13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετείται για τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G στην Καλαμάτα

    Μεγάλες συζητήσεις έχει προκαλέσει, τις προηγούμενες ημέρες, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας να διακόψει το πιλοτικό πρόγραμμα 5G στην πόληΝα σημειωθεί ότι η Καλαμάτα, μαζί με τα Τρίκαλα και τον Δήμο Ζωγράφου, ήταν οι τρεις δήμοι όπου θα εφαρμοζόταν πιλοτικά η τεχνολογία 5G.

    5G

    Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να μπλοκάρει την περαιτέρω ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου 5G, θεωρώντας τα επίπεδα ακτινοβολίας του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία, παρόλο που στοιχεία του «Δημόκριτου» αποδείκνυαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μεταξύ άλλων ακούστηκε πως η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας θα μπορεί να προκαλέσει στείρωση στους πολίτες της Καλαμάτας.

    Οι εξελίξεις οδήγησαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση για την πιλοτική λειτουργία δικτύων 5G στην Ελλάδα.

    «Σε απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας για τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνει τα εξής:

    • Ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    • Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, «το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…)». Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους.

    • Τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

    • Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    • Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles