20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    uProxy. “Ελεύθερη” πρόσβαση στο Διαδίκτυο από παντού υπόσχεται το νέο extension για browsers της Google

    Στο Ideas Summit της Νέας Υόρκης, η Google παρουσίασε, μεταξύ άλλων, και το uProxy, μία υπηρεσία με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αξιοποιούν τις δυνατότητες του Internet, αλλά και να σταματήσει τοπικά περιστατικά “censorship” που μπορεί να περιορίσουν την ελευθερία πρόσβασης κάποιων χρηστών.

    Google-uProxy

    Πρόκειται για μία επέκταση για τους browsers Chrome και Firefox, που έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει “περιοριστικά” firewalls, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν χρήστες από την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες από τη σύνδεσή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε κρυπτογραφημένη peer-to-peer σύνδεση δύο χρηστών μεταξύ τους – με εκείνον που βρίσκεται στη χώρα ή τη σύνδεση που τον περιορίζει, να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη σύνδεση του άλλου για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες, χωρίς “λογοκρισία”.

    Πρόκειται στην ουσία για ένα “προσωπικό VPN” ανάμεσα σε χρήστες που γνωρίζονται μεταξύ τους (κάτι που σύμφωνα με τη Google εξασφαλίζει αυξημένη ασφάλεια) ενώ δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για τη χρήση του. Για σύνδεση μεταξύ τους δε μεσολαβεί κάποιος κεντρικός server ή εμπορικός φορέας, ωστόσο, σημειώνεται ότι το uProxy δεν εξασφαλίζει την ανώνυμη επικοινωνία (όπως π.χ. το Tor) και δεν επιτρέπει την κοινή χρήση αρχείων.

    Η υπηρεσία, που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Washington και το Brave New Software, δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, ωστόσο μία closed beta έχει ανοίξει για όσους θέλουν να “δοκιμάσουν” τα χαρακτηριστικά της.

    Σίγουρα, το uProxy θα μπορούσε να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις αρκετά υποσχόμενο, ωστόσο οι “ακτιβιστές” του Διαδικτύου προειδοποιούν ότι ένα αντίστοιχο εργαλείο, το Haystack, που υποσχόταν την παράκαμψη της λογοκρισίας, ανακαλύφθηκε ότι είχε σημαντικά κενά ασφαλείας που θα μπορούσαν να εκθέσουν την επικοινωνία ατόμων και κατόπιν εγκαταλείφθηκε.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles