16.7 C
Athens
Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024
More

    To iPhone 5S και ο 64-bit Α7 επεξεργαστής του

    Η Apple μάς έχει συνηθίσει να μην πραγματοποιεί “τρομακτικές” αλλαγές, στα specs αλλά και την εμφάνιση των συσκευών της, όταν αυτές δεν αλλάζουν “νούμερο” (π.χ. από το 4 στο 5 ή από το 5 στο 6).

    Έτσι, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο ότι το 5S δε θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό τηλέφωνο σε σχέση με το 5, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν περιμέναμε να στηρίζεται σε κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία η Apple προβάλλει πάντα με το γνωστό της marketing.

    Ένα από αυτά, στο οποίο η εταιρεία αναφέρει ότι καινοτομεί, είναι η παρουσία του νέου επεξεργαστή Α7 στη συσκευή, ο οποίος, για πρώτη φορά στα χρονικά της, διαθέτει αρχιτεκτονική 64-bit και περιλαμβάνει πάνω από 1 δισ. transistors.

    apple-a7-chip

    Πρόκειται για τα διπλάσια από αυτά που υπήρχαν στον Α6, το προηγούμενο μοντέλο επεξεργαστή της Apple, και όχι ιδιαίτερα λιγότερα από τα 1.4 δισ που βρίσκονται σε ένα τρέχον μοντέλο Ivy Bridge της Intel. Αυτός είναι, προφανώς, και ο λόγος που η Apple χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική “desktop-class”, με τις λέξεις να είναι προσεκτικά επιλεγμένες, όπως πάντα στο marketing των Αμερικανών.

    Ως αποτέλεσμα των extra transistors αλλά και της 64-μπιτης αρχιτεκτονικής, ο επεξεργαστής Α7 φέρεται να είναι δύο φορές πιο γρήγορος από τον προκάτοχό του, τόσο σε απόδοση CPU όσο και γραφικών, με την Apple να υπόσχεται ότι, ειδικότερα στον τομέα της GPU, η προσθήκη υποστήριξης για το νέο OpenGL ES 3.0 standard θα “απογειώσει” την απόδοση, ακόμη και σε ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια όπως το Infinity Blade III.

    Πέρα από τον A7, και η νέα έκδοση του λειτουργικού iOS 7 θα υποστηρίζει 64-bit kernel, libraries και drivers, ενώ οι ενσωματωμένες εφαρμογές της Apple θα ανασχεδιαστούν, ώστε να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της νέας αρχιτεκτονικής. (Τόσο ο A7 όσο και το iPhone 5S θα είναι βέβαια συμβατά και με τις υπάρχουσες εφαρμογές 32-bit).

    Πρακτικά, μιλώντας, δεν ξέρουμε αν η δύο φορές υψηλότερη απόδοση που αναφέρει η Apple θα ισχύει στην πράξη, ωστόσο οι εφαρμογές που είναι γραμμένες για το 64-bit iPhone μπορούν να κάνουν καλύτερη χρήση της CPU αλλά και της RAM της συσκευής, κάτι που μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά, για παράδειγμα σε high-end παιχνίδια.

    Όσο για τους προγραμματιστές και τις third-party εφαρμογές τους, η Apple υπόσχεται ομαλή μετάβαση, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτή.

    a7-small

    Αξίζει να δούμε ότι η Apple διαφημίζει το iPhone 5S ως το πρώτο smartphone στον κόσμο με αρχιτεκτονική 64-bit, ωστόσο κάποιοι σημειώνουν για την “ιστορία” την ύπαρξη του Huawei Ascend D Quad, με επεξεργαστή της κινεζικής εταιρείας, που είχε ανακοινωθεί το 2012 με την εν λόγω αρχιτεκτονική.

    Apple-phil-schiller

    Τέλος, η Apple -και πάλι γνωρίζοντας καλά τη σημασία των αριθμών- σημειώνει ότι ο νέος επεξεργαστής της είναι 40 φορές ταχύτερος από αυτόν που είχε το πρώτο iPhone που ανακοινώθηκε το 2007, ενώ τα γραφικά του 56 φορές ταχύτερα. Φυσικά, λίγη σημασία έχει αυτό μετά από 6 ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν έχουμε παρά να το αναφέρουμε.

    Related Articles

    19 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles