21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Το Wikileaks ξαναχτυπά: Μας παρακολουθούν… και πληρώνονται πολύ καλά γι αυτό

    Όσο κι αν ο Julian Assange αναμένει την έκδοσή του στη Σουηδία, δεν κάθεται άπραγος. Δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα το καινούριο project του site Wikileaks με την ονομασία “the spy files”. Τι θα δείτε εκεί; Έναν χάρτη και μία πλήρη λίστα από το είδος των παρακολουθήσεων που γίνονται από εταιρίες που εδρεύουν σε 25 χώρες, σε ολόκληρους πληθυσμούς.

    Κι αν ακούγεται σαν χολιγουντιανό σενάριο, δεν είναι. Τα αρχεία του Wikileaks αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες περίπου 160 εταιριών, σε 25 χώρες, που αναπτύσσουν τεχνολογία που επιτρέπει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα, τα email και το ιστορικό αναζητήσεων στο Internet.

    Σύμφωνα με τις αναφορές του Wikileaks, η ανάπτυξη αυτών των εταιριών που αρχικά έφτιαχναν λογισμικό και τρόπους παρακολούθησης για συγκεκριμένες μυστικές υπηρεσίες και τώρα πωλούν την τεχνογνωσία και το λογισμικό τους σε οποιονδήποτε πληρώσει αρκετά, είναι ραγδαία. Έτσι έκαναν και στην περίπτωση του Λίβυου δικτάτορα Καντάφι, πουλώντας του τεχνογνωσία παρακολούθησης αντικαθεστωτικών που ζούσαν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να έχει πληροφόρηση για τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του. Αρκετοί από αυτούς έγιναν υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Τι κι αν ζούσαν στο Παρίσι ή το Λονδίνο ή την Ολλανδία; Δεν έχει καμία σημασία.

    Οι περίπου 160 εταιρίες που αναφέρονται στα αρχεία του Wikileaks και κάνουν “χρυσές δουλειές” στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό, όπως δηλώνει στο post του ο Assange, είναι μόνο η αρχή, καθώς το project θα συνεχίσει.

    Ένας διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης που δείχνει τις χώρες στις οποίες εδρεύουν οι εταιρίες που πουλάνε τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι εδώ ενώ στο αναλυτικό (όπως πάντα) index του wikileaks θα μπορέσετε να αναζητήσετε, τόσο τις ιστοσελίδες των εταιριών, όσο και τα εγχειρίδια χρήσης των “προϊόντων” τους ή τους τιμοκαταλόγους τους.

    Σε τι κόσμο ζούμε μπαμπά;

    Πηγή: AFP

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles