17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    To φεγγάρι δεν είναι στρογγυλό. Έχει το σχήμα ενός λεμονιού. Και δεν μπορείς να κάνεις τιποτα γι αυτό

    Επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι το φεγγάρι, αντίθετα με αυτό που βλέπουμε, δεν είναι στρογγυλό. Δεν ήταν ποτέ. Αντιθέτως, έχει ελλειπτικό σχήμα και στις «κορυφές» του σχήματος έχει εξογκώματα. Όπως ακριβώς ένα λεμόνι.

    lemon-moon-sounio

    Για τους επιστήμονες, το σχήμα του φεγγαριού, δεν αποτελεί «νέο». Το γνώριζαν καθώς το παρατηρούσαν εδώ και χρόνια. Το νέο συνίσταται ότι μετά από γεωλογικές και τοπολογικές μελέτες, κατόρθωσαν να εξηγήσουν τον λόγο που ο δορυφόρος της γης πήρε αυτό το σχήμα. Ποιος είναι αυτός;

    Κατά την κοινή αντίληψη, ο βασικός παράγοντας που διαμορφώνει το σχήμα ενός ουράνιου σώματος είναι η περιστροφή του. Το φεγγάρι όμως, περιστρέφεται πολύ σιγά ώστε οι ταχύτητές του να δικαιολογούν το σχήμα του. Αυτό ήταν και το ερώτημα τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ian Garrick Bethell. Και η απάντηση ήρθε από την μελέτη των δεδομένων που συλλέγει το LRO της NASA (Lunar Reconnaissance Orbiter) αλλά και τα δύο δίδυμα διαστημικά σκάφη του προγράμματος GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory).

    Με τα στοιχεία αυτά οι επιστήμονες κατόρθωσαν να συμπεράνουν ότι, το σχήμα του φεγγαριού, διαμορφώθηκε όταν ακόμα ο φλοιός του δεν είχε στερεοποιηθεί και επηρεαζόταν απόλυτα από τις δυνάμεις βαρύτητας που ασκούσε ο μεγαλύτερος πλανήτης, η γη.

    Με τις δυνάμεις βαρύτητας που ασκούσε η γη, όταν ακόμα ο φλοιός του φεγγαριού αποτελούνταν από μάγμα, δημιουργήθηκαν τα «εξογκώματα» που παρατηρούνται στο φεγγάρι και του δίνουν το σχήμα λεμονιού, ενώ η παλαιότερα ταχύτερη περιστροφή του, οδήγησε στη διόγκωση του κέντρου του.

    Και… θα ρωτήσετε εύλογα, εμείς γιατί το βλέπουμε στρογγυλό; Για τον απλό λόγο ότι όταν έχει πανσέληνο, ή και τις άλλες μέρες, εμείς βλέπουμε το μακρινό αυτό λεμόνι κοιτάζοντας την «κορυφή» του. Βλέπουμε δηλαδή την περίμετρο του φαρδύτερου μέρους του. Σαν να κοιτάζετε ένα όρθιο λεμόνι από πάνω.

    Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, σκεφτείτε το καλύτερα όταν θα βγείτε στην αυγουστιάτικη φεγγαράδα με την καλή σας. Μην της πείτε πως το πρόσωπό της μοιάζει με το φεγγάρι γιατί, αν είναι στοιχειωδώς ενημερωμένη από τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου και έχει διαβάσει αυτό το post, η σχέση σας θα πάρει απότομα, τέλος. You have been warned.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles