13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Τρεις ώρες σεξ, εξουθενώνουν το καλαμάρι της Αυστραλίας

    Το σεξ μπορεί να συμβάλλει στην υγεία και την καλή μας φυσική κατάσταση, αλλά όλοι οι οργανισμοί έχουν τα όριά τους. Τελευταίο παράδειγμα που απασχόλησε τους επιστήμονες είναι το καλαμάρι της Αυστραλίας, Eupryma tasmanica, το οποίο, όταν κάνει σεξ (το οποίο διαρκεί τρεις ώρες), κουράζεται τόσο πολύ που χρειάζεται μισή ώρα ξεκούρασης προκειμένου να μπορέσει να ξανακολυμπήσει κανονικά.

    Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biology Letters οι επιστήμονες αναφέρουν πως το εν λόγω καλαμάρι, ζει λιγότερο από ένα χρόνο και υποθέτουν πως ένας λόγος που συνεισφέρει στον σύντομο βίο του είναι η έντονη σεξουαλική του δραστηριότητα. Τόσο σε συχνότητα, όσο και σε διάρκεια.

    Στις τρεις ώρες της συνεύρεσης ανάμεσα στο ζεύγος καλαμαριών, το αρσενικό τυλίγει τα πλοκάμια του γύρω από το θηλυκό και το «χαϊδεύει» φυσώντας νερό κάτω από το φουσκωτό κάλυμμα που βρίσκεται στο κεφάλι της. Η «ολοκλήρωση» πραγματοποιείται όταν το αρσενικό μεταφέρει στην παρτενέρ του ένα σάκο σπέρματος που έχει στην άκρη ενός από τα πλοκάμια του.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, θέλοντας να μετρήσουν την ενέργεια που ξοδεύουν τα δραστήρια μαλάκια, έκαναν το εξής πείραμα:

    Αιχμαλώτισαν κάμποσα καλαμάρια και τα μετέφεραν στις δεξαμενές τους. Εκεί, τα υπέβαλλαν σε ένα τέστ κόπωσης, για να δουν πόσο αντέχουν στην άσκηση. Κάθε ένα από τα καλαμάρια, τοποθετήθηκε σε μία δεξαμενή με νερό που έρρεε προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για να μην βρεθεί το καλαμάρι στο τοίχωμα της δεξαμενής, έπρεπε να κολυμπήσει κόντρα στο ρεύμα, κάτι σαν τη διαδικασία του διαδρόμου που έχουμε εμείς οι άνθρωποι.

    Την επόμενη μέρα, έβαλαν σε ξεχωριστές δεξαμενές ζευγάρια καλαμαριών τα οποία, φυσικά, εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση και άρχισαν τις τρίωρες περιπτύξεις. Μετά το τέλος της διαδικασίας, κάθε καλαμάρι υποβλήθηκε σε ένα δεύτερο τεστ κοπώσεως. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα καλαμάρια, μετά το σεξ, μπορούσαν να κολυμπήσουν μόνο τον μισό χρόνο και χρειαζόταν τουλάχιστον μισή ώρα προκειμένου να μπορέσουν να κολυμπήσουν κανονικά, όπως στο αρχικό τεστ.

    Όλο το παραπάνω σημαίνει πως, η ενέργεια που σπαταλούν στο σεξ τα καλαμάρια, είναι τόση πολλή που τα αποσπά από άλλες δραστηριότητες, όπως η αναζήτηση τροφής, η ασφάλεια ή η αναζήτηση συντρόφων. Κι αυτό είναι και το αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων. Αν όλη αυτή η τόσο κοπιαστική δραστηριότητα, είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα καλαμάρια της Αυστραλίας, ζουν τόσο λίγο.

    Βέβαια, θα πείτε, το ζήτημα δεν είναι να ζεις πολύ, αλλά να ζεις καλά. Κι απ’ ότι φαίνεται, τα συγκεκριμένα καλαμάρια, το «κατέχουν» το άθλημα.

    Πηγή: in.gr

    Chris, thnx for the tip

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles