BREAKING

To νέο data center του Facebook είναι ανοιχτό και... πολύ πράσινο

Η συνήθης πρακτική των μεγάλων εταιριών (λέγε με Google, Microsoft κλπ) όταν εγκαινιάζουν κεντρικές εγκαταστάσεις, είναι να κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα χαρακτηριστικά τους. Από τον φόβο αντιγραφών ίσως, ή κενών ασφαλείας. Το Facebook έκανε ακριβώς το αντίθετο. Στο καινούριο data center που κατασκεύασε στο Prineville του Oregon στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα σχέδια είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο, με ένα σκοπό: να αναπτυχθεί συνεργασία ώστε οι εγκαταστάσεις των εταιριών Internet να γίνουν όλο και περισσότερο ενεργειακά αυτόνομες, άρα και οικολογικές αλλά και να αποτελέσουν εφαλτήριο για ακόμα καλύτερες ιδέες.

Μία ομάδα που περιηγήθηκε στις καινούριες εγκαταστάσεις, ήταν και αυτή της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης του MIT, το Techology Review. Στα 147,000 τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει το data warehouse, το Facebook ευελπιστεί να μπορεί να στεγάσει ακόμα περισσότερους από τους 500 εκατομμύρια χρήστες του και τον τεράστιο όγκο δεδομένων.

Όλα στις καινούριες εγκαταστάσεις έχουν να κάνουν με την καινοτομία σε όλα τους τα στοιχεία. Από τους servers που φτιάχτηκαν από τους τεχνικούς του Facebook έως και τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Αυτό που μας άρεσε και είδαμε ως καλή ιδέα για μεγάλες εγκαταστάσεις όπως αυτή είναι το σύστημα κλιματισμού. Το data center του Facebook είναι έτσι τοποθετημένο ώστε χειμώνα -  καλοκαίρι, οι άνεμοι να διοχετεύονται από τον "διάδρομο" που έχει φτιαχτεί περιφερειακά του κτιρίου, στο σύστημα εξαερισμού. Ο αέρας που κυκλοφορεί περιφερειακά του κτιρίου, περνάει στο σύστημα κλιματισμού, φιλτράρεται από ειδικά φίλτρα που είναι τοποθετημένα στους τεράστιους αεραγωγούς και διανέμεται για να καλύψει τις ανάγκες του κτιρίου, τόσο στο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας των server rooms όσο και για τις ανάγκες συνθηκών εργασίας του προσωπικού. Κάτι σαν ανακύκλωση του αέρα!

O ζεστός αέρας που παράγεται αντίστοιχα από τις αίθουσες των servers φτάνει σε "ανεμιστήρες" όπως αυτούς της παραπάνω φωτογραφίας και διοχετεύεται στο σύστημα θέρμανσης των γραφείων, ενώ η αντίστοιχη ψύξη του γίνεται μέσω ψεκασμού με νερό.

Σίγουρα, το σύστημα κλιματισμού, δεν είναι η μόνη καινοτομία των συγκεκριμένων κτιρίων και σίγουρα δεν είναι η μόνη εταιρία που έχει επιλέξει "πράσινες" λύσεις. Η καινοτομία των εγκαταστάσεων του Facebook στο Oregon είναι  το γεγονός ότι όλα τα blueprints είναι δημοσιοποιημένα. Όλες μα όλες οι εταιρίες βασίζουν τους σχεδιασμούς τους σε ελεύθερα λογισμικά και πατέντες ώστε να φτιάχνουν τις αντίστοιχες δικές τους. Το να κρατούν τις νέες δικές τους μυστικές, είναι σαν να κρατούν για τον εαυτό τους την καινούρια γνώση και πολλές φορές να μην την εξελίσσουν για χρόνια, αλλά και να μην αφήνουν κανέναν άλλο να την εξελίξει. Αν αυτή η απόφαση της Facebook Inc., συνδράμει στην πράσινη ανάπτυξη των εταιριών του Internet, αλλά και του hardware, είναι άξια επαίνου, δεν νομίζετε;

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment