21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το… Τσέρνομπιλ μπορεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου!

    Τι θα έκανες αν είχες μια μεγάλη έκταση γης ακατάλληλη για κατοίκηση; Η Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει τα 2.575 τετραγωνικά χιλιόμετρα της «αποκλεισμένης ζώνης» που περιβάλει το πρώην σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ, μετατρέποντας το στο μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου.

    δσφδφδ

    Τα σχέδια για το ηλιακό πάρκο είναι αρκετά φιλόδοξα και η κατασκευή του πάρκου αρκετά γρήγορη. Η Ουκρανική κυβέρνηση συζητάει με τέσσερις Καναδικές ενεργειακές εταιρίες και δύο Αμερικάνικες επενδυτικές εταιρίες, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικολογίας της Ουκρανίας, τον Ostap Semerak. Η κυβέρνηση πιέζει για ένα πρόγραμμα έξι μηνών με σκοπό την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου 1GWh.

    Επειδή το Τσέρνομπιλ ήταν μια περιοχή παραγωγής ενέργειας, υπάρχουν ακόμα οι γραμμές μεταβίβασης. Όταν λυθούν οι περιβαλλοντικές και χρηματικές ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην κατασκευή.

    Μετά το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, 31 εργάτες του σταθμού πέθαναν, ενώ άλλοι 64 ακολούθησαν εξαιτίας της καταστροφής μέχρι το 2008.  Εκτιμήσεις για ενδεχόμενους θανάτους από καρκίνο λόγω της έκθεσης στην ραδιενέργεια κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή κυμαίνονται ανάμεσα σε 4.000 από το Chernobyl Forum και 100.000 από την Greenpeace. Εν τω μεταξύ, 700 άτομα ζουν ακόμα σε κοντινά μικρά χωριά, όπου παλιότερα αποτελούσαν τις κατοικίες 14.000 ανθρώπων, ενώ η περιοχή γύρω είναι σαν πόλη-φάντασμα.

    Τέλος, υπάρχει μια ανησυχία – στη περίπτωση που ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του πάρκου – σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να φορέσουν στολές ραδιενέργειας και αν θα περιοριστεί ο χρόνος εργασίας λόγω της έκθεσης σε αυτή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles