23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Τώρα η AI μπορεί να σπάσει και… κωδικούς σχεδόν ακαριαία! Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε…

    Η A.I. (Τεχνητή Νοημοσύνη) είναι αυτή τη στιγμή το πιο “hot” τεχνολογικό trend, καθώς όλοι συζητούν για αυτή, εστιάζοντας όχι μόνο στα πλεονεκτήματα αλλά και στα μειονεκτήματά της. Και μπορεί η ΑΙ να είναι σε θέση να αλλάξει τη μορφή της παραγωγικής διαδικασίας, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και λειτουργώντας ως ένα εξαιρετικό υποστηρικτικό όπλο στα χέρια των ανθρώπων, παρόλα αυτά διαθέτει και μια σκοτεινή… «αθέατη» πλευρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάνω στο κομμάτι του cybersecurity, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο στα χέρια των… hackers!

    Ειδικότερα, οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα τo μοντέλο PassGAN (Password Generative Adversarial Network), το οποίο βασίζεται στην πιο πρόσφατη τεχνολογία AΙ, σε μια προσπάθεια να απεικονίσουν τις δυνατότητες της AI ακόμη και στο… σπάσιμο των Passwords. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έρευνας, το PassGAN κατόρθωσε να σπάσει το 51% των κωδικών που του έθεσαν ως «πρόκληση» οι ερευνητές σε λιγότερο από ένα λεπτό, το 65% σε λιγότερο από ώρα, το 71% σε χρονικό διάστημα μίας ημέρας και το 81% εξ΄αυτών σε λιγότερο από ένα μήνα (δείτε τον σχετικό πίνακα παρακάτω)!

    Το εν λόγω cracking tool δύναται να αντιληφθεί και να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο το σπάσιμο των κωδικών, σε σύγκριση με έναν hacker, καθώς χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές machine learning μπορεί αυτόνομα να κάνει χρήση των πραγματικών κωδικών που προέρχονται από κανονικές διαρροές passwords. Με βάση τα συγκεκριμένα leaks μπορεί να «κτίσει» μια τεράστια database, πάνω στην οποία θα βασιστεί για να ξεκινήσει το… “σπάσιμο”. To ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το τι μπορούμε να κάνουμε ως απλοί χρήστες, για να προστατευθούμε σε περίπτωση που ένα τέτοιο εργαλείο χρησιμοποιηθεί σε… «λάθος» χέρια; Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι όσο πιο πολυσύνθετο είναι ένα password, τόσο πιο πολύ το PassGAN δυσκολευόταν να κάνει τη… «δουλειά» του.

    Για παράδειγμα, ένας κωδικός με 12 ή περισσότερους χαρακτήρες, ο οποίος αποτελείται από έναν συνδυασμό συμβόλων, lower ή uppercase letters και αριθμών μπορεί να κάνει τη διαφορά, σε σχέση με ένα “απλό” password, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από αριθμούς. Μάλιστα, η AI τα έβρισκε φάντη – μπαστούνι σε περιπτώσεις που ο κωδικός αποτελείτο από 18 γράμματα, με το PassGAN να χρειάζεται άπειρες ώρες για να πετύχει το «επιθυμητό» αποτέλεσμα.

    Και μπορεί (προς το παρόν) οι περισσότεροι να αισθανόμαστε ασφαλείς, σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε μεγάλους και πολύπλοκους κωδικούς, παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε εάν θα είμαστε προστατευμένοι και στο μέλλον, λόγω της δυνατότητας που έχει η AI να εξελίσσεται και να «μαθαίνει» συνεχώς. Για αυτό καλό θα ήταν να ακολουθείτε πάντοτε τη λογική του 2FA (Two Factor Authentication) και να φροντίζετε έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο password σε πολλαπλά accounts. Επιπλέον, θα σας συστήναμε να κάνετε χρήση των auto-generated passwords, αλλά και να ανανεώνετε τακτικά τους κωδικούς σας ειδικότερα στα σημαντικότερα accounts σας. Τέλος, αποφεύγετε οπωσδήποτε τα public Wi-Fi spots, ειδικότερα σε περιπτώσεις που θέλετε να κάνετε χρήση τραπεζικών συναλλαγών. Όπως όλα δείχνουν, η AI θα αλλάξει το τοπίο και στον τομέα του cybersecurity… 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles