20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
More

    Το ΜΙΤ σας λέει αν ένα χαμόγελο είναι αληθινό ή όχι

    Να γιατί λατρεύουμε την επιστήμη και την τεχνολογία. Γιατί δίνει απαντήσεις στους πιο απλούς προβληματισμούς. (Και δημιουργεί καινούριους συνήθως).

    Μία ομάδα ερευνητών του γνωστού ΜΙΤ ανέπτυξε την τεχνολογία ώστε ένας υπολογιστής να μπορεί να διακρίνει αν ένα χαμόγελο σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο είναι απλά μία γκριμάτσα ή είναι όντως δείγμα ευχαρίστησης. Κι ακόμα καλύτερα; Ο αλγόριθμος και οι μέθοδοι που επινόησαν οι ερευνητές, μπορεί να εφαρμοστεί και από τον καθένα μας και με λίγη εξάσκηση να μπορούμε να διακρίνουμε αν ένας άνθρωπος που χαμογελά μπροστά μας, χαμογελάει πραγματικά, ή απλά κάνει ένα μορφασμό που δεν έχει καμία σχέση με την αποδοχή ή την ευχαρίστηση.

    Οι ερευνητές έπρεπε να δημιουργήσουν ένα database με εκφράσεις ανθρώπων για να δώσουν τις εικόνες τους στον υπολογιστή και να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος. Έτσι έκαναν ένα τεστ. Πήραν εθελοντές και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε ένα υπολογιστή. Φυσικά είχαν ανοιχτή την web camera. Το ερωτηματολόγιο ήταν αρκετά… επίπονο. Κάθε φορά που έφταναν στην τελευταία ερώτηση, η φόρμα έκανε reset και τους ζητούσε να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.

    Πολλοί από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν την έκπληξή τους και το άγχος τους με χαμόγελο, το οποίο αποτυπώθηκε στην κάμερα, αλλά και πάλι χαμογέλασαν, όταν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

    Αυτοί οι δύο τύποι χαμόγελου προστέθηκαν στο database και ο υπολογιστής με το λογισμικό που διέθετε, «μέτρησε» τα χαμόγελα και έκανε πάρα πολύ ακριβείς παρατηρήσεις για το είδος του χαμόγελου σε κάθε περίπτωση. Έτσι, δημιουργήθηκε ο σχετικός αλγόριθμος που «μαρτυρά» το πόσο αληθινή είναι η έκφραση.

    Γιατί όμως να εφεύρουν κάτι τέτοιο στο MIT; Για να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν οι ανιχνευτές ψεύδους στα δικαστήρια και τις ανακρίσεις; Οι επιστήμονες λένε πως το δημιούργησαν για να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να καταλαβαίνουν καλύτερα τα υπόλοιπα παιδιά και να ενσωματώνονται στις παιδικές παρέες πιο εύκολα.

    Εμείς μπορούμε να φανταστούμε κι άλλες χρήσεις στο χαμογελόμετρο, για να μην σας πούμε πως θα ήταν τρομερή ιδέα να βγει μία εφαρμογή με το χαμογελόμετρο που θα μπορείτε να δείτε αν η κοπέλα που σας χαμογελάει όταν την φλερτάρετε, ανταποκρίνεται πραγματικά ή χαμογελά και ταυτόχρονα σκέφτεται «what an asshole».

     

    Πηγή: The Next Web

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles