωτών

    Υποθέσεις όπως ακύρωση/καθυστέρηση πτήσης αποτελούν μέρος της καθημερινής εργασίας των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ΕΚΚ). Το 2022 τα ΕΚΚ απάντησαν σε περίπου 118.000 ερωτήματα καταναλωτών, τα οποία περιλάμβαναν καθυστερήσεις πτήσεων, υπερτιμημένες εξοχικές κατοικίες, πλαστά εισιτήρια συναυλιών, ακυρωμένα τρένα και πολλά άλλα. Στόχος των εξειδικευμένων δικηγόρων από 29 χώρες της ΕΕ είναι η εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης υπέρ του καταγγέλλοντος.

    Το Δίκτυο, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, μπόρεσε να ανακτήσει σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Το πραγματικό οικονομικό όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Σε πολλές περιπτώσεις, το ECC-Net ήταν σε θέση να απαλλάξει τους καταναλωτές από την υποχρέωση να πληρώσουν αρχικά, όπως για παράδειγμα απότρεψε τους καταναλωτές να πέσουν σε μια συνδρομητική παγίδα.

    Που μπορούν να απευθύνονται οι καταναλωτές για βοήθεια

    Σε κάθε χώρα της ΕΕ καθώς επίσης στην Ισλανδία και τη Νορβηγία υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή. Μαζί σχηματίζουν το ECC-Net. Το δίκτυο αυτό ενημερώνει τους καταναλωτές στην Ευρώπη για τα δικαιώματά τους και παρέχει δωρεάν βοήθεια σε διασυνοριακά προβλήματα.

    Έτσι, αν για παράδειγμα, ζείτε στη Κύπρο και έχετε πρόβλημα με μια εταιρεία από άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε εύκολα και δωρεάν να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών Κύπρου, μέσω του ηλ. ταχυδρομείου [email protected].

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles