16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Turbo-X Furious Review. Εξωφρενικές επιδόσεις στα… €999

    Αυτή τη φορά, δοκιμάζω ένα notebook της εταιρείας Πλαίσιο. Πρόκειται για το πιο οικονομικό μοντέλο της σειράς TurboX Furious, με την οθόνη 15,6 ιντσών.

    Η εταιρεία Πλαίσιο το διαθέτει και σε έκδοση με 17άρα οθόνη και παρόμοιο εξοπλισμό και δυνατότητες. Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με Full HD οθόνες, δηλαδή η υποστηριζόμενη ανάλυση είναι 1920 x 1080 pixels, με αποτέλεσμα, η ευκρίνεια να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Tο μοντέλο που βρίσκεται στα χέρια μου, πιο συγκεκριμένα, είναι το Turbo-X Furious i736-875.

    Από ένα notebook, ζητάμε φορητότητα, υψηλή αυτονομία και όσο το δυνατόν υψηλότερες επιδόσεις, σε όλους τους τομείς. Πριν την αγορά ενός φορητού υπολογιστή, θα πρέπει να έχουμε σταθμίσει τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μας, ώστε να κάνουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη επιλογή. Ο καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες, και ευτυχώς, στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά notebooks ώστε να βρεθεί το καταλληλότερο. Το TurboX Furious δεν απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν υψηλή φορητότητα, άλλωστε οι διαστάσεις με τα 37,4 x 25 x 2,9 εκατοστά, ο όγκος και το βάρος των 2,9 κιλών, δεν επιτρέπουν την ιδιαίτερα εύκολη μεταφορά του. Όχι ότι δεν μπορείτε να το βάλετε σε μία ωραία τσάντα και να το μετακινήσετε από το σπίτι στην δουλειά, αλλά όσο να’ ναι, τα και το βάρος των δεν βοηθούν στην εύκολη μετακίνηση.

    Αν επιθυμείτε να μετακινείτε το laptop σας συχνά, υπάρχουν τα ultra portables, τα sleekbooks ή τα ultrabooks. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, οι χρήστες για να απολαμβάνουν υψηλή φορητότητα, δηλαδή περιορισμένο όγκο, λεπτό προφίλ και υψηλή αυτονομία της μπαταρίας, αναγκάζονται να συμβιβαστούν στον τομέα της απόδοσης, στις επιδόσεις. Αν από την άλλη, θέλετε να αντικαταστήσετε τον desktop υπολογιστή στο σπίτι, με ένα υψηλών επιδόσεων notebook, που καταλαμβάνει όμως λιγότερο χώρο, και επιπλέον σας δίνει και την δυνατότητα να τον μεταφέρετε εύκολα, και δεν εννοώ, μόνο από χώρο σε χώρο, και από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αλλά και από το σπίτι στην δουλειά, τότε αυτό που ψάχνετε είναι ένα desktop replacement notebook σαν το TurboX Furious. Βεβαίως, ανάμεσα στο TurboX Furious και στα λεγόμενα sleekbooks ή στα ultrabooks υπάρχουν και άλλες κατηγορίες laptop, που καταφέρνουν να συνδυάσουν την φορητότητα με τις καλές επιδόσεις και ίσως να γυρεύετε κάτι τέτοιο, αλλά με ένα laptop σαν το TurboX Furious, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τουλάχιστον σε ένα τομέα δεν έχετε συμβιβαστεί, και αυτός είναι οι επιδόσεις. Δεν λέω ότι είναι ο ταχύτερος φορητός υπολογιστής που υπάρχει ή που έχω δοκιμάσει, αλλά πιθανόν να είναι ο ισχυρότερος και ο πιο καλά εξοπλισμένος στο επίπεδο τιμής των 1000 ευρώ. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά δεν νομίζω ότι μπορείτε με αυτό το κόστος να βρείτε εύκολα ισχυρότερο μηχάνημα.

    Όπως ανέφερα, πρόκειται στην ουσία για ένα desktop replacement με την βοήθεια του οποίου μπορείτε να κάνετε κυριολεκτικά τα πάντα, από το να σερφάρετε με περίσσεια ευκολία στο Internet και να παρακολουθήσετε Full HD ταινίες, να επεξεργαστείτε video ή φωτογραφίες και να παίξετε τελευταίας γενιάς DirectX 11 παιχνίδια.

    Στην αριστερή πλευρά, διαθέτει kensington lock, USB 2.0 θύρα, S/PDIF-out, Mic-in και Headphones-out καθώς και το DVD Super-Multi optical drive

    Στην δεξιά πλευρά, υπάρχει card reader συμβατός με κάρτες μνήμης SD, MMC και MS, δύο θύρες USB 3.0, μία USB 3.0/ e-SATA combo, έξοδος HDMI καθώς και RJ-45 (Gigabit Ethernet)

    Στο πίσω μέρος εκτός από την υποδοχή για το σχετικά ογκώδες τροφοδοτικό,υπάρχει έξοδος VGA

    Για να κάνετε όλα τα παραπάνω, το TurboX Furious είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή quad-core τύπου Intel Core i7-3630QM με 6MB Smart Cache ο οποίος έχει συχνότητα λειτουργίας 2,4GHz και ο οποίος με την βοήθεια της τεχνολογίας HyperThreading, προσφέρει υψηλή απόδοση στο multitasking καθώς και σε πολυνηματικές εφαρμογές, αφού δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει οκτώ threads παράλληλα. Αν ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία όλων των πυρήνων και των διαθέσιμων threads, τότε χάρη στην τεχνολογία Turbo Boost, μπορεί κατά περίπτωση να αυξήσει την συχνότητα λειτουργίας του έως και στα 3,4GHz.

    Ο επεξεργαστής

    Οι δύο κάρτες γραφικών


    Τον επεξεργαστή συνοδεύουν 8GB μνήμης που είναι επεκτάσιμα έως και στα 24GB ενώ την επεξεργασία των γραφικών αναλαμβάνει η DirectX 11 κάρτα γραφικών της Nvidia, Geforce GTX 660Μ που συνοδεύεται από 2GB μνήμης GDDR5. Το κεντρικό chipset, για όσους έχουν ενδιαφέρον να μάθουν είναι το Intel HM77 Express.

    Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που οφείλω να αναφέρω πριν προχωρήσω στην αναφορά των υπόλοιπων χαρακτηριστικών είναι ότι ο TurboX Furious βασίζεται στην πλατφόρμα Optimus της Nvidia, χάρη στην οποία ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει τόσο υψηλή απόδοση, όσο και υψηλή αυτονομία της μπαταρίας. Αναρωτιέστε πως γίνεται κάτι τέτοιο; Αυτομάτως, και χωρίς να είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε χειροκίνητες ρυθμίσεις, η τεχνολογία Nvidia Optimus, εναλλάσσει τα ενσωματωμένα γραφικά στο εσωτερικό του επεξεργαστή – έχουμε να κάνουμε με Intel HD Graphics 4000 – που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, με την διακριτή κάρτα γραφικών που καταναλώνει περισσότερη, αλλά είναι και σημαντικά ισχυρότερη. Έτσι, αν για παράδειγμα σερφάρετε στο internet, τότε μπαίνει σε λειτουργία το υποσύστημα γραφικών Intel HD Graphics 4000, για χαμηλότερη κατανάλωση, ενώ αν παίζετε παιχνίδια, για να τα απολαμβάνετε στην μέγιστη απόδοση και με τον υψηλότερο framerate μπαίνει σε λειτουργία η διακριτή κάρτα γραφικών, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Nvidia Geforce GTX 660M.

    Ο TurboX Furious ωστόσο διαθέτει και πλήκτρο για να εναλλάσσεστε ανάμεσα στα ενσωματωμένα και τα διακριτά γραφικά.

    O σκληρός δίσκος προσφέρει χωρητικότητα 750GB, ενώ αξοισημείωτο είναι το γεγονός ότι μπορείτε να προσθέσετε και SSD, και να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες των τεχνολογιών Intel Smart Response (πρόκειται για ένα είδος SSD caching) και Rapid Start.Η περιφερειακή μνήμη, συμπληρώνεται με τη ύπαρξη ενός DVD SuperMulti optical drive.

    Πάνω από τη οθόνη υπάρχει μία κάμερα 2.0 Megapixels για videochat, ενώ διαθέτει στέρεο ηχεία 2 x 2Watt με την συνεργασία της Onkyo, που σε συνδυασμό με το υποσύστημα ήχου HD Audio που μάλιστα είναι συμβατό με THX, προσφέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο είναι φανερό κατά την αναπαραγωγή ταινιών ή στα παιχνίδια. Προσφέρεται είσοδος μικροφώνου, ψηφιακή έξοδος καθώς και έξοδος για ακουστικά.

    Όσο αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, έχετε στην διάθεση σας WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth και Gigabit Ethernet.

    Η μπαταρία είναι 8-cell και χωρητικότητας 5200mAh. Θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από ένα υπολογιστή του είδους, ωστόσο ο χαρακτήρας του, είναι ως επί το πλείστον πάνω σε ένα γραφείο, αντικαθιστώντας τον desktop υπολογιστή σας, και όχι να τον μεταφέρετε συνεχώς. Από την άλλη, μην ξεχνάτε ότι έχετε σύμμαχο και την τεχνολογία Nvidia Optimus.

    Επιδόσεις και εμπειρία χρήσης

    Οι επιδόσεις του TurboX Furious είναι αξιοπρεπέστατες σε όλους τους τομείς, αποτέλεσμα του εξαιρετικής ποιότητας και απόδοσης hardware που ενσωματώνει. Η περιήγηση στο Internet και η ενασχόληση με εφαρμογές γραφείου είναι απόλαυση χάρη στην ευκρινή Full HD οθόνη των 15,6 ιντσών ενώ η παρακολούθηση ταινιών σε ανάλυση 1080p πραγματική απόλαυση. Απολαυστικό είναι και το gaming μολονότι, αν το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σύγχρονο θα πρέπει να κάνετε ένα τουλάχιστον συμβιβασμό για να το απολαύσετε.

    Οι επιδόσεις στο παιχνίδι Aliens vs Predator, σε ανάλυση 1280 x 720 pixels και 1920 x 1080 pixels (“both playable”) χρησιμοποιώντας την Nvidia Geforce GTX 660M

    Οι επιδόσεις στο S.T.A.L.K.E.R.: Call OF Pripyat σε ανάλυση 1280 x 720 pixels χρησιμοποιώντας την Nvidia Geforce GTX 660M

    Οι επιδόσεις στο S.T.A.L.K.E.R.: Call OF Pripyat σε ανάλυση 1920 x 1080 pixels χρησιμοποιώντας την Nvidia Geforce GTX 660M

    Οι επιδόσεις στα 1920 x 1080 pixels στο Heaven Benchmark v3.0 με την Intel HD Graphics 4000 (μην “ψαρώσετε” που δεν την έχει αναγνωρίσει)

    Οι επιδόσεις στα 1920 x 1080 pixels στο Heaven Benchmark v3.0 με την Nvidia Geforce GTX 660M

    Είτε θα χαμηλώσετε την ανάλυση, για παράδειγμα στα 1280 x 720 pixels ή στα 1600 x 900 pixels, είτε θα αναγκαστείτε να μειώσετε την ποιότητα της απεικόνισης (π.χ να απενεργοποιήσετε το tessellation, να μειώσετε το επίπεδο λεπτομέρειας των υφών ή το επίπεδο λεπτομέρειας του φωτισμού και των σκιάσεων) για να μπορέσετε να παίξετε το παιχνίδι στην native ανάλυση της οθόνης που είναι 1920 x 1080 pixels.

    Η επίδοση στο video transcoding benchmark, x264 HD Benchmark 3.0

    Συνυπολογίζοντας το κόστος, θα έλεγα ότι η εμπειρία χρήσης είναι ευχάριστη και στρωτή, σχεδόν σε εξαιρετικό επίπεδο και σε αυτό βοηθούν και τα νέα Windows 8, που είναι “fluid” και κάνουν καλή διαχείριση της μνήμης. Μου άρεσε η τεχνολογία Nvidia Optimus ενώ και το πληκτρολόγιο ήταν πολύ καλό σε αίσθηση. Δεν μου άρεσε ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα, όταν η κάρτα γραφικών της Nvidia ήταν ενεργοποιημένη, αφού για λόγους ασφάλειας περιστρεφόταν με υψηλές στροφές για να παράσχει το απαραίτητο ρεύμα αέρα για την ψύξη της. Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα μειονέκτημα που παρατηρούμε στην πλειονότητα των υψηλών επιδόσεων laptops και δεν προβληματίζεται αν έχετε ακουστικά ή αν έχετε αυξήσει λίγο παραπάνω την ένταση του ήχου. Όπως είπα το πληκτρολόγιο ήταν εξαιρετικό σε αίσθηση και πλήρες, αλλά βρήκα το touchpad κάπως μικρό ενώ θα ήθελα να υποστήριζε και τις πολλές και ωραίες χειρονομίες των Windows 8.

    Ο ήχος ήταν επίσης πολύ καλός, είτε ακους μουσική, είτε παρακολουθείς ταινίες είτε παίζεις παιχνίδια και σε αυτό συντελεί τόσο η υποστήριξη THX όσο και το hardware της Onkyo. Η ποιότητα κατασκευής δεν με ενθουσίασε, ωστόσο δεν με προβλημάτισε κιόλας. Τυπικά πράγματα, εκτεταμένη χρήση πλαστικού, πολλά τμήματα και κομμάτια με συρραφές να συνθέτουν το casing αλλά καλής ποιότητας, ουδέτερης απόχρωσης φινίρισμα και ουδέτερη εμφάνιση. Το Furious, ίσως σε κάποιους εμφανισιακά να φανεί αδιάφορο, ωστόσο έχει αρκετή ουσία, που πηγάζει από το αξιόλογο hardware.

    Συμπερασματικά, αν δεν έχεις περισσότερα από €999, αλλά θέλεις να αγοράσεις ένα αρκετά ισχυρό υπολογιστή, χωρίς να συμβιβαστείς ιδιαίτερα στον τομέα της απόδοσης, τότε το TurboX Furious είναι μία πρόταση που αξίζει να δεις σε ένα κατάστημα Πλαίσιο.

    Specs: Turbo-X Furious i736-875 (€999)

    Κατασκευαστής Πλαίσιο Turbo-X
    Μοντέλο Turbo-X Furious i736-875
    Επεξεργαστής Intel Core i7-3517U /1.9GHz (3.0GHz με Turbo Boost 2.0)
    RAM 8GB  DDR3 SDRAM
    Σκληρός 750GB HDD
    Οθόνη 15,6″, 1920×1080 pixels
    Κάρτα Γραφικών Intel HD Graphics 4000/ Nvidia Geforce GTX 660M 2GB GDDR5
    Κάμερα Ναι, 2.0MPixels
    Σύνδεση Δικτύου Gigabit Ethernet / Wi-Fi (802.11b/g/n)
    Bluetooth Ναι
    Συνδεσιμότητα 2x USB 3.0, USB3.0/ eSATA Combo, 1 x USB 2.0, HDMI, RJ-45, S/PDIF-out, Mic-In, heaphones-out, SD/MMC/MS card reader,
    Λειτουργικό Microsoft Windows 8
    Προεγκατεστημένο λογισμικό Προεγκατεστημένα 2010 Microsoft Office για δοκιμαστική χρήση 60 ημερών
    Βάρος 2,9 κιλά

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles