15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Τραγούδια που έγιναν διάσημα μέσα από διαφημίσεις

    Θεωρητικό το ερώτημα, αλλά πόσα εκατομμύρια λιγότερα iPad θα είχε πουλήσει η Apple εάν δεν είχε κάνει τις διαφημίσεις της; Ή πόσα λιγότερα ζευγάρια Nike θα είχαν πουληθεί εάν δεν είχε τραβήξει την προσοχή του τηλεοπτικού κοινό με τα σποτ της; Η δύναμη της μουσικής στην επικοινωνία παραμένει ανεκτίμητη, γι’ αυτό και πολλές διαφημιστικές στο εξωτερικό διαθέτουν “music specialists” που μπορούν να βρουν το κατάλληλο μουσικό θέμα για να “δέσει” ιδανικά στην προώθηση ενός προϊόντος.

    ipod_people_blue

    Φυσικά από την άλλη, μιλάμε για μία αμφίδρομη σχέση. Υπάρχουν πολλά ονόματα που κατά καιρούς κοιμήθηκαν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και την επόμενη μέρα δεν ήξεραν που να πρωτοδώσουν συναυλία. Καλλιτέχνες που μόλις ξεκινούσαν την πορεία τους, είδαν ένα τραγούδι τους να συνδέεται άρρηκτα με μία διαφήμιση και να εξασφαλίζουν άμεσα το επόμενο συμβόλαιό τους, ίσως και τα εγγόνια τους.
    Εμείς συγκεντρώσαμε 11 περιπτώσεις με συνθέσεις που έγιναν διάσημες μέσα από διαφημίσεις, από ονόματα που δεν τα γνώριζε κανείς, άλλα που ήταν γνωστά και είδαν τη φήμη τους να μεγαλώνει ακόμα περισσότερα, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες που είδαν τη μουσική τους να συστήνεται σε μία νεότερη γενιά.

    Babylon Zoo – Spaceman 
    420.000 αντίτυπα μέσα σε έξι μέρες πούλησε το single στην Βρετανία όταν παίχτηκε η διαφήμιση της Levi’s. Εύκολα και γρήγορα.

    Mr Oizo – Flat Beat
    Το έγραψε μέσα σε δύο ώρες ο Γάλλος μουσικός και σκηνοθέτης με το Flat Beat EP να πουλάει πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Το puppet Flat Eric έγινε εξίσου διάσημο.

    Feist — 1234
    Πριν την Apple το τραγούδι της έξοχης τραγουδοποιού από τον Καναδά πουλούσε 2.000 downloads την εβδομάδα. Μετά απ’ αυτή, μόνο… 73.000!

    Jet — Are you Gonna Be My Girl
    Σίγουρα το κομμάτι των Jet είχε την δική του ξεχωριστή δυναμική και είχε κατακτήσει ήδη το airplay ραδιοφώνου και τηλεόρασης, όμως η έξτρα ώθηση από την διαφήμιση της Apple το έστειλε στην κορυφή του πλανήτη.

    Pixies – Gigantic
    Και εδώ θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει εάν πούμε πως o κλασικός indie ύμνος των Pixies έγινε γνωστός από μία διαφήμιση, ωστόσο είναι αλήθεια πως το επαναπλασάρισμα του τραγουδιού, έστω σε μία νέα… Apple version, το σύστησε σ’ ένα εντελώς καινούργιο κοινό.

    Υael Naim – New Soul
    H πρώτη καλλιτέχνης από το Ισραήλ που μπήκε στο top10 του Billboard. Και αυτή χρωστάει τον τραπεζικό της λογαριασμό στην Apple.

    https://www.youtube.com/watch?v=E98Eyl5Et0w

    Chilly Gonzales – Never Stop
    Συνεργάτης της Feist ο Γάλλος συνθέτης, γνώρισε κι αυτός την επιτυχία μέσα από μία διαφήμιση για το iPad.

     

    The Caesars – Jerk It Out
    Happy γκαραζάκι κομμάτι που έδωσε fun σε ακόμα μία διαφήμιση της Apple. Ούτε στο καλύτερο τους όνειρο δεν περίμενε τέτοια επιτυχία το συγκρότημα από την Σουηδία.

    Saul Williams – Demands
    Αμέτρητες και οι διαφημίσεις της Nike που έκαναν ένα τραγούδι hit την επόμενη μέρα, και ανάμεσά τους είναι και αυτή η σύνθεση του σημαντικού Αμερικανού hip-hop καλλιτέχνη.

    Ludovico Einaudi – Walk
    Και μία κλασική «δική μας» περίπτωση με μία σύνθεση του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη, που αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο από το ελληνικό κοινό με τις υπέροχες live εμφανίσεις του στη χώρα μας.

    José González – Heartbeats
    Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου η καριέρα ενός άγνωστου indie folk τραγουδιστή άλλαξε μετά από μία διαφημιστική προβολή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles