13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Και το Twitter στο χρηματιστήριο!

    Μετά την έναρξη δημόσιας πώλησης μετοχών του Facebook, το δεύτερο τη τάξει social network αποφάσισε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, με απώτερο σκοπό, φυσικά, το κέρδος.

    Η ανακοίνωση έγινε μέσω ενός…tweet! Συγκεκριμένα ο λογαριασμός της εταιρείας στο κοινωνικό δίκτυο ανέφερε τα εξής, με λιτό και περιεκτικό τρόπο:

    twitteripo1

     

    Ωστόσο, η αίτηση του Twitter στη SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) έγινε με την απόρρητη μέθοδο, ούτως ώστε κανένας υποψήφιος επενδυτής να μην έχει προς το παρόν το δικαίωμα πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας (έσοδα, έξοδα, κέρδη κ.λπ.), κάτι που ήδη πυροδοτεί αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια από αναλυτές παγκοσμίως. Απόρρητες μπορούν να είναι οι αιτήσεις επιχειρήσεων, μονάχα εάν τα ετήσια έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το 1 δις δολλάρια. Έτσι, αυτό είναι το μόνο στοιχείο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για το Twitter

    Επιπλέον, η απόρρητη αίτηση επιβάλλει τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης μονάχα έως 3 εβδομάδες πριν το «άνοιγμα» της προς τους μεγάλους επενδυτές, το οποίο συνήθως συμβαίνει μερικές μέρες ή εβδομάδες πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής στο χρηματιστήριο. Φυσικά, μιλάμε για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τη Wall Street. Αυτό δυσχεραίνει αρκετά το έργο των υποψήφιων επενδυτών, αφού δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να εκτιμήσουν τα δεδομένα, πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    twitteripo2

    Το hype που ήδη ξεκίνησε να δημιουργείται, θα είναι τεράστιο. Βέβαια, όλοι έχουν μάθει από το πάθημα της Facebook Inc, το Μάιο του 2012, όταν μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, η μετοχή της σχεδόν κατέρρευσε. Έτσι, είναι πιθανό πως η μετοχή του Twitter θα γνωρίσει μια πιό ήρεμη και ψύχραιμη υποδοχή, χωρίς υπερβολές και απότομα σκαμπανεβάσματα. Αρκεί, φυσικά, η αρχική τιμή διαπραγμάτευσης να βρίσκεται και σε λογικά επίπεδα. Υπενθυμίζουμε πως μετά την αρχική ψυχρολουσία, η μετοχή του Facebook πήρε τα πάνω της και πλέον η εταιρεία αξίζει πάνω από 100 δις σε μετοχές.

    Το Twitter έχει 200 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και έχει σίγουρα τα φόντα να αποτελέσει μια καλή επιλογή για τους επενδυτές, αλλά μέχρι να δούμε τα οικονομικά στοιχεία του και κυρίως, μέχρι οι αγοραστές να εμπιστευθούν το μοντέλο με το οποίο σκοπεύει να αυξήσει τα κέρδη του, οι προβλέψεις είναι περιττές και επισφαλείς. Η τωρινά αξία του Twitter υπολογίζεται περί τα 10 δις δολλάρια. Θα δεχθεί αρκετή πίεση από τη στιγμή που εισαχθεί στη Wall Street, κάτι το οποίο ίσως τελικά κάνει υποχρεωτικά: Η αμερικάνικη νομοθεσία επιβάλλει την είσοδο στο χρηματιστήριο όταν η εταιρεία έχει πάνω από 2.000 “private” επενδυτές και το Twitter σίγουρα έχει πολλούς.

    twitteripo3

    Μένει να δούμε πως θα μπορέσει το Twitter να κάνει τη μετοχή του ελκυστική και να πείσει τους κατόχους του κεφαλαίου να επενδύσουν σε αυτό. Τα έσοδά του είναι αναλογικά λίγα σε σχέση με τους χρήστες του, οι οποίοι επιπλέον δε θα δούν με καλό μάτι πιθανή ύπαρξη διαφημίσεων δίπλα στα «τιτιβίσματά» τους. Αυτός θα ήταν και ο εύκολος τρόπος για την υπηρεσία να αυξήσει τα έσοδά της, αλλά πρέπει να βρεί έναν έξυπνο τρόπο να το κάνει. Εν αναμονή…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles